Обича да се прибира със заразени мишки от всяка страна, в която пътува

Ванга изпраща жена при нея, за да я увери, че не е болна от СПИН

1 г. живяла в кабинет в болницата в Габрово, където започва кариерата

Първият тежък случай е с бебе, което не може да преглъща. Знаела дозата на лекарството, но проверила в учебника

На 4 ноември вирусолог №1 у нас проф. Радка Аргирова навърши 76 г. По този повод екипът на “168 часа” се срещна с нея, за да разкаже любопитни моменти от живота си.

Посрещна ни в кабинета си в “Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда”, където работи от 2013 г. като лекар вирусолог към Клиничната лаборатория, сектор “Имунология и молекулярна диагностика”.

Работата кипи на мощни обороти,

а колегите й непрекъснато й докладват колко са положителните проби на заразени с коронавирус и колко са отрицателните. Всъщност там може да я намери всеки, защото от началото на пандемията проф. Аргирова е на работното си място от рано сутрин до късно вечер. Веднага казва, че благодарение на ръководителите на болницата се прави доста добра диагностика на инфекцията с коронавируса, където работят с няколко вида PCR-тестове както и с антигенни тестове и такива за определяне на антитела към новия вирус.

- Проф. Аргирова, преди няколко дни бе съобщено, че експерименталната ваксина, разработена от американската компания “Пфайзер” в сътрудничество с германската “Бионтех” е пожънала успех и има 90% ефективност. Как приемате новината?

- Видях, но това не е публикувано в научно списание и по-скоро е съобщено само по медиите. Хората гледат да се похвалят и да успокоят малко света. Разбирам ги, но това трябва да се публикува с данни, с много строг анализ. Тоест да бъдат убедени читателите, а и научната общност, че може да се доверим на данните.

Аз не спирам да следя всичко за коронавируса и често чета учителя си от Русия, който се изказва за обстановката в момента. Той взема отношение по руската ваксина, защото е участник в състава, който наблюдава работата и резултатите от нея. Споделя, че е започнало много голямо изпитание на 40 хиляди доброволци, което трябва да докаже, че ваксината няма никакви странични ефекти. Решено е в Русия тя да се приложи първо върху лекари и учители. Изследванията им досега показват, че има високо ниво на антитела, които се образуват след ваксинирането. Този доклад например е публикуван в научно списание. Надявам се скоро да сме свидетели на победа в битката срещу коронавируса, защото

пандемията е ужасна,

а наблюдаващата паника до голяма степен я отдавам на средствата за масова информация. В желанието си да покажат фактическите и сензационните страни на пандемията плашат хората, защото всеки човек възприема различно новината. Познавам хора, които не са излизали 7-8 месеца от дома си. Това е ужасно. Животът си продължава. Например само в понеделник имахме 80 положителни проби тук от 280 изследвани, но това е положението.

- Вие сте известна като вирусолог №1 у нас. Как решихте да се отдадете на тази професия и имахте ли различна мечта като дете?

- Ще започна оттам, че моята голяма страст

още от дете са чуждите езици. Обичам да ги уча и да ги използвам. Когато бях в училище, имах възможност за допълнителни часове, където учех много стенография, латински, немски и английски. Много се увличах от древногръцка литература и затова учех този език съвсем целенасочено. Само че родителите ми лекари смятаха, че тези знания на езици са абсолютно безцелни, ако някъде не се приложат. И разбира се, според баща ми това беше медицината. Записах се да уча, а тя се оказа една изключително интересна наука.

Цялото интервю четете в "168 часа" - тук.