Японският препарат Фавипиравир намалява престоя на вируса в организма на човек от 11 на 4 дни

Кашлицата и треската не са толкова важни симптоми на COVID-19 като липсата на въздух и задух, заяви Сергей Авдеев, главен пулмолог в Министерството на здравеопазването на Русия, пише gazeta.ru.

COVID-19 може да има отрицателен ефект върху човешкия мозък според актуализираните временни препоръки на Министерството на здравеопазването на Русия за превенцията и лечението на ново заболяване. В документа се отбелязва, че разпространението на коронавирус от системната циркулация или през плочата на етмоидната кост може да доведе до увреждане на мозъка.

Освен това загубата на миризма в ранните стадии на заболяването може да показва увреждане на централната нервна система или подуване на носната лигавица. В същото време агенцията пояснява, че развитието на коронавирус се нуждае от допълнителни изследвания.

Според препоръките коронавирусът влиза в тялото през епитела на горните дихателни пътища, стомаха и червата. Основната мишена на инфекцията са алвеоларните клетки тип II (AT2). Именно проникването на вируса в тези клетки води до пневмония.

Руското министерство на здравеопазването одобри клинични изпитвания на японското противогрипно лекарство Favipiravir сред пациенти с нова коронавирусна инфекция.

„Министерството на здравеопазването на Русия издаде разрешение на руски фармацевтичен производител да проведе адаптивно многоцентрово рандомизирано открито сравнително клинично изпитване за ефикасността и безопасността на антивирусното лекарство Favipiravir при пациенти, хоспитализирани с COVID-19.Клиничното проучване ще се проведе в 17 болници в няколко региона на Русия“, се казва в доклада.

От руското здравно министерство обясняват, че фавипиравир се използва като лекарство срещу различни видове РНК вируси. „Лекарството е разработено с ефикасност срещу тежки инфекции, причинени от високо вирусно натоварване, и е одобрено като лекарство за грип в Япония“, допълват от пресслужбата.

Джан Синмин, ръководител на Китайския национален център за развитие на биотехнологиите, заяви пред медии още на 17 март, че ефективността на Фавипиравир срещу коронавирус е доказана чрез клинични изпитвания в Ухан и Шенжен.

Лекарството намалява времето, през което коронавирусът остава в тялото на пациента от 11 до 4 дни, а е довело до подобрение на състоянието на елите дробове при 91% от пациентите срещу 62% от пациентите в контролната група, които не са приемали лекарството.

Коефициентът на смъртност сред руските жители, заразени с коронавирус, е по-малък от 1%, според каза ръководител на Федералната служба за надзор на защитата на правата на потребителите и човешкото благополучие Анна Попова. Според нея този показател е важен за оценка на епидемиологичната ситуация в Русия. Тя добави, че през последния месец темпът на растеж на броя на заразените в страната е намалял с 3,5 пъти.