l Процедурата за т. нар. вагинално подмладяване е безкръвна, безболезнена и трае 20 минути, казва доц. Румен Димитров, АГ специалист и управител на Медицински център “Фемина”

l Лекува заболявания като генитален пролапс и неволно изпускане на урина

- Доц. Димитров, кои са най-често срещаните гинекологични проблеми при жените, изискващи коригираща операция, и какво представляват те?

- Голяма част от жените особено с напредване на възрастта се сблъскват със заболявания като генитален пролапс (спадане на вътрешните полови органи), вагинална атрофия (изтъняване и сухота на влагалищната лигавица), синдром на вагинална релаксация (увеличаване на вътрешния диаметър на вагиналната стена), стрес инконтиненция (изпускане на малки количества урина при кашляне, кихане, смях), диспареуния (болезнен полов акт).

Обикновено се

проявяват при

раждали жени,

като симптомите се появяват в по-късна възраст. Непосредствено след едно вагинално раждане органите са значително променени. Влагалището и перинеумът са разтегнати, често има шевове, влагалището е отпуснато, част от жените съобщават за изпускане при кашляне и кихане. След 6 седмици при повечето тези неща отшумяват, въпреки че никога не се връщат в изходното си положение.

По-късно с напредване на възрастта при част от тях настъпват процеси на стареене и хормонален дефицит, които водят до поява на тези симптоми отново.

- В каква възраст се проявяват те?

- Повечето от тях обикновено се проявяват в една по-късна възраст – около 50-60 години. Диспареунията обаче може и по-рано.

- Какво е традиционното лечение?

- Традиционната терапия е хирургическо лечение, т.е. операция. Като всяка една подобна интервенция тя създава неудобства и дискомфорт, съпроводена е с възстановителен период, но това беше основното, което медицината предлагаше доскоро.

- Значи има алтернатива?

- Да, има.

Лазерният апарат от

ново поколение

Fotona SP Dynamis,

с който разполага медицински център “Фемина”, замества много от досегашните лечения и го прави по безопасен, безболезнен и елегантен начин.

Лазерът предлага различни възможности, с които се лекуват вагиналният пролапс, стрес инконтиненцията и атрофията.

- Какво представлява процедурата с Fotona SP Dynamis?

- Това е неинвазивна (безкръвна) процедура, при която не се нарушава повърхността на епидермиса. Жените могат да усетят леко парене във външната част на вагината, но не и във вътрешната.

Именно температурата играе основна роля тук. Чрез нея лазерът загрява самата съединителна тъкан във влагалището, което стимулира синтеза на нов колаген. Всъщност

това, което традиционната

хирургия прави, като

изрязва излишната тъкан,

лазерът стяга

Цялата процедура продължaва около 20 минути и не е необходима никаква предварителна подготовка, за да се подложите на нея, няма възстановителен период, пиене на лекарства или мазане с кремове.

- Има ли минимална възраст, на която трябва да е жената, за да си направи такава процедура?

- Няма ограничение във възрастта, а в симптоматиката. Процедурите не са опасни и са подходящи както за жени на 85 години, така и на 30 години.

Когато жените имат симптоми на някои от споменатите заболявания, трябва да ги лекуваме. Често те си мислят, че са следствие на остаряването, и не споделят за тях с гинеколога си, но в голяма степен са породени от процесите, съпровождащи менопаузата и всъщност са обратими. Затова лекарите трябва да задават въпроси и в тази насока.

Близо 80% от жените срещат проблеми като изпускане на урина и отслабване на съединителната тъкан в периода на менопаузата.

- Една процедура достатъчна ли е?

- При пролапс и стрес инконтиненция трябва да се изчака няколко месеца, за да се види резултът. Синтезът на колаген, което се предизвиква от нагряването с температурата, се случва след около 20 до 40 дни. Първоначално са необходими 3 последователни процедури, всяка от които през 1 месец.

Доц. Румен Димитров показва възможностите на иновативния лазерен апарат Fotona SP Dynamis.
Доц. Румен Димитров показва възможностите на иновативния лазерен апарат Fotona SP Dynamis.