Нова система за атеректомия премахва отлагания, натрупвани с години, и от съдове 2,5 мм

Натрупвана с години атеросклеротична плака в артерия на крака бе изрязана без операция, а ендоваскуларно - чрез съдова интервенция. Атеректомия при периферносъдова болест под коляното с уникална система бе извършена от екип начело с доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ “Александровска”. 

“Първата ни пациентка е на 74 г. и имаше 20-сантиметрово запушване на артерията под коляното на левия крак, заради което изпитваше болка в стъпалото и подбедрицата и при най-кратко ходене”, обясни доц. Василев.

Проблеми като нейния са масови у нас и вече могат да се решават ендоваскуларно с отличен ефект, тъй като най-новата система за атеректомия на периферни съдове е насочена към плаки, формирани с години. С това и заради възможността да се работи и при малки съдове - от 2,5 мм, тя е единствена по рода си. Сега навлиза в световната практика, а в Александровска болница беприложена за първи път наБалканите.

В повечето случаи “старите” плаки са и калцирани - втвърдени допълнително с отлагане на калций. Новото устройство представлява интегрирана система, която се въвежда с катетър. На върха му има спираловидно метално ножче, което се върти, изрязва плаката и я изсмуква. Може да се оприличи на свредел с вакуум. Процедурата трае най-много 20 минути.

“Приложението на системата не изисква допълнително оборудване, влиза във финансираните от здравната каса дейности и е безплатно за пациента”, уточни доц. Василев.

При запушване на кръвоносните съдове - коронарни, мозъчни, периферни (на краката) има различни варианти за възстановяване на кръвообращението. Единият е съдът да се разшири с балон и ако резултатът не е задоволителен - да се постави и стент. Това е вътресъдова протеза, която действа като опора за съдовите стени. И в двата случая целта е да се възстанови отворът на съда, за да преминава кръвта свободно. Плаката, причинила запушването, обаче не се премахва. Тя се “смачква” в съдовата стена, става по-плътна, но част от нея се разпространява по дължината на съда.

Алтернативен вариант е плаката да се изреже и да се отстрани, обясни доц. Василев. Това е най-ефективно за пациента, но е трудно технически, когато няма отворен достъп, както при класическата хирургия.

Ендоваскуларното изрязване на плаките е сложно и заради ограничения размер на съдовете, през които се стига до увреденото място - това са артериите на крака и на ръката. Затова и предишните устройства имали частичен ефект, и то само при скоро формирани плаки.