Маслото от кръстоцветното растение е на второ място след зехтина по мононенаситени мазнини. Джейми Оливър често го използва вместо масло в сладкиши.

Рапичното олио има незначително количество наситени мазнини - със 70% по-малко от слънчогледовото олио и с 50% по-малко от зехтина. То се отличава и с високо съдържание на мононенаситени мазнини, известни с добър ефект върху сърцето и кръвоносните съдове. По този показател рапичното олио е на второ място след зехтина. Това го прави един от здравословните избори за мазнина, каза проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика и началник на отдел “Храни и хранене” в Националния център по обществено здраве и анализи.
Намаляването на консумацията на наситени мазнини чрез заместване с ненаситени
допринася за
нормални нива
на холестерола в
кръвта и е полезно
за сърдечното и
съдовото здраве
Здравната претенция е потвърдена с регламент на ЕС. Това позволява да бъде изписвана на етикетите на храните, обясни проф. Дулева.
Българинът не се вмества в здравословната норма за наситените мазнини. Препоръките са най-много 10% от всички калории за деня да са от наситени мазнини. Четирима от всеки 5 българи в активна възраст надхвърлят мярката. Според последното проучване у нас реалната употреба е между 13 и 15%. Прекаляването с тези мазнини е през целия живот. Според учените това е сред причините 65% от смъртността да са свързани със сърдечносъдови заболявания.
Като друго предимство на рапичното олио проф. Дулева изтъкна много благоприятното съотношение на омега-3 и омега-6 мазнините в рапичното олио. В слънчогледовото олио има само омега-6 мазнини. Порция рапично - 10 грама, съдържа 0,9 г омега-3 мазнини, което е 45% от препоръчителния прием за деня, и 1,6 г омега-6, или 19% от дневната норма. За доброто здраве е изключително важен балансът между двата вида. В съвместно изследване на националния център по обществено здраве и Кеймбриджкия университет за състава на мазнините в човешкия организъм установихме, че
у българина балансът
е нарушен - омега-6
мазнините са повече
Така както у нас под “олио” се разбира слънчогледовото, за американците и канадците думата почти еднозначно се приема като название за рапичното олио. Често на етикета на такъв продукт пише единствено “растително масло” и това не буди съмнения от каква суровина е произведено. В световен мащаб рапичната мазнина също е номер 1 - сама държи над 50% от пазара.
Рапицата е член на полезното семейство на кръстоцветните растения, братовчед на броколите и другите зелеви зеленчуци - шампионите в здравните класации.
Както и останалите растителни масла, рапичното може да бъде добито чрез студено пресоване - извличането само с механичен натиск върху семената я запазва химически непроменена, или чрез различни методи за рафиниране.
Рапичното олио съдържа
големи количества
от доказания анти-
оксидант витамин Е
и редкия за
мазнините витамин К, който подпомага нормалното кръвосъсирване и здравето на костите, и растителни стероли, които доказано намаляват риска за сърдечносъдови заболявания.
Рапичното олио е мазнината, която Джейми Оливър налага като здравословно олио за готвене и печене. В кулинарен план цени неутралния му вкус и високата точка на димене, която позволява по-здравословно пържене. Трайна тенденция е да го използва и вместо масло в сладкиши.