Благодаря на нашите клиенти - вие направихте две деца и родителите им безкрайно щастливи, казва Грета Желева, директор “Продажби” в инвестиционна компания “Мавели” АД

- Г-жо Желева, вие сте директор продажби на недвижими имоти. Какво провокира човек от реалния бизнес да се занимава с благотворителна кауза? Комплекс “Лабиринт’’ във Варна е партньор на асоциация “Докосни дъгата”, която помага на деца, болни от диабет.

- Дали човек е “от бизнеса”, или е например “човек на изкуството”, няма значение. Във всеки случай ключовата дума тук е “човек”. Без значение дали можеш да помогнеш на един, или на 100. Дали можеш да отделиш 5 лв., или 5000. През последните години допуснахме думата “благотворителност” да започне да звучи съмнително, дори пошло. През годините благотворителността стана нещо дежурно - случва се най-вече по празници. Превърна се в задължителна част от коледното настроение. По важност някъде между празничната украса и коледното пазаруване. А хората, които имат нужда от помощ, са около нас през цялата година. И в понеделник, и във вторник, и на 2 януари... Благотворителността сякаш се превърна в самоцел, а не в средство да се помогне на някого в беда, на някого, чийто талант заслужава да бъде подкрепен, на идея, която би направила по-добър живота на много хора. Ето тук може би е връзката между реалния бизнес и реалния живот. В бизнеса се налага решения да се взимат всеки ден. Не можеш да управляваш бизнеса един ден, да дадеш всичко от себе си за 24 или 48 часа, а след това той да върви по мед и масло през цялата година, без да се сещаш за него. Така е и с каузите, които подкрепяш - те имат нужда от теб непрекъснато. При това имат нужда не само от финансовата ти подкрепа, а от цялото ти сърце, от ума и находчивостта ти.

- Защо избрахте борбата с диабета като кауза на жилищен комплекс “Лабиринт”, на колко деца сте помогнали, какво предстои?

- Причината да изберем тази кауза е, че комплексът ни се намира в град Варна, а именно тук беше открит първият в България Център за иновативни терапии и авангардни технологии. Той работи в МБАЛ “Света Марина” и предоставя условия за прилагане на високотехнологична система за 24-часово наблюдение на деца, страдащи от диабет и използващи инсулинови помпи.

Засега сме помогнали на две деца, на които дарихме инсулинова помпа плюс консумативи. В момента, в който съберем парите, веднага се свързваме с нашите партньори от “Докосни дъгата” и заедно даряваме на чакащо детенце.

- Как събирате средствата за даренията - доколкото знам, от продажбата на всеки апартамент във вашия комплекс 200 лв. са за болните деца. Разкажете повече.

- Да, това е формулата - от всеки апартамент заделяме 200 лв. И вече събираме за трета инсулинова помпа.

Всеки наш клиент получава сертификат за дарение. Но това е само формалната страна. Нашата идея е чрез тази обща кауза да превърнем бъдещите обитатели на комплекс “Лабиринт” в общност. Не искаме просто да напълним апартаментите със семейства, двойки, хора, които водят собствен и откъснат живот зад стените на собствените си жилища. Помислили сме и за много други неща. Направихме например правилник за бъдещите обитатели. Залегналите в него правила и контрол слагат край на много лоши навици, от които страдат междусъседските отношения в българското общество.

- Успявате ли да накарате и други компании, с които имате бизнеспартньорство, да подкрепят каузата ви?

- Не. Защото това не е нашата главна цел. Целта на инициативата на комплекс“Лабиринт’’ е подкрепа на благотворителна организация и въвеждане на нов тренд в бизнеса.

Нека всеки бизнес се обвърже с различна кауза в хода на дейността си. Във Варна ние подкрепяме деца, болни от диабет, при реализацията на следващите ни обекти в София ще се ангажираме с други инициативи. За нас водещо е да се помага. Много от нашите клиенти стават съпричастни с проблема и имат желанието да дарят допълнителни средства. Радват се, че закупувайки мечтания от тях дом, помагат на дете в нужда. Надявам се все повече строителни фирми и различни бизнеси да обвържат работата си с благотворителна кауза, за да даваме добър пример на обществото.

- Има ли пречки пред благотворителността в България, какво би могла да направи държавата според вас, за да стимулира повече хора с успешен бизнес да помагат на нуждаещите се в различни сфери?

- Логичният отговор тук би бил - промяна в законодателството с цел облекчаване на данъчната тежест за дарителите. Но не това е главното. Най-важно е всеки от нас да изпитва необходимост да помага. И това може да стане само ако е научен да го прави още от дете. Държавата в лицето на образователната система трябва да има алгоритъм, програма, по която да дава този най-важен урок на българските ученици. Защото техните родители все още са от поколението, което казва: “Ама аз нали плащам данъци - нека държавата се погрижи за болните, старите, бедните, талантливите...” Да дарява, трябва да бъде необходимост на всеки, а не задължение.

- Опишете какво изпитвате, когато се срещнете с майка, чието дете е получило инсулинова помпа благодарение на дейността ви.

- Радост и амбиция да продаваме още повече апартаменти и да виждам все по-често щастие и надежда в очите на хората. Знаете ли, преди екипът на комплекс “Лабиринт’’ да се включи към кампанията в помощ на диабета, той беше просто сериозно заболяване, което изисква всеки ден да си биеш инсулин и да спазваш определена диета. Не съм си давала сметка как това преобръща живота на един човек и на цялото му семейство. И целият този ужас, който ние, здравите хора, дори не си представяме. Решението за всичко това е една малка машинка, която дори не се забелязва под дрехите. И чиято цена е непосилна за много от семействата с деца, болни от диабет. Да можеш да помогнеш на човек в нужда, е пътят към щастлив и балансиран живот, какъвто всеки се стреми да живее. А какво по-хубаво от това да видиш искрена благодарност в очите на една майка!

- Кампанийната и спонтанната благотворителност също са важни. Но какво трябва да се промени в мисленето на българите с по-големи финансови възможности, за да бъде бизнесът им перманентно социално ангажиран?

- Без да повтарям всичко, казано дотук, ще добавя само - през последните 2 или 3 години светът, в който живеем, се промени до неузнаваемост и ние трябва да научим уроците от тази промяна. Вече не можем да живеем в кулата от слонова кост на собственото си благоденствие и да не забелязваме нещастието на околните.

Единственият начин ние да живеем добре е и съседът ни да има всичко, от което има нужда. И да му помогнем, вече не е въпрос на благородство и добро сърце, а на начин на живот. Искам да използвам повода и да БЛАГОДАРЯ от сърце на нашите клиенти - вие направихте две деца и техните родители безкрайно щастливи, като им осигурихте спокоен начин на живот. До завършването на комплекса имаме амбицията да съберем пари за още 8 помпи.

На 25 февруари Грета Желева дари на 3-годишния Никола инсулинова помпа. Андреа, която е на 8 г., също получи помпа и сет консумативи от комплекс “Лабиринт”.
На 25 февруари Грета Желева дари на 3-годишния Никола инсулинова помпа. Андреа, която е на 8 г., също получи помпа и сет консумативи от комплекс “Лабиринт”.
Всеки от дарителите получава сертификат.
Всеки от дарителите получава сертификат.