На пациентите - деца във Велико Търново и областта, все по-рядко им се налага да пътуват за лечение извън пределите на областния град.

Близо 2000 са преминалите болни през педиатрията на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” за 2016 г. Дори и сега настанените за лечение деца са в повече от общо 30-те педиатрични легла.

И както всеки път по това време на годината, 80% от пациентите са с пневмонии и бронхиолити.

75% от всички преминали болни са във възрастта от 1 до 14 г., 20% са все още ненавършили 1 г., а 5% - тийнейджъри от 15 до 19 г.

Освен с болести на дихателната система малките пациенти все по-често биват хоспитализирани с болести на гастроинтестиналния тракт и бъбречни заболявания. Тежки и запуснати случаи в последните години все по-рядко има заради добрата колаборация между общопрактикуващите лекари и педиатрите в доболничната помощ, категоричен е началникът на търновската педиатрия д-р Валентин Точков.

Така дори и станали пациенти на отделението деца трудно могат да се влошат дотолкова, че състоянието им да изисква лечение в болница с по-високо ниво на компетентност. Ако това се случи обаче, търновските медици поддържат отлични отношения с всички университетски клиники в страната, които биха могли да дадат решение на проблеми, нерешими на местно ниво.

Със своята близо 30-годишна практика д-р Точков знае, че родителите все по-често избират лечението на децата им да бъде максимално щадящо, т.е. със средствата на хомеопатията, ароматерапия, билки и пр. Постъпилите в отделението деца в повечето случаи са след проведено симптоматично лечение, което не се е оказало успешно.

В такива случаи се налага провеждане на антибиотични курсове, за да не се допуснат тежки усложнения, а по това време на годината те най-често поразяват дихателната система, обяснява педиатърът.

“Диагностицирането на придобитата в обществото пневмония при децата се базира освен на клиничната симптоматика и на микробиологични и вирусологични изследвания и на рентгенография. Хоспитализация е показана при пациентите с тежко изразени симптоми. Първоначалното лечение винаги включва антибиотична терапия”, категоричен е д-р Точков.

Всяко приемане на антибиотици обаче трябва да бъде съпроводено и от пробиотици, с които по-бързо се постига оздравителен процес и усложненията са по-малко.

Педиатрията на областната болница е измежду най-модерните и оборудвани със съвременна техника отделения - 3D ехограф, с който се извършва целият цикъл от изследвания, 12-канален компютърно базиран ЕКГ апарат, монитори за проследяване жизнените показатели на пациентите и пр.

Отделението е III ниво на компетентност. Битовите условия също са на много високо ниво, защото дарители тук не липсват, пък и болницата задели средства за модернизация и ремонт на болничната структура. Това, което другите болници и педиатрии в страната нямат, е педагог.

Вероятно по-малко от 5 лечебници в България могат да се похвалят с опитен учител, който работи с децата и им помага да не изостават в учебния процес. От 11 г. такъв пръв помощник на пациентите ученици е Валентина Димитрова, специалист по история и цивилизация.

Детското отделение във Велико Търново е кадрово обезпечено. Тук лекарите титуляри са 6-има: д-р Точков, д-р Галина Кайракова, д-р Маргарита Ковачева, д-р Диана Полендакова, д-р Даринка Игнатова и д-р Красимира Кънчева, а специализантите 3-ма - д-р Лилия Николова, д-р Йоана Лесичкова и д-р Рени Тодорова.

Младите медици са доволни от условията на труд, защото планират да продължат работа в отделението и след придобиване на специалност. Още 12 медицински сестри и 4-ма санитари полагат грижи за най-малките пациенти в стационара, разделени в три сектора: интензивен, кърмачески и детско-юношески.

Валентина Димитрова повече от 10 г. преподава на учениците, които по-дълго пролежават в отделението. Благодарение на това децата не изостават от съучениците си. СНИМКИ: МОБАЛ “Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” АД
Валентина Димитрова повече от 10 г. преподава на учениците, които по-дълго пролежават в отделението. Благодарение на това децата не изостават от съучениците си. СНИМКИ: МОБАЛ “Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” АД