В Япония, повечето европейски страни и САЩ децата на 12 години имат средно под 1 кариес. Данни към деня за положението у нас няма, но според последното мащабно национално представително проучване у нас подрастващите с развалените млечни и постоянни зъби е изключително висок - стигат до 6. А докато станат на 18 г., във всяка уста вече има между 3 и 10 кариеса.

Основните причини са неправилните хранителни навици и подценяването на
хигиената на устата. Това обясни за “24 часа” проф. Милена Пенева, дм, ръководител на катедра “Детска дентална медицина” във Факултета по дентална медицина на Медицинския университет - София, и национален консултант по специалността.
Сладките храни са най-харесвани от децата, но те улесняват възникването на плака и кариеси, затова трябва да се намалят. Менюто трябва да е преобладаващо белтъчно и да се избягват сладки, лепкави и тестени храни. Въглехидрати обаче има в повечето храни и готови напитки, което води до образуване на киселини и деминерализация на емайла - процес, който продължава поне 30-45 минути. При често похапване между основните хранения може да се окаже, че зъбите са подложени на киселинна агресия през по-голямата част от деня. Този навик трябва да се преодолее непременно, пречи във всички възрасти, съветва проф. Пенева. Според нея силанизирането (какво представлява, четете по-долу) е отличната профилактика за “запечатаните” детски зъби, а флуорът е с безспорно доказан ефект върху всички зъби, когато се използва в норма. Каква е тя за конкретното дете, решава зъболекарят - индивидуалната доза зависи от възрастта и телесното му тегло, от съдържанието на флуор във водата, която пие (ако е бутилирана, стойностите са изписани на етикета, а за питейната от водопровода може да се получи справка от районната здравна служба), от здравния му статус като цяло. Добре е след всяко хранене зъбите да се мият с мека или средно твърда четка и правилни движения, а езикът да се четка, като се започне отвътре и се продължава навън. Когато измиването е невъзможно, устата поне трябва да се изплаква с вода, съветва националният консултант. Ако има пречки и за това, може да се дъвче за кратко дъвка без захар. При дъвкането се образува обилно количество слюнка, която отмива остатъците от храна и разрежда киселините.

Зъбният кариес при децата най-често се развива по дъвкателната повърхност. И най-отрано и най-често щетите са върху първите поникнали постоянни зъби, казва д-р Николай Шарков, главен секретар на Българския зъболекарски съюз и член на ръководството на Световната дентална федерация, пионер в идеята за национална програма за детско орално здраве. Елемент от нея е безплатното силанизиране (абсолютно безболезнено запечатване на зъбите с твърд безвреден материал, което ги предпазва от кариеси) на шестите зъби на децата на 5-8 г. То се извършва по желание всяка есен, откакто и у нас има национална програма за детско орално здраве. Смята се, че процедурата намалява поне с около 70% кариесите. Защитният слой с времето се изтърква, но чак след като е свършил основаната си работа във възрастта, която е най-рисковата за разваляне на първите постоянни зъби.

Как става запечатването?

Процедурата има няколко етапа:
l Най-напред зъбът се почиства със зъболекарска четка.
l За секунди се прави предварителна обработка със специален гел.
l Зъбът се измива с вода - както при всяка зъболекарска манипулация, и хубаво се подсушава, за да не остава влага, която би пречила на добрата връзка между зъба и силанта.
l Запечатващото вещество (силантът) се поставя с шприц на много тънък слой във вдлъбнатините по горната повърхност на постоянния дъвкателен зъб.
l Гелът се втвърдява и образува предпазен щит. Това става за около минута под въздействието на светлина от зъболекарска лампа - процедура, позната на повечето хора като елемент на втвърдяването на “белите” пломби.

Силантите са млечнобели и не пораждат естетически възражения. Детето може да пие вода и да се храни непосредствено след приключването на процедурата по поставяне на покритието. Защитата не трябва да намалява мерките срещу кариес, за да се пазят и другите зъби. Накратко те включват: миене с флуорни пасти сутрин и вечер - но не след консумация на кисели плодове, изплакване след хранене през деня, почистване със специалните конци за зъби, изчеткване на езика, назначена от зъболекар флуорна профилактика. Както и честа консумация на храни, които естествено почистват зъбите, като сурови плодове и зеленчуци.