Мъжете се нуждаят от 8 мг желязо на ден, а жените във фертилна възраст - от 18 мг

Рестриктивните диети може да доведат до железен дефицит

  • Доц. д-р Даниела Попова има три специалности – вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната, хранене и диететика. Тя е началник на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната за лечение на метаболитни нарушения при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.
  • Разговаряме с доц. Попова за нарушенията в храненето и други здравословни проблеми, които водят до железен дефицит, както и за преодоляването на дефицита на желязо в организма.

 - Доц. Попова, защо желязото е толкова ценно за човешкия организъм?

- Желязото е есенциален нутриент, който участва в изграждането на много важни молекули за метаболизма и функционирането на човешкия организъм. На първо място е ролята му за изграждането на хемоглобина, отговарящ за кислородния транспорт от белия дроб към тъканите. Желязо се съдържа също в миоглобина – основният белтък на мускулите, който има отношение към транспортирането на кислород до тях. Освен това желязото присъства в структурата на някои ензими, които са свързани с дихателната функция и осъществяват енергийната обмяна в организма. Желязото влиза също в състава на протеини, в които то се складира и транспортира в тялото.

- Какъв начин на хранене поставя хората в риск от железен дефицит?

- Като цяло всеки модел на по-ограничително хранене, особено с недостатъчен прием на меса, особено червени, както на риба и яйца, намален прием на зеленчуци, бобови и зърнени храни, крие сериозен риск от дефицит на желязо. Има хранителни нарушения, свързани с недостатъчен внос на желязо, които водят до желязодефицитни анемии. Те са много чести при недоносените и много малките деца, които при неправилно хранене са рискови за развитие на желязодефицитни анемии. Другата рискова група са старите хора, които по начало са имат нарушено небалансирано хранене и понижен внос на желязо.

В периодите на растеж – в предпубертета и в самия пубертет – има повишени нужди от желязо, но те невинаги се посрещат. И за съжаление точно в този период юношите и девойките се увличат да следват вегетариански диети, периодично гладуване, да се борят с наднорменото си тегло чрез силно ограничаващи модели на хранене. Зачестяват случаите на психогенна анорексия.

Друга рискова за железен дефицит група е тази на бременните жени и на кърмещите майки поради повишените, но незадоволени нужди на организма от желязо. Мъжете и жените в менопауза се нуждаят средно от 8 мг желязо на ден, а за жени във фертилна възраст нуждата от желязо е 18 мг. Повишените нужди при жените са във връзка с периодичното менструиране на женския организъм и загубата на желязо. За тийнейджърите дневната нужда от желязо е около 10 – 18 мг. Нуждите на бременните жени от желязо са двойни – до 30 мг дневно.

- Каква част от желязото постъпва в организма чрез храната и как то се усвоява?

- Желязо се съдържа в червените меса, в животинските вътрешности, особено в черния дроб. Желязо има в големи количества в някои листни зеленчуци, в ядките, бобови и зърнени храни и др.

Наистина желязо се внася с храната, но хората просто не знаят колко е сложен процесът на усвояване на желязото и колко малка част от необходимото желязо се внася с храната – само 10%. Останалите 90% от нуждите ни се покриват от нашата ендогенна вътрешна обмяна. Чрез сложни пътища на разпад на еритроцитите и зареждане на депата с желязо се осигуряват трайните му нива в организма. 

Желязото, свързано с хема, в хранителни източници е само 10 – 15%. Близо 85 – 90% от желязото в храната е несвързано с хем и се съдържа в бобовите храни, ядките, зърнените храни, сушените плодове и др. Но по-важно е да се знае, че резорбцията на желязото от храната, свързано с хем, е 20%, а когато не е свързано с хем, е само 10%. Тоест много ниска е степента на усвояване на желязото, постъпващо с храната. И ако обмяната не е наред и храненето неправилно, веднага може да се провокира железен дефицит или желязодефицитна анемия.

Железният дефицит провокира в по-ранните стадии появата на умора, нарушена мускулна функция, нарушения в растежа, кожни проблеми, нарушаване на имунокомпетентността на организма и възникване на чести инфекции, поява на гастрит. В по-късните стадии на железен дефицит може да настъпи сърдечна недостатъчност.

- Кои са рисковите групи, застрашени от железен дефицит?

- Малките деца, юношите и девойките в пубертета и старите хора вече споменахме като физиологични рискови групи. В съвременното общество в рисковите групи попадат и всички хора, които се опитват да се хранят алтернативно, да следват силно рестриктивни диети по едни или други съображения. Често пъти това е плод на собствено решение, без да са получили съвет от медицински специалист диетолог. Твърде много хора са вегетарианци – до 10% от индивидите в обществото имат такъв модел на хранене. Но липсата на месо в храната, а често пъти и на яйца, и на млечни продукти ги поставя в риск от железен дефицит.

Хора с хранителни разстройства като анорексия, булимия и други нарушения в хранителното поведение, също са в рисковите групи.

Хората с наднормено тегло и затлъстяване, които прилагат различни ограничителни диети, също имат риск да развият сериозен дефицит на желязо. 

В рисковите групи попадат още пациенти със стомашно-чревни и чернодробни заболявания, защото при тях е нарушен механизмът на усвояване на желязото, пациентите с оперирани и резецирани тънки черва, онкологичните пациенти, като проблемът е особено тежък при тези от тях, които имат карцином на стомаха или на червата. С железен дефицит и анемия често се оказват и пациентите с нарушена бъбречна функция и бъбречни заболявания.

- Как можем да преодолеем тежък дефицит на желязо?

- Най-напред трябва да се диагностицира точно проблемът и да се установи причината за дефицита на желязо. Ако има анемия, е необходимо лекар специалист да определи дали анемията е свързана със железен дефицит. Прави се задължително промяна на диетата с повече съдържащи желязо храни като месо, черен дроб, яйца, риба, ядки, бобови храни. Във всяко ядене трябва да присъства червено месо, риба или птиче месо. Витамин С също има отношение за доброто усвояване на желязото. Трябва обаче да се намали консумацията на кафе и чай, които възпрепятстват усвояването на желязото.

Освен диетичните стъпки, когато се установи ниско серумно желязо, е нужно да се приемат препарати, които доставят желязо в организма. За съжаление обаче повечето досега употребявани железни препарати дразнят стомашно-чревния тракт и имат ниска степен на усвояемост и ефективност.

- Има ли иновативни решения на този проблем от съвременната наука?

- Добрата новина в тази област е, че вече има иновативен железен препарат, на базата на патентована технология, наречена сукрозомно желязо. Това желязо се усвоява в много по-голяма степен от организма в сравнение с досега съществуващите железни препарати, не причинява дразнене на стомашно-чревния тракт и преодолява успешно железния дефицит.