За 4 месеца без месо в менюто може да стопите до 6 килограма, показва проучване

Лятото е невероятна възможност за отслабване. Не само защото апетитът намалява заради горещото време, а защото магазините са пълни с всевъзможни плодове и зеленчуци. Както казват някои диетолози, престъпление е тези изключително полезни за здравето и талията храни да не се използват, а да се кара както през останалите сезони.

Още повече че скорошно американско проучване показа, че преминаването към растителна диета само за няколко месеца може да доведе до чувствително намаляване на излишни килограми. Изследователски екип от Вашингтон е помолил над 60 души с наднормено тегло да сменят продуктите, с които се хранят, за 16 седмици. Половината от тях е трябвало да ядат само плодове и зеленчуци, а останалите са се придържали към прочутата средиземноморска диета, при която се позволява консумацията и на малко риба, пилешко и млечни продукти. Теглото на доброволците е било измерено в началото и в края на експеримента. Оказало се, че почти всички са отслабнали, но при спазвалите веганска диета загубата на тегло е била най-голяма. Някои от тях са успели да свалят около 6 килограма през четирите месеца на проучването, и то без да се ограничават в ядене и да броят калории, както обикновено се прави при дурги хранителни режими.

Според учените това е така, тъй като храните от растителен произход

произвеждат по-малка киселинност

при храносмилане в сравнение с тези, които съдържат месо, мляко или яйца. Те са и по-малко калорични, което се отразява по-благоприятно на метаболизма и производството на хормони.

“Затова смятаме, че заместването на животинските продукти с растителни храни като листни зеленчуци, горски плодове и бобови растения може да помогне за насърчаване на загубата на тегло и създаване на здравословен чревен микробиом”, казва пред “Дейли мейл” доктор Хана Кахлеова, експерт по хранене в Лекарския комитет за отговорна медицина във Вашингтон и водещ автор на проучването.

Резултатите от него са важни и за хора, на които се налага да спазват диети по медицински причини, тъй като доказват как отказът от някои храни влияе върху алкално-киселинния баланс на организма. Известно е, че нарушаването му води до различни здравословни проблеми, хронична умора, мигрена, безсъние, крампи, затруднено храносмилане и алергични реакции. А повишена киселинност в тялото се получава от прекомерно ядене на храни, съдържащи зaxap, месо, мляко, яйца, бяло бpaшнo, също така при пиене на aлкoxoл и кафе. В общи линии това са нещата, които най-масово и целогодишно се консумират. Само че дългосрочното наличие на киселинност в организма води до натрупване на киселинни отпадъци, които затрудняват транспортирането на кислород и полезни вещества до всички клетки. В резултат имунната система отслабва и по-трудно противостои на болести.

Затова учените

препоръчват периодично да се правят и алкални, прочистващи диети

Те също включват ядене на пpecни плoдoвe и зeлeнчyци, ядки и богати на фибри зърнени храни, които подпомагат организма по-добре да функционира, тъй като действат като антипод на киселинността. Американските изследователи смятат за особено ефективни в този процес листните зеленчуци, броколи, цвекло, аспержи, чесън, моркови и зеле. От плодовете препоръчват боровинки, малини, ябълки, череши, кайсии и пъпеши.

Те обаче правят уточнение, че не призовават към трайно веганство, тъй като е доказано, че при него организмът може да бъде лишен от някои ключови витамини и минерали. Например, отказвайки се от яйца и мляко, ние намаляваме количеството на B12 в телата си, което често води до умора, отпадналост и проблеми с психичното здраве. Витамин D е друго ключово вещество, което се съдържа главно в храните от животински произход. Недостигът му създава проблеми с развитието на костите и причинява болка. Рискът от анемии също се увеличава, защото нивата на желязо спадат с отказа от месо.

Въпреки че тези хранителни вещества се съдържат в някои растения, веганите трябва внимателно да контролират дали си ги осигуряват в достатъчни количества. Ако установят, че не е така, да си ги набавят под формата на хранителни добавки.

Експертите предупреждават

да се внимава и с така наречените фалшиви меса,

които стават все по-популярни сред почитателите на вегански диети. Причаната е, че повечето се правят по технологии като ултрапреработените храни и крият същите опасности за здравето. Проучване във Великобритания например установи, че при консумиращите вегански колбаси, бургери, торти и чипс рискът от инфаркт и инсулт е с 15% по-висок в сравнение с ядящите пресни плодове и зеленчуци. Някои от тях дори са имали по-лошо кръвно налягане от консумиращи месо хора.

Затова учените препоръчват на искащите да свалят килограми да се съсредоточат върху консумацията на по-здравословни храни като цяло. Да се стремят към пресни плодове и зеленчуци, които по принцип съдържат по-малко калории, и същевременно да увеличат физическата си активност. Да не се притесняват да пропускат хранения в жегите, да загърбят алкохола и да пият повече течности, но такива, които не са газирани и не съдържат добавена захар. Така със сигурност ще се почувстват по-добре, а вероятно ще са и по-леки в края на ваканционния период.

Проучване показа, че преминаването към растителна диета може да доведе до чувствително намаляване на излишни килограми.