Новата технология намалява риска от усложнения при аблация

Д-р Искрен Гарвански е електрофизиолог част от екипа на Отделението по електрофизиология и кардиостимулация в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център от 2015 г. Д-р Гарвански е сертифициран едновременно с двата сертификата на Европейското дружество по кардиостимулация - по електрофизиология и по кардиостимулация. Преминава обучение по Кардиостимулация и електрофизиология в Будапеща, Унгария. Член на Европейско дружество по кардиология и Европейска асоциация на сърдечния ритъм.

  Д-р Искрен Гарвански

Д-р Искрен Гарвански

- Д-р Гарвански, Сити Клиник Сърдечно-съдов център прилага диамантен катетър за лечение на аритмии. Какво е предимството при лечението с новата апаратура?

- Предимството е, че катетърът е направен със специален дизайн и с вградени индустриални диаманти, които имат свойството да провеждат и отвеждат топлината от катетъра 100 пъти по-бързо от стандартните катетри. Това позволява да се контролира много прецизно температурата на върха на катетъра. Дава ни една предвидимост по време на процедурата. Отделно самият катетър е така направен, че улавя най-фините електрически сигнали на сърцето на пациента, комбинирано с прецизно изгаряне. Въведохме технологията преди 2 месеца и до момента процедурата е приложена при 20 пациенти. Предимството на катетъра е, че повишава ефективността и съкращава  времетраенето на процедурата. Тоест радиофрекветната аблация с диамантения катетър ще е по-успешна и по-кратка. Стандартно процедурите продължават 3 часа, но не се правят с пълна упойка и някои пациенти изпитват дискомфорт. Трябва да лежат 2-3 часа неподвижно и с тази нова технология интервенцията е много по-поносима за пациента.

- С колко време може да се съкрати времето?

- Продължителността на процедурата се съкращава с 25-30%.

- При всички видове аритмии ли може да се приложи диамантеният катетър?

- Основното приложение, при което ние го въведохме първоначално е за най-честата аритмия в развитите общества, включително и в България – предсърдно мъждене. Почти половината от пациентите дори повече от половината, при които се прави аблация, са с тази аритмия. Това огромен брой пациенти, при които катетърът може да бъде приложен с надеждата да осигурим една по-качествена и надеждна процедура. На практика може да се ползва за всяка една аритмия, но данните за приложението му при тях са още лимитирани. България е първата страна на Балканите, в която го има този катетър, другите страни са Словения и Полша, както и в някои в Западна Европа. На практика сме една крачка пред съседите ни. 

- Казвате, че катетърът е единственият в Югоизточна Европа, това ли прави отделението по Електрофизиология и кардиостимулация в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център най-доброто място за лечение на аритмии?

- Чисто технологично нашето отделение е оборудвано на изключително високо ниво, като не отстъпва на много центрове в Запaдна Европа. Има показатели по време на процедурата които не могат да бъдат отчетени от човешката ръка независимо от опита, и в тези моменти апаратурата ни спомага да осигурим по-качествено и безопасно лечение за пациента. Катетри като този дават свръхпрецизни сигнали от върха си, има други, които показват точно с колко грама лекарят е натиснал в сърцето на пациента. Това е отвъд човешките възприятия и без тази технология няма как да заменим с човешки опит или чувствителност. Разликата между 5 и 25 грама натиск е неразличима за човека. Технологиите са безкрайно важни в нашите процедури и това ни дава възможност да работим качествено. 

- Кои други функции правят диамантеният катетър уникален спрямо другите технологии за радиофрикветна аблация?

- Отличителен е методът, по който се извършва контролана изгарянето на тъканта. Реално какво се случва –мускулната тъкан се нагрява до нейната физиологична промяна докато вече не може а провежда електрически импулс. Диамантеният катетър цели да поддържа определена температура, която ние лекарите му задаваме, докато другите катетри се опитват да поддържат определена мощност на изгаряне. Двете неща имат плюсове и минуси, но това, че поддържа определена температура, е маркер, че се извършва качествено изгаряне и сме в добър контакт със сърдечната тъкан.

Трябва да отбележим обаче, че в най-добрия случай при лечение на предсърдно мъждене успеваемостта е около 80%. За съжаление има 20%, при които процедурата не дава резултат, не се случва нещо лошо, просто не успяваме да помогнем на тези хора. Очакваме повишаване на успеваемостта и намаляване на времетраенето с бъдещото развитие на технологиите.

- Какво представлява радиофрикветна аблация?

- Това е метод, при който чрез  радиофрикветна енергия се загрява в тъканите. Получава се малка раничка, която не променя функцията на сърцето като мускулна функция, но прави това място, което сме изгорили, електрически неактивно. Тоест през него не може да премине електрически импулс, не може да се зароди и да премине от там аритмия. Това е финалната част на нашата процедура. Първата е да намерим къде е тази зона.

Диамантният катетър има способността да проникне в по-голяма дълбочина в мускула на сърцето и ние използваме тази технология за зони, които са предизвикателство за обикновените катетри. А задачата на електрофизиолозите е да преценят дали това ще е най-подходящата технология за дадената аритмия.

- Колко време отнема, докато се намери зоната?

- Има процедури, при които картографирането отнема сравнително малко време и може много бързо да локализираме зоната, от която произлиза аритмията. В други случаи отнема доста повече време. При различните аритмии е различно - може от 1 до 3 часа. 

- Има ли обучени екипи, които работят с катетъра?

- Апаратът е неотличим като начин на използване от всичко налично до момента, дава други параметри, но като лекарска работа бе въведен с лекота, защото по-скоро заменя по-стар консуматив. За въвеждането му бе поканен д-р Бруно Райшман, който практикува в един от най-големите електрофизиологични центрове в Германия - Хамбург. Тази болница е с огромен опит, в нея годишно се правят процедури колкото се правят във всички болници у нас. Той каза, че това, с което разполагаме в нашата болница, не се различава по нищо от неговия център. Разбира се, нашите пациенти и персонал не са толкова многобройни, но е важно, че по технология не се отличаваме от водещите европейски центове по елекрофизиология и кардиостимулация.

- Какъв е достъпът до лечение с катетъра и плаща ли се допълнително за него?

- Катетърът на практика частично е реимбурсиран, има доплащане за пациентите. Надявам се скоро този въпрос да не стои на дневен ред и всичките пациенти да имат достъп до него. Това ще стане след подобряване на реимбурсацията.

- Имате ли наблюдения коя е най-честата възраст на пациентите ви?

- При най-честата аритмия пациентите са на около 65-66 години. Слагаме граница при пациенти над 75 години, защото предпочитаме да имаме максимално консервативен подход с ползване на медикаменти. 

- Може ли популярно да обяснете 3D системата за локализации на аритмии?

- Ще ползвам описанието на един от студентите, доброволстващи при нас: нашата система за локализиране на аритмията е като едно триизмерно бастунче за слепи. С малки електродчета, когато се влезе в сърцето пипнешком, този катетър събира сигнали, подобни на ЕКГ. Прави нещо като кардиограма от вътрешността на самото сърце. Това докосване на стената може да очертае анатомичните граници. Показва се как изглеждат структурите и откъде минава електрическият импулс, който ни интересува. От няколко седмици прилагаме най-новата версия на системата за триизмерно картографиране на сърдечни аритмии Carto Prime. Подобрената технология се прилага за диагностика и лечение на пълния спектър ритъмно-проводни нарушения - от предсърдно мъждене до животозастрашаващи камерни тахикардии. Вече извършихме с нея лечение на 10пациенти на възраст между 35 и 60 г. с различни сърдечни аритмии. Една от уникалните функции на системата е прецизното картографиране на сърдечни аритмии с висока резолюция на изображението, съответно с по-голяма точност и бързина. А това повишава ефективността на лечението на тези ритъмно-проводни нарушения. С тазиусъвършенстванатехнологияниеелекрофизиолозитеимамевъзможностдасесправим с редицапредизвикателстватаприелектроанатомичнотокартографираненасложниаритмии. А с паралелното картографиране сме в състояние да локализираме и лекуваме до 4 различни аритмии едновременно. Много пациенти преминават от една аритмия в друга и това прави картографирането изключително трудно. Но с подобрената версия за 3D визуализиране, всичко се случва прецизно и бързо, а това води и до увеличаване на ефективността на процедурата.

Триизмерно картографиране на сърдечни аритмии Carto Prime
Триизмерно картографиране на сърдечни аритмии Carto Prime