- Проф. Миланова, нараства ли честотата на сърдечносъдовите заболявания и защо сърдечната недостатъчност стана една от епидемиите на века?

- Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален в България - на всеки трима човека двама умират от заболявания като миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност.

Заедно със застаряването на населението и увеличената продължителност на живота броят на пациентите със сърдечна недостатъчност се увеличава. Приблизително 2% от възрастните по света имат сърдечна недостатъчност. Разпространението се увеличава с възрастта - от 1% при хората под 55 до над 10% при над 70-годишните.

В развитите страни най-честите причини са коронарна артериална болест и високо кръвно налягане. По последни данни на здравната каса със сърдечна недостатъчност живеят близо 150 000 българи, а годишно в болница постъпват около 90 000 души.

Сърдечната недостатъчност се определя като по-опасна от рака, тъй като 15% от развилите я умират до края на първата година от поставяне на диагнозата, а 50% - до петата година, което далеч надхвърля смъртността от повечето онкологични заболявания. Според статистиката за България смъртността от онкозаболявания е около 17%, а от сърдечносъдови, които включват и сърдечната недостатъчност,

умират 65%.

Пациентите със сърдечна недостатъчност имат значително влошено качество на живот, което също не е маловажно. Основните им симптоми са задух, подуване на глезените и умора. След като се постави диагнозата, пациентите се хоспитализират средно веднъж годишно.

- Какво може да се направи, за да се намали риска от развитие на сърдечносъдови заболявания?

- Контролът на сърдечносъдовия риск и правилното лечение на сърдечносъдовите заболявания са от първостепенно значение.

Сърдечната недостатъчност е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно количество кръв, за да отговори на нуждите на тялото.

Сред най-често срещаните причини

са коронарната болест на сърцето, инфаркт на миокарда, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват дори обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия.

Сърдечната недостатъчност обикновено се лекува с комбинация от лекарства. В зависимост от симптомите пациентът може да приеме един или повече медикаменти. Лечението има за цел да намали вероятността от влошаване на състоянието, като по този начин се намалява рискът от смърт и влизане в болница, контрол и облекчаване на симптомите, а от там и подобряване качеството на живот. Паралелно с това лечението на сърдечната недостатъчност включва промени в начина на живот и в някои случаи употреба на специални устройства.

- Какви могат да бъдат първите симптоми, на които да обърне човек сериозно внимание?

- Хората, които развиват сърдечна недостатъчност, най-често имат друго предшестващо сърдечно заболяване - преживян инфаркт, високо кръвно, диабет. Тя

не настъпва от нищото.

Също така е по-скоро синдром от симптоми и признаци, отразяващи невъзможността на сърцето да изпомпва необходимия обем кръв, а не заболяване. Не настъпва остро, а се влошава в рамките на дни, седмици. Но острият момент определя нуждата от спешна/неотложна терапия. Пациенти с придружаващи заболявания, основно сърдечносъдови, при които се появяват лесна умора, задух при физическо усилие или в легнало положение, отоци по краката, трябва да се насочат за консултация с кардиолог.

- Телемедицината има много важно място, особено при болните със сърдечни заболявания. Какъв напредък отбелязваме в България и как може да се използва това развитие на медицината за българските пациенти?

- Телемедицината е напълно естествена за хора, свикнали да използват смартфона си почти за всичко. Консултирането през платформи, създадени специално за тази цел, са много удобни.

Телемедицината подобрява възможността

на лекарите да наблюдават и контролират пациентите си, улеснява се и комуникацията между тях.

Телемедицината помага при разрешаване на казуси в специфични области, в отдалечени райони. Но да не забравяме, че голяма част от пациентите със сърденочсъдови заболявания, особено тези със сърдечна недостатъчност са възрастни. Част от тях нямат необходимите умения за работа с компютър и достъп до интернет. Същевременно върху този проблем се наслагва и недостигът на медицински специалисти в някои региони на страната.

Трябва да се използват възможностите на телемедицината. Тя не може да замести лекаря или нуждата от извършване на определени изследвания, но е важна особено за наблюдение на хроничноболни пациенти. В някои европейски страни има програми за извънболнично наблюдение на пациенти със сърдечна недостатъчност със специално обучени медицински сестри, които се обаждат по телефона, питат пациентите дали са си взели лекарствата, карат ги да си измерят теглото, напомнят за приема на течности и т.н. Такива програми има и за нуждаещите се от рехабилитация след преживян миокарден инфаркт.

- Пандемията от коронавируса принуди сърдечно болните да ограничат консултациите със своя кардиолог. Върна ли се към нормалността контактът лекар - пациент?

- Факт е, че хронично болните пациенти, част от които са и тези със сърдечна недостатъчност, останаха затворени по домовете си. Връзката лекар-пациент беше прекъсната. Никой не контролираше състоянието им и редовния прием на медикаменти. Немалка част от тези пациенти са над 70-годишни, а останаха откъснати и от близките си.

През април тази година при нас започнаха да постъпват тежки случаи на болни с декомпенсираната сърдечна недостатъчност. При част от болните тя не е била известна към момента.

Поради страх от заразяване хората късно търсеха лекарска помощ и постъпваха пациенти с остър миокарден инфаркт, закъснели докато са се опитвали сами да се лекуват. Последствията при тях са много тежки, а от там и рискът да развият сърдечна недостатъчност. Не малка част от тези пациенти бяха на възраст между 20 и 50 години. Препоръчвам

преболедувалите COVID-19 задължително да потърсят кардиолог,

ако след това имат оплаквания като ускорен пулс, аритмия, гръден дискомфорт и други. Този преглед трябва да включва ЕКГ, ехокардиография и при нужда лабораторни изследвания.

Препоръчвам това, защото забелязваме, че се увеличиха пациентите с влошено здравословно състояние след прекарана COVID инфекция, и то основно в посока на сърдечни оплаквания - задух, лесна умора. Зачестиха случаите на пациенти с възпалителни заболявания на сърдечния мускул, белодробна емболия. Всичко това е важно да бъде проследено, диагностицирано точно и лекувано адекватно, за да може своевременно да се вземат мерки и да не се стига до по-тежки последствия.

- Освен редовното посещение при лекар, какъв е съветът на специалиста - как да се предпазим от сърдечната недостатъчност?

- Пациентите трябва да контролират сърдечносъдовия си риск. Могат да допринесат много за подобряване на собственото си здраве чрез промени в начина на живот - отказ от тютюнопушене, поддържане на здравословно тегло, консумация на здравословни храни, ограничаване приема на сол и наситени мазнини, физическа активност, намаляване на стреса. Специално за пациентите със сърдечна недостатъчност движението е важен фактор, но без тежки физически натоварвания.

Правилното, съвременно и своевременно лечение на сърдечносъдовите заболявания ще намали риска от сърдечна недостатъчност, защото тя не е самостоятелно заболяване, а възниква в повечето случаи на базата на друго предшестващо сърдечно заболяване.

Би могла обаче да бъде и следствие на злоупотреба с алкохол. В клиниката по кардиология в "Пирогов" често се натъкваме на такива случаи. Особено сред младите хора зачести и приемът на наркотици. Приехме момче на 26 години с миокарден инфаркт вследствие на такива злоупотреби.

Регулирането на телесното тегло, ограничаването приема на сол и наситени или транс мазнини също е важен фактор.

Пациентите не бива да се самолекуват.

Когато имат симптоми, да потърсят лекарска помощ. С преглед, който трябва да включва набор от изследвания, може да се потвърди или изключи сърдечен проблем.

При влошаване в домашни условия, ако пациентите със сърдечна недостатъчност не могат да отидат на кардиолог или лекар, може като първа стъпка да ограничат физическите усилия, да контролират приема на сол и течности, да следят теглото си и да приемат предписаните им медикаменти.