35°C   София
 

Според родителите лекарската помощ закъсняла

Ангел и Ваня, които живеят от  години в Италия, смятат, че 2-годишният им син Диего Георгиев е можел да бъде спасен. Според тях трябвало да бъде преместен часове по-рано в болницата на Болоня за операция.

Диего умира на 18 юни при светкавично развитие на болест, която ще се установява тепърва с аутопсия, която е утре. 

Родителите, жители на Гамбетола в провинция Форли-Чезена са подали официално оплакване при карабинерите в Чезена и прокурор в Болоня е открил разследване, за да се установи дали има закъснение и лекарска вина за смъртта на детето. Делото е за непредумишлено убийство срещу неизвестни извършители.  Ще се прави и нова аутопсия от външен лекар.

Хипотезите са много, но никоя не е окончателна – рядък вид менингит, миокардит, COVID...

Родителите не са на себе си, тъй като само за дни Диего изпада в тежко състояние, а после и умира. Според местни медии той е първороден на 35-годишния Ангел и 31-годишната Ваня, италиански граждани. Роден е в Чезена, област Емилия-Романя. Не е страдал от патология. На 14 юни имал повишена температура, но изглеждало, че ще му мине лесно. Майката дала парацетамол. Температурата спаднала и на другия ден Диего бил добре. Но на 16 юни пак вдигнал температура започнал да трепери. Завели го при детската лекарка, тя открила плаки в гърлото и предписала противовъзпалително лекарство. Следобеда Диего минал 38 градуса и повръщал. Отвели го в спешното на болницата „Буфалини” в Чезена. Там му дали нови лекарства, но повръщането не спряло и го включили на система.

На другия ден изглеждал по-добре, почнал да яде. Следобедът - пак критично положение. Минал 39 градуса и лекарствата не сваляли температурата. Вечерта дежурната педиатърка вдигнала тревога за колегите си в кардиологията. Изглеждало, че сърцето на Диего не успява да помпи и това може да доведе и до мозъчни проблеми. Главният лекар на детското отделение го прегледал и пратил детето в реанимация. В 2 часа след полунощ съобщил на родителите, че ситуацията е много сериозна и че в 7 часа на 18 юни Диего ще бъде откаран в болницата „Сант Орсола” в Болоня.

Чак в 11.30 часа на този ден линейката с него потеглила за „Сант Орсола”. Там лекарите го чакали отдавна и буквално го хванали за косите. Казали на родителите, че детето е в опасно за живота състояние.

Решили да оперират сърцето му още същата вечер. Диего не дочакал - починал в 19,30 часа.

Ангел и Ваня рухнали при новината за смъртта му. Те все още се питат дали ако не беше закъсняло прехвърлянето от Чезена в Болоня, е можел да оживее. Затова се обърнали към адвокати.

„В Болоня ни казаха, че ако беше пристигнал по-скоро, че ако са имали повече време, е можело да го спасят. Искаме да разберем от какво умря синът ни. В Чезена лекарите се лутаха, защо не го отведоха в Болоня веднага? За немарливост ли става дума? Ако не се беше развило всичко по този начин, Диего можеше ли още да е жив?”, пита Ваня.

Прокурорът по делото е Марко Форте. По искане на родителите е разпоредена нова аутопсия. Ще я прави съдебен лекар в Института по съдебна медицина в Болоня в присъствието на друг лекар, посочен от родителите. Иззети за нуждите на разследването са и всички медицински документи от престоя на детето в болниците в Чезена и Болоня.

Прокурорът има 60 дни да депозира заключенията си. След аутопсията тялото на Диего ще се върне в 11-хилядното градче Гамбетола. Макар че са православни, родителите са поискали католическа служба за сина си.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Едва сега се разбра как е умрял Чехов

В семейството на Чехов от охтика умират четирима, сред които брат му и леля му, с която живеят...

Свръхчовекът Ницше рухва от деменция

Ако съди по трудовете му, възхвалата на свръхчовека и унищожителните му насмешки по адрес на...

100 милиона осиротяват след третия инфаркт на Насър

Президентът на Египет Гамал Абдел Насър за огромно разочарование на колегата си Тодор Живков беше и...

Кои лекарства се пият с най-много боязън

Който държи на здравето си, при всяко усещане за нещо нередно и особено при болка ходи при личния...

Лошият дъх е от сяра в устата

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича...

Вече и у нас присаждат фекалии!

От редактора: Тази статия е писана малко преди да стане известно, че присаждането на фекалии е...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...