В Англия по традиция 16 април е "Работен ден по пижама". Който реши да се съобрази с него, излиза на улицата и отива на работа по пижама или по нощница - било развлечени и в шантави цветове, било строги, удобни и по мярка.

В навечерието на Работния ден по пижама английският печат публикува данни за пижамите и влиянието им върху съня. 

Съобщава се за изследване на качеството на съня според това как е облечен спящият. 2680 души от цял свят отчитали с апарати и записвали времетраенето на своите цикли от бърз нощен сън в продължение на 1 месец при най-голямо разнообразие на облекло за спане.

Бързият нощен сън се нарича така, защото за него е характерно бързо движение на очите под затворените клепачи. Средно той трае 20-25% от времето на спане и може да се измерва на монитор. Смята се, че в тази част сънят е най-дълбок и най-пълноценен за възстановяване на силите.

Резултатите: Който спи гол, потъва в още по-дълбок сън със средно 26,5% бързи сънища.

Който спи по фланелка и шорти, прекарва средно 26% от спането в бързи сънища.

Най-късо време в състояние на бърз сън - 17,5%, имат хората, които спят с класически пижами от горнище и долнище или по нощници. Ето защо препоръката е тази комбинация на облекло за спане да се избягва.

Спането с чорапи на краката води до най-голям процент бързи сънища през нощта (27%). Ако човек спи бос, бързият му сън е 26%. В най-голяма степен тази особеност облагодетелства жените. При тях бързият сън по чорапи е цели 28% от нощното спане.