Звездата с теменужени очи Лиз Тейлър има двойни мигли, Кейт Босуърт разноцветни очи, Жокера – вродена цепка на устата

Най-често задаваният въпрос към лекаря в родилната зала е: Бебето ми всичко ли си има? Питайте акушерите и ще ви обяснят, че тревогата е израз на страха от едно съвсем нерядко явление. Около 6% от новородените се появяват на белия свят с вродена аномалия. Понякога тя дори не е видима веднага. В едни случаи е лечима, друг път създава проблеми до живот. А има и уникални случаи, в които дава предимство на човека.

При относително високия процент на хора, родени с някаква малформация, не са подминати и световноизвестни личности, които смятаме за най-най-най във всяко отношение и дори приемаме за еталони за красота. Особеностите, с които са се родили, не са им попречили да постигната мечтите си и да покорят света. Обаче майките на някои от тях са чули след раждането най-разочароващите за този момент думи: Детото има аномалия.

Биографът на актрисата с най-изумителните теменужени очи и идеални пропорции на лицето, пише: “Лекарят смръщва вежди и кани родителите в кабинета си, за да им съобщи, че новородената им дъщеря има мутация. Това звучеше просто ужасно, но когато малко по-късно обясни, че

мутацията на Елизабет

се проявява в

двойни редици мигли,

си помислих, че изобщо не е толкова ужасно, колкото си представях, спомня си трудния момент майката на Лиз.”

Тейлър обаче има невероятен късмет, защото освен естествена “спирала” мутацията предполага и заболяване с драстични отоци по краката поради задържане на течност, съпроводено е и със сърдечни дефекти, а при актрисата това не се случва.

Комплексът от генетични отклонения се нарича синдром лимфедем - дистихиаза. До аномалията се стига поради мутации на гена FOXC2. Наследява се по автозомно доминантен път - едно променено копие на гена е достатъчно, за да причини заболяването, свързано с грешка в транскрипцията на 16-ата хромозома.

Допълнителните мигли (дистихиаза) създават професионално неудобство на Елизабет един-единствен път - преди първата сцена, в която ще се снима. Операторът настоява да й изтрият грима, защото е наклепала неподходящо много туш по миглите си. Е, не се получава и бързо се разчува за естествения “аксесоар” на жената с най-пленителните синьо-виолетови очи, обрамчени от необикновени ресници.

Дистихиазата като аномалия варира от няколко допълнителни косъмчета до пълен набор от два чифта допълнителни мигли. Лимфедемът, който не засяга видимо звездата, обикновено се появява около пубертета и двустранно

задържа лимфа

в меките тъкани

най-често на краката

Лимфната система е мрежа от съдове и възли, които филтрират и разпределят лимфните и кръвните клетки в тялото. Допълнителни аномалии, които понякога съпровождат това разстройство, са разширени вени, увиснали клепачи (птоза), сърдечни дефекти, цепнато небце, изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза). Симптомите на лимфедем - дистихиазата варират значително в отделните случаи дори сред членовете на едно и също семейство.

Към момента не е известно как точно мутациите в гена FOXC2 водят до синдрома. Лимфедем - дистихиазата засяга еднакво мъжете и жените. Типична разлика е, че лимфедемът се развива при мъжете в по-ранна възраст. Истинският мащаб на честотата със сигурност надвишава описаните случаи. При по-леко системно засягане и симптоми заболяването може да остане неразпознато. Или както е при Елизабет Тейлър, да се превърна в едно от най-отличителните й физически качества. Кейт Босуърт

Кейт Босуърт

Колкото и рядко да е, виждали сте хора и животни с различни на цвят очи. Сред големите в сценичните изкуства има поне дузина такави артисти. Особената черта по рождение се нарича

хетерохромия – една

от най-загадъчните

физически черти

Ирисът на едното око е с различен цвят от този на другото или част от ириса на едното око е различно оцветена.

Аномалията може да остане незебелязана, когато разликата е малка като синьо и зелено око, но има изумителни случаи на контрастни цветове, които пораждат магнетично внимание.

Хетерохромията се дължи на излишък или недостиг на пигмента меланин, съдържащ се в тъканта на ириса.

Тази особеност “кръщава” американската актриса и модел Кейт Босуърт Блондинката с неземно красивите очи. Дясното е лешниково, лявото - синьо.

(Всъщност според едно по широко тълкуване синеоките хора по принцип също са носители на аномалия. Сините очи са резултат от доста скорошна мутация в еволюционен порядък - някъде преди около 10 хиляди години. Ако в частта на ириса, наречена строма, има малко количество пигмент (или няма хич), очите ще изглеждат сини. Прогнозите са, че сините очи ще изчезнат един ден, защото гените за тъмните очи са доминантни.) Хоакин Финикс

Хоакин Финикс

Не се възприема като недостатък и белегът на устната на носителя на “Оскар” Хоакин Финикс.

Роден е с него поради т.нар. микроцепка, по-леката версия на аномалията, наричана разговорно заешка уста. Хората мислят, че почти незабележимата следа като от скалпел е резултат от коригираща операция, но този тип белег се развива вътреутробно и е бил на лицето на Жокера още при раждането. Едва ли някой обаче мисли, че това го загрозява. По-скоро му придава доза мъжественост.