Избелването на зъби е една от най-често търсените процедури за подобряване на външния вид на усмивката. Понеже всеки иска да спести време и пари, все повече срещаме информация за различни тактики и трикове за избелване на зъби в домашни условия. Важно е обаче да се знае, че много от тези методи не само не работят, но и могат да предизвикат нежелани странични ефекти, или да навредят на здравето на зъбите. Тук зъболекарите от Медикеър Варна ще споделят 4 разпространени начина за избелване на зъбите в домашни условия, които са неефективни и могат да навредят. Ето кои са те:

Търкане на зъбите с бананова кора

Този метод е много популярен, понеже се основава на факта, че банановата кора съдържа полезни за зъбите минерали като калий, калций и магнезий, както и манган. Народната вяра в този домашен метод е базирана на убеждението, че тези вещества могат да подобрят белотата на зъбите и да ги заздравят, въпреки че няма научни данни, които да подкрепят твърдението.

Ако използвате бананова кора за механично търкане на зъбите, трябва да знаете, че рискувате да предизвикате повреди в емайла, да увеличите чувствителността на зъбите или дори да предизвикате раздразнение на венците, а захарите, които се съдържат в кората, могат да допринесат за образуването на кариеси.

Паста от хлебна сода и лимонов сок

Още един широко разпространен и недоказан метод за избелване на зъбите у дома е направата на паста от сода бикарбонат и лимонов сок, и нанасянето на тази смес върху зъбите. Много хора прилагат този народен метод, защото го смятат за “натурална” версия на разпространените пасти за избелване на зъби, с надеждата да намерят решение за бели зъби, което да е по-малко “химично”.

Лимоновият сок е силно киселинен и когато проникне в емайла на зъбите, може да ги дехидратира и обезцвети. Тези киселини дразнят венците и могат да предизвикат силна чувствителност.

От друга страна, хлебната сода е позната с абразивните си свойства, които могат да увредят емайла на зъбите, да  допринесат за по-голяма чувствителност, както и да ги направят по-уязвими към кариеси.

Когато хлебната сода и лимоновият сок се смесят, се получава химична реакция, чрез която се отделят допълнителни киселини, които могат да доведат до ерозия на емайла при редовна употреба.

Използване на активен въглен

Активният въглен също често се среща като популярно решение за избелване на зъбите. Въпреки множеството народни поверия и рекламите, които препоръчват активния въглен за избелване на зъбите, научните изследвания не са установили неговата ефективност в тази област. Много от твърденията за избелващия му ефект са базирани на разкази без доказателства. Но защо тогава е толкова препоръчван?

Активният въглен е известен със своята способност да абсорбира тежки метали и токсини, което теоретично може да бъде полезно за отстраняване на петна от повърхността на зъбите. Въпреки това, употребата му за избелване на зъби може да причини повече вреди, отколкото ползи. Той е абразивен по природа и може да предизвика износване на емайла, увеличаване на чувствителността на зъбите и да повиши риска от кариеси.

Освен това при употребата на активен въглен за избелване на зъбите липсва професионално наблюдение и контрол в дозирането и често се случва да се прекали по невнимание. Това може да доведе до неправилна употреба и други възможни странични ефекти, които потребителите не могат да предвидят.

Други кухненски продукти

Използването на кухненски и домакински продукти за избелване на зъбите е популярна алтернатива на комерсиалните решения. Често се използват съставки като кокосово масло, ябълков оцет, сол и други подобни, които са налични в повечето домакинства.

Въпреки широко разпространената информация за тяхното ползване няма научни изследвания, които да подкрепят позитивни резултати що се касае избелването на зъбите.

За кокосовото масло, например, се предполага, че абсорбира токсини и бактерии от устната кухина, като по този начин подобрява здравето й и избелва зъбите, но няма проучвания, които да потвърждават това.

Друго популярно решение е готварската сол, която някои хора смесват с ябълков оцет. Солта обаче, като хлебната сода и активния въглен, е абразивна и също може да повреди емайла и да раздразни венците при честа употреба. А смесването й с високо киселинен продукт като оцет може да има непредсказуеми реакции и да навреди на здравето на зъбите и устната кухина.

Въпреки многото разкази за различните тактики за по-бяла усмивка вкъщи, не всички препоръки са безобидни, да не говорим за ефективни. А от гледна точка на проучванията в медицинските среди нищо не ги подкрепя. Затова преди да прибегнем към тях, е добре да се консултираме със специалист, защото тези методи могат да доведат до нежелани странични реакции и да нарушат цялостното здраве на зъбите и венците.