3°C   София
 

"Самият коронавирус е един от най стабилните вируси в генетично отношение - изменчивостта е характерна черта, което му позволява да се адаптира спрямо околната среда. Един техен ензим има редактиращи свойства - може да поправя грешките, които се допускат при репликацията". Това каза доц. д-р Любомира Николаева, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), предаде БНТ.

По думите й маската е механична преграда, защото вирусът не се разпространява голо, а обвит в слюнчена течност. "Вирусът се получава в капчица, която е достатъчно голяма, че да може маската да я спре. Нито една маска може да спре на 100% вирусните частици, но ги намалява", каза още тя.

"Проблемът при нас да са по-тежки нещата са заради по-леките мерки на контрол, които се наложиха. Китай си позволи да затвори Ухан за 76 дни, това значи пълен локдаун. Пагубно беше разделението в обществото за ролята на мерките", допълни д-р Николаева. 

Според нея дори неуспешните опити в науката трупат знание, като обяви, че ваксината срещу коронавируса не е в задънена улица. 

"Трябва да съберем достатъчно данни за повторното заразяване. Все още нещата са на ниво единични случаи. Повторното заразяване е възможно, защото имунитета ни пази от разболяване, а не от инфектиране", предупреди тя.

"Данните подкрепят идеята, че съществува кръстосана реактивност на имунитет - прекарана в миналото коронавирусна инфекция от роднинските коронавируси относително предпазва от тежко разболяване", каза още тя.уолъс
10/26/2020 10:28:51

Разделението в обществото е неизбежно (да налагаш чрез принуда антинаучни и унизителни мерки ще породи СЪПРОТИВА, самата госпожа практически признава че маските НЕ работят, останалото са спекулации, касаещи кихащи/калящи) и умишлено тъсено ("разделай и владей")... ясно е че няма как всички да слушкат и изпълняват, тези които се поровят за истината и какво всъщност говорят фактите си дават сметка че ги правят на маймуни, а не всеки си пада по това... Другата тема - кръстосаната реактивност е факт (известен от пролетта) който, съчетан с Т-клетъчния имунитет озачава на практика чее огромната част от хората НЕ СЕ нуждаят от ваксина за да се справят с вируса, а за тези, (съсипани от нездравословен живот, болести и фармапродукти), възрастни хора, за които вирусът би пхредставлявал реална заплаха ваксината би била неефективна и ОПАСНА! От ваксина НЯМА нужда, както и от "разделящи обществото мерки", освен ако не се цели тъкмо разделение

уолъс
10/26/2020 11:20:12

"имунитета ни пази от разболяване, а не от инфектиране"... струва си да разтълкуваме зле артикулираното твърдение... и така - във всеки един миг човешката имунна система (която е много по-сложна и съвършена, отколкото я представят фармадилърите) си върши съвестно работата и ни поддържа здрави, справяйки се ПОСТОЯННО с всякакви външни агресори (вкл. короната) това е "пази от разболяване", на кой му пука от "инфектиране" (неизбежна, непрекъсната среща с патогени) ако от това НЕ произлиза заболяване, от патогените НЕ МОЖЕШ да се скриеш, а виж, да поддържаш имунната си система (която те пази от тях) МОЖЕШ! ЖАЛКИТЕ опити чрез ваксини да се уподоби естествената ни защита са си, ами такива - ЖАЛКИ!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

България излезе на 3-о място по смъртност на 1 млн. население за 1 ден в света

България влиза в челната тройка по брой починали от коронавирус за един ден, ако те се сметнат на 1...

Двама умряха на стълбите пред болница (Видео)

Двама души починаха за няколко часа в новото отделение за COVID-19 на болница "Свети Георги" в...

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19

Мъж на 33 години е най-младият починал с COVID-19. Починалите лица, при които е бил потвърден...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...