Ако не са ви от любимите, просто ходете бързо, върши същата работа

Коронавирусът промени спортните навици на милиони хора по света и макар повечето фитнес зали и спортни клубове вече да са отворени, страхът от заразяване си остава, а с него и проблемът как да поддържаме в добра форма своите тела.

Затова не е чудно, че един от големите английски онлайн магазини за голф се насочи към изследване как сексът може да помогне в тези трудни времена. Той проведе проучване сред 112 хетеросексуални двойки, за да установи колко калории се изгарят при различни пози по време на секс. За целта мъжете и жените бяха снабдени с фитнес тракъри, които носеха по време на интимните си контакти. Устройствата отчитаха колко активно се движат и колко калории изгарят от това в рамките на 30 минути. Участвалите в експеримента доброволци са водили и дневник на използваните пози, в който са посочвали и предпочитаните от тях.

На база техните отговори сайтът е изготвил класация на най-подходящите упражнения в леглото. Според нея жените изгарят най-много калории, когато са в положение клек над партньора си, а той е легнал по гръб. Дамите движат таза си нагоре и надолу, което сериозно натоварва мускулите в долната част на тялото. Така те изгарят 188 калории, а тези, които са били по-активни, даже 244, което се равнява на четири филийки хляб.

При тази поза фитнес ефектът за мъжете обаче е нищожен. Тъй като единственото им натоварване е да подкрепят с ръце таза на партньорката си, те изгарят едва 50 калории.

За тях най-полезна се е оказала Butter churner, което в превод означава биене на масло. При тази поза жената лежи по гръб с вдигнати нагоре и зад главата си крака. Мъжът кляка и прониква в нея отгоре. Изтласкващото движение, което той прави, прилича много на старомодния метод за производство на масло в бутилка, откъдето идва и наименованието на позата. Тъй като в това положение главата на жената е разположена по-ниско от сърцето ѝ, често се стига до по-интензивен оргазъм. Въпреки това мъжете трябва да бъдат предпазливи в тази позиция, тъй като енергичното напъване може да причини наранявания на шията на партньорката, а и не всички дами притежават необходимата гръбначна гъвкавост.

“Ако сте достатъчно смели да я опитате, жената може да изгуби 179 калории за половин час, а мъжът даже 211, тъй като върху него пада цялата тежест да контролира движенията”, казват от сайта Golfsupport.

На трето място в класацията им се нарежда Kneeling wheelbarrow (коленичеща количка). При нея жената е коленичила на един крак и пази опора с ръце. Мъжът прониква в нея отзад, като държи нейните бедра, за да й помогне да балансира. При тази поза дамите изгарят 149 калории, а господата – 167.

За силния пол още по-ефективна е Standing (застанал прав). За нея обаче се иска здрав мъж и не много тежка жена, тъй като тя обвива крака около таза му и цялата тежест пада върху неговите крака. Разбира се, може да се прави малка почивка, като се подпре жената на маса или до стена, но тогава интензивността на горенете на калории няма да е толкова голяма, колкото установеното при проучването от 198 за господата и 145 за дамите.

От сайта посочват, че тя може да се съчетава с изключително спокойната за мъжа Сowgirl (ездачка), при която той просто лежи по гръб, докато жената “язди” върху пениса му на колене в опит да изгори 139 калории за 30 минути.

Същия ефект за нейното тяло би имала и позата лотос, при която партньорът е седнал или клекнал, а тя е обвила крака около таза му. Тогава обаче той изгаря 148 калории, със сто повече от постигнатото при ездачка. Затова лотосът се смята за позата, която сравнително равномерно работи за физиката и на двата пола.

Същото се случва и при Legs up (краката нагоре), но изгубените калории са по-малко – 116 за жените и 127 за мъжете. При нея жената лежи по гръб и вдига своите крака така, че да опрат в гърдите на коленичилия партньор, който прониква в нея.

Прочутата 69 е доста назад в класацията на подходящите за физическо натоварване пози. Причината е, че при нея дамите изгарят само 111 калории, а господата – 78. Освен това се оказва, че докарва до оргазъм и само 7 на сто от жените, докато кучешката прави 79 процента да “ръмжат” от върховно удоволствие, а и сравнително високо се представя в отчетите за изгаряне на калории – със 103 за нежния пол и 182 за силния.

Изследването на Golfsupport е поредното, което се опитва да помогне на хората да погледнат на секса като нещо много важно за физическото здраве. Преди години популярната във Великобритания верига от козметични магазини “Супердръг” разработи онлайн калкулатор по въпроса. Чрез въвеждане на данни за пол, тегло, вид и продължителност на креватните занимания той посочва колко калории са били изгорени.

Учени, които също са правили проучвания по въпроса, обаче предупреждават, сексът не гори калории колкото сериозните или дори колкото средно натоварващите тренировъчни упражнения. Така че не е добре да се разчита единствено на него. Ефектът от секса може да се сравни с този при бързо ходене. За час интимни упражнения мъж с тегло 75-80 кг може да изгори около 210 калории, или около три калории и половина на минута. Това е доста добро постижение, но учените разясняват, че такъв калориен разход може да се поддържа за едва няколко минути. А статистиката сочи, че средната продължителност на един пълноценен сексуален контакт е около 6 минути, което се равнява на едва 21 калории. Разбира се, това не трябва да отказва никого да работи за увеличаване на продължителността му и разнообразяване на позите, тъй като е доказано, че от секса има и други ползи. Снема стреса, подобрява кръвообращението и най-вече доставя голямо удоволствие, което също е важно в трудни времена като сегашните.