Спазван в Танзания хранителен режим може да засенчи средиземноморския по ефективност
Нидерландски учени откриха нов хранителен режим, който може да конкурира обявената за седма поредна година като най-добра Средиземноморска диета. Той се основава на неща, които дълголетници в Танзания консумират. Сред тях са натурални зеленчуци, бобови растения и зърнени храни, както и традиционна местна напитка.
Изследователите от Radboud University са тествали 77 мъже, за които е известно, че се придържат към така наречената диета “Килиманджаро”. Това е хранителен режим, кръстен на едноименния вулкан в Североизточна Танзания, където живеят и част от включените в проучването доброволци. Обикновено менюто им съдържа много бамя, зеленчукови банани “Плантани”, боб и царевица. Пият също и традиционна напитка mbege, която се приготвя от ферментирали банани и просо.
Част от мъжете са били помолени да изоставят за две седмици своя начин на хранене и да консумират типични за западния свят ястия като пица, спагети с месо, пържени пилета и картофи. Друга група доброволци, които до момента са разчитали предимно на такива преработени храни, е трябвало да преминат към нещата, с които се хранят жителите в района на Килиманджаро, като готвена бамя с червен боб, варено пиле със зеленчуци и кафяв ориз. Някои от тях е трябвало да пият и по една порция от mbege всеки ден.
В началото и в края на експеримента всички са били подложени на медицински прегледи и изследвания. Оказало се е, че хората, които са преминали от диетата “Килиманджаро” към ястия на западния свят, са имали
по-високи нива на възпалителни протеини
в кръвта си. Техните имунни клетки също са били по-малко ефективни в предпазването от патогени, водещи до различни заболявания. Наддали са и на тегло.
При преминалите към “Килиманджаро” пък се наблюдава обратен ефект. Кръвните им показатели, свързани с възпалителни процеси, са намалели и това е било така дори четири седмици след края на проучването, което кара авторите му да смятат, че спазването на танзанийската диета води до дълготрайни ползи.
“Възпалението е в основата на много хронични състояния, което прави нашето изследване изключително актуално и за западните страни. То подчертава ползите от използването на традиционни хранителни продукти при противодействие на възпалителни и метаболитни процеси в организма”, казва доктор Кюрен де Маст от изследователския екип. Той признава пред “Гардиън”, че сега са в надпревара с времето, за да запишат и проучат потенциалните ползи от различни африкански диети, преди те да изчезнат, тъй като все повече хора се местят в градовете и възприемат хранителни навици в западен стил. “Ако не го направим, ще изгубим толкова много интересна информация, от която можем да се поучим, защото виждаме, че храненето, основано на традиции и естествени продукти, изчезва”, допълва Кюрен де Маст.
Затова изследователите са тествали дори въздействието на местната напитка mbege, за да са сигурни какво от начина на живот на хората в Танзания ги прави с по-добре работеща имунна система. Открили са, че ферментиралата бананова напитка също води до подобрения в показателите за възпалителни процеси в тялото.
Доктор Годфри Темба, който преподава в университета на град Моши в Танзания, не е изненадан от откритието на колегите си от Нидерландия. “Когато обикаляме селата и разговаряме с
възрастни хора на 80 или 90 години тук, те са много здрави
Нямат никакви здравословни усложнения и ни разказват, че са консумирали тези храни и са пили тази напитка, откакто са станали на 25 години”, посочва танзанийският учен.
Думите му се потвърждават и от някои статистически данни. Ако в Танзания има около 140 случая на рак на 100 000 души население, то в САЩ например са 445. Ползите от “Килиманджаро” обаче не са изследвани и документирани така задълбочено като Средиземноморската, която се препоръчва дори от Световната здравна организация заради благоприятното ѝ въздействие върху здравето и продължителността на живота. Една от причините е, че заради различни заразни болести дълголетието в Африка не е толкова разпространено, като е в регионите от така наречените сини зони, където повече хора живеят по-дълго от средното.
“Смятаме, че моментът сега е подходящ това да се случи и африканските диети също да бъдат включени в глобалните насоки за здравословно хранене, защото те наистина имат полза за здравето, но хората няма как да го осъзнаят, ако не разполагат със сигурни доказателства, че е така”, обяснява Годфри Темба. Още повече че много африкански страни се изправят също пред нарастващи нива на незаразни болести като диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания, от които западният свят сериозно страда от години.
“Има толкова голямо разнообразие в хранителните модели в Африка, дори и в самата Танзания. Ние работихме с хора от района на Килиманджаро, но на 30 км по-надолу по пътя се намира племето масаи и тяхната диета е съвсем различна. Тя е базирана предимно на животински протеини и въпреки това сърдечносъдовите заболявания и при тях почти липсваха”, казва доктор Кюрен де Маст. Затова екипът му сега се е заел да тества какво въздействие може да окаже диетата “Килиманджаро” върху танзанийците, живеещи със затлъстяване, включително дали може да засили реакцията им към ваксини.
Диетологът Сапна Перувемба посочва, че искащите да я спазват трябва да се съсредоточат върху изграждането на ястия около зеленчуци, плодове и бобови растения. Също така да се стремят към по-голяма консумация на ферментирали храни, които съдържат пробиотици, тъй като е доказано, че те
насърчават производството на антитела за борба с болести
и противовъзпалителни съединения. Фокусирането върху зеленчуци и плодове, съчетано с намалена консумация на месо, е в основата и на Средиземноморската диета, но тя разчита и на сериозен прием на риба, зехтин и ядки. И при двете обаче физическата активност също е от значение, за да се достигне до дълбока старост в добро здраве.
Коментари