25°C   София
 

„Сега е времето на ваксините. Усложненията от грипа са много опасни. Мерките трябва да се вземат преди да е дошъл сезонът на грипа. Обикновено той започва през ноември, а пикът е през януари. Ще са обичайните 4 щама, с леки изменения”, каза в ефира на „Събуди се” по Нова тв проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му грипната ваксина има трайност около година и половина. „Това не значи, че е невъзможно да се разболееш. Ваксината намалява възможността да се заразиш, но не я премахва напълно. Тя помага да прекараш по-леко болестта”, обясни професорът.

Всяка година през февруари СЗО прави анализ за това каква е била епидемията през лятото в другия край на света, когато там е зима. Дали се заражда нов грипен щам? Обикновено те се зараждат в Югоизточна Азия.

"Засега няма нищо ново от Изток и нека не плашим хората. Горе-долу става дума за познатите щамове. Леко изменени, но нищо сериозно. Всяка година има грип”, кацза д-р Кантарджиев.

„Да не забравяме да си мием ръцете, да ползваме антибактериална кърпички. Когато някой кихне, да стоим по-настрани. У дома да имаме от маските. Миналата година бе постигнат сериозен успех, тъй като грипната ваксина се справяше на 80%. Бе улучен щамът. Рядко се случва толкова добра защита.

Дават се различни срокове за изграждане на антитела след ваксината - 10-14 дни. За мен са нужни 21 дни, за да сме сигурни, че ваксината действа. Циркулацията на грипните вируси започва през октомври, епидемичното разпространение - ноември, а масовото – януари. С коледните празници може да се позабави. Когато хората не са на работа, учениците - на училище, тогава се забавя малко”.

Професор Кантарджиев взе отношение и за решението за безплатното ваксиниране на 10 процента от възрастните хора над 65 години.

„Обикновено решенията за ваксините срещат някакъв отпор. Предвидено е за 10% от хората над 65 г. да се постави ваксина – безплатна и по желание. Процентът ще нарасне така, че след 3 г. всеки четвърти над 65 г. да бъде безплатно ваксиниран. Личните лекари трябва да преценят кои имат най-голяма нужда. Това са хората с хронични белодробни заболявания, с хронични заболявания на сърдечно-съдовата система."уолъс
09/14/2019 18:35:59

А уврежданията от ваксината доживот!

Чичо Грип
09/14/2019 18:59:51

Кантарджиев да каже кой в България обезщетява /правилен отговор-никой/ за ваксинални увреждания, както е в развитите страни и защо за най-опасната и неефективна от всички ваксини - грипната трябва да се харчат пари на данъкоплатеца, а не се остави на свободния пазар / сигурно за да се гарантират печалби на Биг Фарма, че търсенето е нещо мижаво/?

Чичо Грип
09/14/2019 20:37:57

Ето % ефективност на противогрипната ваксина за последните 5 години 2018-19 : 20% 2017-18 : 36% 2016-17 : 40% 2015-16 : 48% 2014-15 : 19%

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Когато разберете, че сте бременна, е най-добре да заведете любимеца си на ветеринарен лекар. Докторът ще провери дали не е заразен с някаква бактерия, която може да бъде опасна за вас и плода. Направете и необходимите ваксини, за да сте сигурни, че сте взели всички превантивни мерки срещу евентуални болести, с които животното може да ви зарази.

Всички синоптички се познаваме, с Никол Станкулова израснахме заедно, радвам се, че всички вече имат бебета  "Няма място за конкуренция между мен и останалите колежки синоптички от другите медии. Всички се познаваме." Това призна пред "България Днес" една от най-чаровните водещи на времето в националната телевизия Ева Кикерезова.

Мао Пейчън, на седем години и половина, много обича да рисува. Вече две години учи рисуване, предава радио "Китай". „Надявам се един ден да направя голяма изложба, ако след като порасна, мога да продам картините си и да спечеля много пари, искам да заведа родителите си на околосветско пътешествие,“ каза тя

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кралицата: Брекзит на 31 октомври е приоритет Великобритания планира да промени имиграционната си политика от 2021 г., като бъде въведена нова визова точкова система, гарантираща, че в страната ще влизат само образовани и търсени специалисти от чужбина. Тя ще важи и за европейските граждани, които идват

Застреляните Ивайло Попов и Цветанка Костадинова били семейство едва от година Съседка за убиеца: Изглеждаше много зловещо, не беше нормален “Не мога да повярвам, че отнемат живота на някой млад, дошъл тук с мечтите си, тъкмо намерил любовта”, плаче близка на жертвите 67-годишен поляк разстреля петима свои съседи, трима от които българи

Ето какво заяви старши треньорът на България Красимир Балъков веднага след съкрушителната загуба 0:6 от Англия в европейска квалификация в София: "Нямаме класа. Просто и елементарно – нямаме класа. Разбирам всички хора, които са си купили билети и искат нещо по-различно, но срещу този отбор на Англия, с тази динамика и с тези футболисти,