Сърдечната болка се среща често, и то повече при жените. При нея сърцето обикновено не е увредено, смущенията се дължат на различни причини - предимно нервно пренапрежение. За щастие не всяка сърдечна болка е сериозна, но в повечето случаи на появяването й трябва да се гледа като на опасен сигнал. За да се разбере коя болка има в основата си нещо опасно и коя не, болният трябва да бъде подложен на внимателно изследване и наблюдение. Всяка сърдечна болка, не важи дали е сериозна или не, почти винаги възбужда голям страх и загриженост у болния, така че премахването на този страх е много важно за него.

Лечение. Преди лечението е много важно да се установи точно заболяването и да се открие истинската му причина. Това може да стане само от лекар. След като се установи болестта, трябва да се отстранят причините и да се изгради правилен режим на живот и хранене. Много важно е болният да не се преуморява, нито да употребява храни, които обременяват органите и възбуждат нервната система.

Като временно облекчаващи болката средства може да се препоръчат парните компреси, които се слагат върху сърдечната област, и то всеки 5-10 минути, съчетани с грейки на ръцете и краката, обвити в нещо влажно, или пък топли бани (39С за 5-10 минути) на ръцете и краката, последвани от коремен компрес, натопен в хладка вода или пък в хладка отвара от овесена слама и трина. И в двата случая на тила се слага торбичка, напълнена с хладък селски хлебен квас.

Вътрешно. Студен извлек от леонурус (дяволски уста): 1) ч. л. от билката се залива с 1 чаша хладка вода и се оставя да кисне 8-10 часа; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 кафена чашка. Или отварка от селим (девесил): 1 с. л. от билката заедно с корена в 500 г вода се вари 10-15 минути; пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чаша. Или счукан чесън с чист зехтин: 5-10 счукани скилидки от чесън се разбъркват с 10 с. л. зехтин; взема се по 1 с. л. 20-30 минути преди ядене.

Диета. Същата, както при сърцебиене.