Най-важното:

  • Какво означава да имаме високо кръвно налягане?      
  • Кои храни да избегнем и кои да изберем?
  • DASH диетата и ползите ѝ за кръвното налягане.
  • Как да помогнем за контрол на кръвното освен чрез храненето?

 Високото кръвно налягане е здравно състояние, което може да има сериозни последици за здравето ни. Познато още като хипертония, това състояние често се свързва със заболявания на сърцето и съдовата система. Високото кръвно налягане засяга голям процент от населението и може да бъде изключително сериозно, ако не се контролира правилно. В този контекст правилното хранене може да играе решаваща роля за поддържането на нормален пулс и добри стойности на кръвно налягане.

Допълнителна подкрепа може да имаме от продукти като Amiko Active. Този продукт съдържа съставки, които се свързват с подпомагането на здравето на сърцето и съдовата система. Amiko Active може да допринесе за сваляне на високото кръвно като допълнение към здравословното хранене и други промени в начина на живот.

Разбираме ли високото кръвно налягане?

Разбирането на високото кръвно налягане започва с основните познания за кръвоносната система и нейната роля в нашето здраве. Кръвоносните съдове са ключов елемент от сърдечно-съдовата система, отговорни за транспорта на кръвта и кислорода към всички тъкани и органи в тялото. Когато кръвното налягане е високо, това оказва натиск върху кръвоносните съдове, което може да доведе до повреди в тях и увеличен риск от различни заболявания, включително сърдечни заболявания и инсулт.

Високото кръвно налягане е сериозно здравно състояние, което може да доведе до множество усложнения и заболявания в организма. Едно от най-честите усложнения е свързано със сърдечно-съдовата система - развитие на сърдечна недостатъчност. Бъбречните проблеми също са често срещано усложнение, тъй като повишеното кръвно налягане може да увреди бъбреците и да доведе до хронична бъбречна болест. Зрителните проблеми, сексуалните дисфункции и други заболявания като диабет, сърдечен инфаркт и когнитивни увреждания също могат да бъдат свързани с високото кръвно налягане.

Повишената концентрация на холестерол, особено LDL холестеролът (познат още като "лошият" холестерол) и триглицеридите, може също да увеличи риска от високо кръвно налягане и свързаните с него проблеми. Затова е важно да се поддържа здравословен липиден профил чрез промени в начина на живот, като диетата ни. При необходимост, лекар може да препоръча и лекарствени терапии, включително хапчета за контрол на нивата на холестерол и триглицеридите.

Диетични насоки за високо кръвно налягане

Балансираната диета играе ключова роля в контролирането на високото кръвно налягане. Правилното хранене може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и поддържане на оптимално здраве. Съответно е важно да се съобразяваме с определени диетични насоки при управлението на хипертонията.

Общи диетични препоръки

Ограничаването на солта в диетата може да доведе до значително намаляване на кръвното налягане. За тази цел е препоръчително да се намали консумацията на храни с високо съдържание на сол като преработени храни, храни от заведения за бързо хранене и солени снаксове. Освен това, повишаването на консумацията на храни, богати на калий, като банани, спанак, картофи, сладък картоф и броколи, може да помогне за балансиране на нивата на електролитите в организма и намаляване на кръвното налягане.

Също така, е важно да се следи за приема на наситени мазнини, които могат да повишат нивата на "лошия" холестерол в организма и да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания. От съществено значение е да се ограничи консумацията на храни като червено месо, пържени храни, масло и сирена.

Като алтернатива на тези храни се предпочита консумирането на пилешко и риба, както и нискомаслени млечни продукти като нискомаслено кисело мляко, или извара. Вместо приема на храни с наситени мазнини, е добре да се насочите към храни с ненаситени. Такива включват зехтина, авокадото и различни ядки. Също така се препоръчва приема на повече фибри от плодове, зеленчуци и зърнени култури.

Важността да четем етикетите

Четенето на хранителните етикети може да помогне да се идентифицират продукти, които не са оптимални за поддържане на нормално кръвно. Търговските марки съобщават количеството натрий в продукта на етикета, което да ни ориентира за солеността на дадения продукт.

Също така е важно да се внимава за съдържанието на наситени мазнини при четене на етикета. Избягвайте храни, при които съдържанието им започва с наситени или животински мазнини, за да избегнете високия холестерол. Внимавайте с продуктите, които са обозначени като нискомаслени, тъй като е възможно да компенсират липсата на мазнини с повишени количества сол или захар.

Какво представлява DASH диетата?

Диетата DASH (Диетични подходи за спиране на хипертонията) е признат метод за намаляване на кръвното налягане чрез диетични промени. Тази диета се основава на изследвания, които демонстрират връзката между храната и кръвното налягане.

Основните компоненти на диетата DASH включват:

  • Плодове и зеленчуци: Количествата плодове и зеленчуците са най-важни. Препоръчително е да консумирате 4-5 порции плодове и 4-5 порции зеленчуци всеки ден.
  • Цели зърнени храни: За предпочитане са пълнозърнестите продукти пред обработените. Също така, включете 6-8 порции пълнозърнести храни на ден.
  • Млечни продукти с ниско съдържание на мазнини или обезмаслено мляко: Диетата DASH включва 2-3 порции млечни продукти на ден, като се предпочитат тези с по-ниски нива на мазнини или обезмаслените варианти.
  • Протеини: Включете в диетата си богати на протеини храни като риба, пилешко, яйца и бобови растения. Препоръчително е да се консумират около 6 или по-малко порции на ден.
  • Мазнини и масла: Ограничете консумацията на мазнини и масла, като предпочитате растителни мазнини като зехтин. Приемайте не повече от 2 до 3 порции на ден.
  • Захари: Ограничете консумацията на захари и сладки напитки, като предпочитате плодове или нискокалорични десерти. Препоръчват се по-малко от 5 порции на ден.

Диетата DASH не само помага за контролиране на кръвното налягане, но също така е свързана с няколко други потенциални ползи за здравето. Някои от тях включват подобрено сърдечно-съдово здраве, намален риск от инсулт, подобрена инсулинова чувствителност, намален риск от развитие на диабет тип 2 и намален риск от развитие на различни видове рак. Също така, диетата DASH може да помогне за контролиране на теглото и подобряване на общото здравословно състояние.

Какво може да подпомогне здравословната ни диета?

 Ползата на продуктите

Amiko Active е продукт, който може да допълни усилията по хранене при управление на високото кръвно налягане. 

Amiko Active е известен със своите ползи за подпомагане на сърдечно-съдовото здраве. Той работи като допълнение към здравословния начин на живот и може да помогне за нормализиране на кръвното налягане и холестерола в организма. Подпомага поддържането на електролитния баланс в организма и увеличава кръвния поток.

Специфичният състав на Amiko Active е формулиран, за да балансира липидния профил в организма и да подпомогне сърдечната дейност. Насоката към контрола на различни фактори, влияещи на кръвното, допринася за експресно сваляне на високото кръвно налягане.

Други промени в начина на живот

Важно е да се отбележи, че редовните физически упражнения играят ключова роля в контролирането на високото кръвно налягане. Умерената до интензивна активност може да помогне за подобряване на сърдечно-съдовата функция и намаляване на риска от високо кръвно налягане. Освен това, управлението на стреса е от съществено значение, тъй като стресът може да повлияе на кръвното налягане. Практикуването на техники за релаксация като медитация, дълбоко дишане и йога може да помогне за намаляване на стреса и подобряване на сърдечно-съдовото здраве.

Освен това ограничаването на консумацията на алкохол е също важен фактор за контролиране на кръвното налягане, тъй като прекомерното употребяване на алкохол може да го повиши значително.

Предлагаме практични съвети за включване на физическа активност и техники за намаляване на стреса в ежедневието:

  • Резервирайте време за физическа активност всеки ден, като например по-дълги разходки, каране на велосипед или плуване.
  • Включете релаксационни практики в ежедневието си, като например 10-минутна медитация сутрин и вечер или кратки паузи за дълбоко дишане през деня.
  • Ограничете консумацията на алкохол, като се стремите към умереност или пълно ограничение.

Заключение

Здравословната диета е основен елемент за контролиране на кръвното налягане. Доказани диетични подходи като диетата DASH са ефективен начин за намаляване на високото кръвно. Важно е да се предприемат активни стъпки за подобряване на хранителните навици и начина на живот като стратегии за контролиране на кръвното налягане.

Не трябва да се пропускат и потенциалните ползи от включването на Amiko Active в диетичния план като допълнение към другите стратегии за управление на високото кръвно налягане. Въпреки че този продукт може да бъде полезен, е важно да се консултирате с медицински специалисти за персонализирани съвети и насоки. Редовните консултации с лекар са от съществено значение за поддържането на оптималното здравословно състояние и управлението на високото кръвно налягане.

Повишава ли се кръвното налягане при хранене?

  • Кръвното налягане на човек обикновено се понижава леко след хранене, но някои храни, богати на сол и наситени мазнини, могат да доведат до повишаване на кръвното налягане след хранене. При някои хора това повишаване след хранене надхвърля нормалните граници.

 Кога е най-добре да се вземат лекарства за кръвно, преди или след хранене?

  • Най-добре е да се вземат лекарствата за кръвно налягане според указанията на вашия лекар. За много хора, лекарствата за кръвно налягане се вземат преди хранене, но винаги следвайте инструкциите, предоставени от вашия медицински специалист или в листовката на лекарството.

Влияе ли кръвното налягане върху апетита?

  • Самото кръвно налягане обикновено не влияе пряко върху апетита. Въпреки това, някои състояния, свързани с високото кръвно налягане, като стрес, могат косвено да повлияят на апетита. Например, хора, изпитващи стрес и тревожност поради високо кръвно налягане, може да имат промени в апетита, което води до повишен или намален прием на храна. Освен това лекарствата, използвани за лечение на високо кръвно налягане, могат да имат странични ефекти, които засягат апетита при някои хора.

Вземете онлайн на: www.wedo-care.com

За бърза поръчка: 0800 1 3456 или търсете в аптеките!