Признаци. Тези деца се раждат с видимо запазени очи, но без зрение, а други (много по-рядко) с празни очни кухини.

Лечение. Общо за засилване на организма. Вечер преди лягане детето да се къпе в дълбока вана, в която водата да стига до шията му (а не да се плиска) с отварка (37С за 10 мин), приготвена от една хватка борови клони с иглите и овесена слама, една двойна шепа полски бъз (цялата билка с корените, но без плодовете); варят се 15 мин в един котел, след това се добавят по една шепа орехови листа, листа от черница, очанка (листа и цвят), оризови люспи и 2 училищни тебешира. Варят се още 15 мин; преди снемането от огъня се изсипва и 1 шепа морска сол.

С една и съща отварка бебето се къпе 3 вечери поред, като през деня отварката се пази от запрашване, а вечер се затопля до казаната температура (проверява се с термометър, а не на ръка).

След третата баня детето се натрива с едно добре разбито, леко затоплено яйце (белтъка и жълтъка) и се облива с чиста вода. След банята се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла, за да се препоти добре (което се познава по изсъхване на челцето му) и накрая се преоблича внимателно, без да се събужда, с чиста и суха нощница.

Забележка. Такива бани се правят 30 поред, след това 10-20 обикновени бани само с топла вода (37С за 10 мин) също с цяло яйце, а не със сапун. В този порядък баните продължават от 3 до 6 месеца.

Сутрин да се направи сух масаж на цялото тяло, най-добре под завивката и с кадифена селска ръкавица с един пръст, около 1 мин. Един час след храненето или преди заспиването да се сложи на главата "шапка" от тънко хасе, която да покрива цялото чело заедно със слепоочието, напълнена с топъл (37С) пресен, гъсто замесен селски хлебен квас. Върху нея се слага тънка мека хартия и вълнена шапка и се държи на главата 2-4 часа. Снема се, изтрива се главичката със суха мека кърпа и се поставя мека памучна шапчица, която се държи до вечерта (снема се от главата най-много два часа преди банята).

Важни добавки. 1. Много е полезно на детето да се дава вместо вода по 1-2 с.л. чай от овес (1 с.л. зърна, предварително почистени и измити със студена вода, се варят 15 мин в 300 г вода и веднага се прецеждат). Пие се подсладен с мед, а ако бебето е над 4 месеца - и с по 1-2 капки лимонов сок.

2. Това лечение изисква постоянство и труд.