Най-честите прояви на никотиновото отравяне са сърдечните болести. Тютюнът ускорява сърдечната дейност. Това изморява сърцето, а болести като пневмонията, при които има повишена температура, се понасят само от здраво сърце. У пушачите се увреждат кръвоносните съдове на сърцето, като се развива атеросклероза, а тя води до сърдечни инфаркти. Те се срещат много по-често у тютюнджиите се срещат многократно по-често, отколкото у непушачи. Освен това често пушенето предизвиква аритмия, гръдна жаба, пресекливо накуцване със силни болки в единия крак, дължащо се на спазми и запушване на артериите, като понякога се стига и до гангрена на единия или двата крака.

Най-много страда сърцето към 50-ата година - тогава то се разширява и получава името "тютюнево сърце". Ранното остаряване у някои хора се дължи до голяма степен на тази отрова.

Пушачите често страдат от катар на гърлото, възпаление на гръкляна с пресилване на гласа. Най-тежко обаче е влиянието на тютюна върху бронхите. Развиват се хронични бронхити, които водят до разширяване на белите дробове (емфизем) с последствие честа кашлица и задух при физическо натоварване. При това въздушните мехурчета (алвеолите) се разпъват прекомерно и изгубват еластичността си. Белодробен рак се развива у пушачите 10-20 пъти по-често, отколкото у непушачи в зависимост от броя на изпушваните дневно цигари.

При продължително пушене на тютюн никотинът преминава в кръвта и чрез нея достига освен до останалите органи и до половите жлези. Поради това у мъжете се наблюдавана понижена полова мощ, която със спирането или ограничаването на пушенето се възвръща, а у жените - безплодие и помятане. Затова жени, които искат да станат майки, да се откажат навреме от този опасен навик.

Как да се откажем от пушенето на тютюн?

А. Отвикване от пушене при по-леки случаи.

Щом решите да откажете тютюна, набавете си 1 кг чист пчелен мед.

Сутрин, преди да се яви у вас желание да запалите първата си цигара, изяжте 1 пълна с.л. мед. След това станете бързо от леглото, облечете се и 10 мин след като сте изяли меда, изпийте една чаша горещо мляко без захар и без хляб.

Преди обяд и вечеря (30 мин) повторете същото с меда и млякото.

В останалото време, щом ви се пропуши, изяжте или по една прясна или суха кайсия, или пък синя слива - те убиват желанието за пушене.

Практикувайте това в продължение на 3-7 дни и незабелязано ще се откажете от този лош за вас и близките ви навик.

Б. Отвикване от пушене при тежки случаи.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене се взема бучка захар (или ч.л.) с вода и 15 капки настойка от зърната на зелен овес.

II. Десет минути след бучката захар се изпива една чашка от 100 г отвара от 12-те билки за пречистване на кръвта: агримония, борови връхчета, гръцка коприва, великденче, жълт кантарион, жълт равнец, живовляк (с тесни листа), листа от горска ягода, малинови листа, миризлива лазаркиня, орехови листа и червена хвойна - зърна, по 30 г от всяка. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън врят 15 мин, а като изстине, се прецежда.

Диета: същата, както при хронично пиянство (алкохолизъм).

Вместо вода, ако дадените отвари са недостатъчни, да се пие запарка от широколистен живовляк (листа) - 20 листа се запарват с 500 г вряща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда.

III. Два часа след ядене се изпива по 1 чашка от 75 г отвара от исландски лишей - 40 г, полски хвощ - 50 г, бударица - 75 г, обикновена коприва и пача трева по - 100 г. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 г вряща вода и на тих огън ври 10 мин, като изстине, се прецежда.

IV. Преди лягане 1-2 вечери поред се прави по 1 топла клизма с 1 л чай от лайка (засилена с 1-2 ч.л. сода бикарбонат), а след това винаги при запек - такава клизма с 1 л чай от лайка, след която в продължение на 10-20 вечери поред да се прави цяла топла баня (36-37 С за 10-20 мин) с отвара от полски бъз - цялата билка с корена, 10-15 коренища от бъза врят в 1 казан вода врят 30 мин, а като изстине, водата се излива във ваната; след всяка баня се прави сухо увиване с 1-2 одеяла за по-добро изпотяване, като се лежи в него 2-3 часа. При това с една и съща отвара може да се направят 2-3 бани поред, като се затопля до казаната температура. При липса на вана да се облича "мокра риза", натопена в същата отварка - лежи се в нея 2-3 часа.

V. Сутрин още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата "Всеки ден чувствам все по-голямо отвращение към тютюна и в най-скоро време ще го оставя завинаги". Казва се бързо, шепнешком и волево 20 пъти, последвано от сух четков масаж на цялото тяло 5 мин и от фрикции на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането и от 10-20 дълбоки вдишвания с бавни издишвания.

Неделя: ако не се чувства нужда от пушене - почивка от всичко с излет в планината, иначе лечението продължава.

Важни добавки.

1. При всяко желание да се изпуши 1 цигара пациентът трябва да го потисне, като изяде някакъв плод - кайсия, слива и пр. Да има предвид, че изпушването на една цигара обикновено премахва постигнатите резултати от предшестващото лечение.

2. В тежки случаи на употреба на тютюн може да се прибегне, и то само от възрастните пушачи, към изпушване на 1-3 цигари на ден, приготвени от изсушени листа на вратига (танацетум вулгаре). Предизвиква отвращение от пушенето.