Херпес зостер по главичката на члена излиза заради зараза с херпесния вирус.

Признаци. По венеца около главичката и по самата нея се явяват мехурчета, които са болезнени, изпълнени с бистра течност. Ако се инфектират допълнително и нагноят, температурата се повишава, общото състояние се уврежда.

Лечение. Общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г отварка от широколистен живовляк (листа) и полски хвощ - по 75 г, гръцка коприва, воден пипер и пача трева - по 100 г. От тази смес две пълни с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при полово безсилие.

II. Два часа след ядене да се изпиват 75 мл отварка от борови връхчета, бял равнец, жълт кантарион, леска (листа) и мечо грозде - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; вари се 15 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане се прави топла баня на члена в по-дълбок съд (37С за 10-15 минути) с отварка от лайка (цвят) и слез (листа и цвят) - по 1 с.л. от двете се запарва с 500 мл вряща вода и на тих огън се вари 5 минути, последвана от сухо изтриване.

Главичката се увива с марлички, намазани с домашен мехлем от жълтък, брашно, мед и зехтин, както е при нарастване на мъжката гръд.

Едновременно се поставя компрес на корема от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (3 с.л. се запарват с 600 мл вряща вода и се варят 5 минути), отгоре се слагат вестник и вълнен пояс, а на главата "шапка" от тензух, напълнена с хладък пресен селски хлебен квас, засилен с 5-7 с.л. сурови диви кестени, настъргани с корите, или пък с толкова лъжици млади и пресни корени от полски бъз, счукани на каша. "Шапката" може да се напълни и с хладка лапа от сурови картофи, настъргани на едро - в един съд се заливат със 100 мл прясно мляко, киснат 30 минути, изстискват се добре и се поръсват с 1-2 с.л. царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), а отгоре се слага вълнена шапка и така се спи.

IV. Сутрин се прави фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и обличане. След това се прави топла баня на члена и превързване, както е казано за вечерта.

Преди обяд е добре да се направи пак топла баня на члена с последващо превързване, както сутринта.