За отстраняване на последиците от шевовете след раждане:

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене жената да пие по 1 чашка от 75-100 мл отварка от агримония, лавандула, лепка, невен, пача трева, розов цвят (листенца) и слез - по равни части. От тази смес 2 с.л. се запарват с 500 мл вряща вода; вари се на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при запек, с добавка след ядене да взема и по 1-2 ч.л. пресен селски хлебен квас, забъркан с малко вода и мед или сироп да стане като боза.

Вместо вода да пие отварка от 12-те билки.

II. Два часа след ядене да пие 1 винена чаша отварка от цариче и маточина - по 1 с.л. от двете се запарва с 500 мл вряща вода; вари се още 5 минути и като изстине, се прецежда.

III. Вечер преди лягане 1-2 вечери поред се прави топла клизма с 1 л чай от лайка, а след това само при запек. След това през вечер се прави парна баня върху по-дълбоко гърне, напълнено с врял чай от лайка, след нея се поставя кръстосан компрес, натопен в топъл чай от лайка (цвят), засилен върху самите полови органи с торбичка, напълнена с топла прясна несолена извара. Малкият мозък (тилът) се налага с торбичка, напълнена с 5 с.л. сурови настъргани картофи, а на сърцето се прави фрикция с хладка вода.

През вечер се прави седяща топла баня в по-дълбок леген (37-38С за 20-30 минути) с отварка от житни трици - двойна шепа трици в 4-5 л вода врят 20 мин.; последвана от същия кръстосан компрес, засилен с торбичка, напълнена с прясна топла извара или с топъл селски хлебен квас, или пък с топла лапа от праз лук, сварен с малко мляко и 1/4 ч.л. захар. На сърцето се прави фрикция, а на малкия мозък се поставят сурови картофи, както по-горе; държат се цяла нощ.

Забележка. Добре е всяка вечер да се прави и топла промивка (37-38С) с чай от лайка и слез - по 1 с.л. от двете билки се запарва с 1 л вряща вода; киснат, докато чаят изстине до необходимата температура.