Сифилис (твърд шанкър, луес) е заразна венерическа болест, при която боледува целият организъм. Неговото разпространение зависи от обществено-политическия строй и в някои страни има голямо разпространение. За това допринасят и разпуснатият живот, липсата на здрав морал и възпитание, ниската култура, пиянството.

Причини. Сифилисът се причинява от спираловидни микроби - спирохети. Източник на зараза е болният от сифилис човек. Сифилисът може да бъде вроден и придобит. Вроденият сифилис се предава от болната майка чрез кръвта през плацентата. Придобитият сифилис се предава от болен на здрав човек по полов път или чрез целувка, ползване на заразени съдове, чаши, вилици, четка за зъби, бръсначи, медицински инструменти и др. При кърмене болна кърмачка може да зарази здраво дете и обратно. Най-заразителни са болните през първичния и вторичния период.

Признаци. Сифилисът е общо заболяване на организма, чието протичане се разделя на три периода. Първият период е от началото на заразата до появата на първите признаци на болестта - обикновено 3 до 5 седмици. Първият признак на сифилиса е появата на една малка, прилична на възелче раничка на мястото, където е влязла заразата: на половите органи, на устните, езика, сливиците, гръдните зърна, ануса и др. Тази раничка (твърд шанкър) е голяма колкото лещено зърно, има розов цвят, постепенно нараства. След 9-15 дни раничката затвърдява, намалява и към 40-45-ия ден изчезва. При това раничката си остава една и има твърдо окръжение (затова се казва твърд шанкър). Няколко дни след появата на раничката съседните лимфни възли се подуват, стават твърди и неболезнени.

Шанкърът обикновено е единичен, но може да има и няколко язвички, които се явяват едновременно или последователно. Съществуват и незначителни, прилични на херпес ранички, които остават незабелязани.

Ако не се излекува навреме първият период на заболяването, след 10 седмици до 2 години настъпва вторият период на сифилиса. Болният чувства общо неразположение, отпадналост, изпотява се, температурата се повишава. Оплаква се и от нощни болки в костите. Увеличават се всички лимфни възли. Явяват се и характерни обриви по кожата, които съдържат голямо количество зараза. Постепенно обривите преминават, без да оставят белези. От тях могат да се засегнат и лицето, лигавиците, устата, половите органи. Косата се разрежда. Засягат се костите и ставите, вътрешните органи: черният дроб (жълтеница), бъбреците, сърцето. Често се появяват сивобелезникави петна по лигавата ципа на устата, гърлото, езика, ануса и срамната цепка.

Ако и вторият период не се лекува, настъпва третият период - 4 до 10 години след заразяването, а понякога и по-късно. Характерни признаци на този период са т.нар. гумозни образувания, които се явяват навсякъде (в костите, мозъка, гръбнака, очите, ушите, черния дроб и т.н.) и могат постепенно да разрушат засегнатия орган. Настъпват изменения във вътрешните органи и нервната система

Усложнения. Тежко увреждане на вътрешните органи (сърце, аорта, черен дроб, бъбреци, бял дроб), на нервната система, парализи с инвалидизиране и дори смърт. Причинява чести аборти, мъртви раждания, безплодие, голяма детска смъртност. Освен това често се стига и до разрушаване на семейното щастие.

Предсказание. Много сериозно.

Предпазване. Най-ефикасното средство е спазването на лична хигиена и създаването на здрав морал.

Лечение. Лечението на установен сифилис трябва да става правилно и навреме, задължително в специализирано лечебно заведение, за да се получи добър резултат. Съвременното лечение е антибиотично. Народната медицина прилага общо лечение за усилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин. преди ядене болният да взема по 1-2 катранени зърна, приготвени от 300 г чист боров катран (от аптеката), предварително измит последователно в 9 води, за да получи жълтеникав цвят, 30 г нишадър на прах, 30 г рафинирана сяра и 30 г небетшекер, счукан на ситно. Тази смес се измесва със сурово брашно от леблебия, колкото поеме, да стане тесто. От него се правят зърна, на големина колкото царевични, овалват се в царевично брашно, за да не се слепят, и се държат в подходяща кутия. Употреба: 1-ия ден се взема по 1 зърно - всичко 3 зърна на ден, 2-ия ден по 2 зърна - всичко 6 зърна, и така по 6 зърна дневно се продължава до края на лечението.

II. Едновременно със зърната се изпива 1 чашка от 75 мл отвара от агримония, боже дръвче (листа и клонки), борови връхчета, босилек, къпинови листа, мента пиперита, орехови листа, слез (цялата билка с корена) и спирея - по 100 г от всяка. От общата смес 2 пълни супени лъжици с прибавка по 1 ч.л. кори от летен дъб, нарязани на ситно от вечер, се запарват с 600 мл вряща вода; захлупена, кисне цяла нощ. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. От голяма полза за болния е (ако не е много слаб и изтощен) първите 9 дни да се храни предимно с черен тричав или ръжен хляб, сушени сливи, стафиди и други плодове. Храната да бъде вегетарианска, млечно-растителна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, говеждо, овнешко и консервирано месо и риба. Люто, алкохол и тютюн - не!

Преди обяд като предястие да изяжда 1-2 главички печен кромид лук без хляб, а на обяд заедно с другата храна (винаги придружена от салата от суров кромид лук и листа от магданоз и чесън по равни части и малко друга любима салата с лимон или оцет и олио по вкус) може да изяжда и по 100-150 г младо месо. На вечеря - винаги безмесна храна: кисело мляко с 1-2 с.л. сурова настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот с ръжен хляб. След ядене да взема по 1-2 ч.л. бъзов мармалад с по 1 ядка от праскова и 1/4 ч.л. прах от яйчени черупки и след това да изпива 1-2 с.л. пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано) от бяло брашно, засилен с плодов сок според сезона.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отвара от корените на троскот (3 с.л. в 600 мл вода се варят 15 мин.; прецежда се и се пие подсладена с мед и лимон по вкус).

III. Два часа след ядене да взема 1 с.л. смес от 500 г мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от сладки бадеми, счукани на кашица, 3 месести лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинка за месо без семките, с прибавка по 10 г валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).

IV. Десет минути след тази смес да се изпиват 75 мл отвара а) от дървесина на гвяка 100 г, корени на репей и сар-сапарила 50 г и кора на камфорово дърво 25 г (от аптеката) - от общата смес 2 пълни супени лъжици в 1 л вода се варят на тих огън 30 мин.; пие се подсладена с мед и лимон по вкус; или б) от борови връхчета, пача трева, орехови листа, смрадлика, сапунария и червена хвойна (плодове) - по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици в 500 мл се варят 15 мин.; като изстине, се прецежда.

V. Вечер преди лягане лечението продължава по два начина.

Първи начин. При запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 мл топла вода, последвана от цяла топла баня (37-38С) за 10-20 мин. с отвара от полски бъз (цялата билка с корените). От нея се вземат 10-15 корена заедно със стъблата и листата, но без плодовете, защото цапат, и се нарязват на ситно, прибавя се едно по-голямо снопче борови клонки и в един казан с вода се вари 15 минути, след това се прибавят по една двойна шепа орехови листа и трина, вари се още 15 минути, прецежда се и се засилва с 50 г сода бикарбонат, след което се използва. След банята се прави сухо увиване с хавлия и 1-2 одеяла за по-добро изпотяване и препотяване, като се лежи така 1-2 часа.

При невъзможност да се правят баните може да се заменят с обли-чане на мокри ризи, най-добре бархетни нощници, натопени в същата отвара и добре изстискани. Болният се увива като бебе в 2-3 одеяла, лежи в кревата 2 часа, след това се изтрива до сухо и се преоблича в суха нощница. Такива бани (или мокри ризи) може да се правят всеки ден (без неделята) или пък през ден с почивка в неделя и по време на менструацията; правят се 40 бани поред с 20-дневна почивка след 20-ата баня. При това с една и съща отвара може да се направят три бани поред, като преди банята водата се затопля.

Накрая, след като си облече суха и чиста нощница, да сложи на главата си "шапка" от 6-7 зелени листа от орех, леко напръскани от лицевата страна с малко оцет, или пък "шапка" от зелен лист от прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет; отгоре се слага друга шапка според сезона. При тежко главоболие главата се налага с "шапка" от тензух, напълнена с пресен селски хлебен квас (забъркан 4 часа по-рано), а отгоре вълнена шапка и така се спи.

Втори начин. Първата вечер се прави парна баня на краката за 10-15 минути, последвана от сухо изтриване, а след препотяването - разтривка на гръбнака от долу на горе с памуче, натопено в камфоров спирт, 1-2 пъти. На корема се прави компрес от 4 хасени парчета, натопени в хладка отвара от бял равнец (листа и цвят) - 4 с.л. се запарват с 1 л вряща вода; захлупено, се вари 5 мин. и като изстине, се прецежда. На главата се слага "шапка", както по-горе.

Втората вечер гръбнакът се разтрива с камфоров спирт 1-2 пъти и се налага с торбичка от тензух, широка 10-12 см, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 15-20 сини сливи, смачкани без костилките, и 4 с.л. листа от магданоз, попарени, изстискани и нарязани на ситно. На корема се прави компрес, а на главата "шапка", както е казано по-горе; държат се, както при другите случаи.

Неделя. Пълна почивка от всичко - пият се само билките и се спазва диетата.

При менструация парна баня на краката не се прави.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение, последвано от сух четков масаж на цялото тяло за 5 минути, фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, а след обличането от 15-20 дълбоки вдишвания с бавно издишване.

VII. Лятно време преди обяд се прави слънчева баня на гърба за 30 минути, последвана от 20 дълбоки вдишвания с бавно издишване. От 10 до 11.30 часа - слънчево-пясъчна баня със зарито до шията в горещия пясък тяло, запазена от слънцето глава с бяла кърпа и студен компрес на сърцето; лежи се така първия ден 20 мин., втория ден 25 мин. и т.н. всеки ден с по 5 мин. повече, докато се стигне до 35 мин. След това тялото се полива с хладка вода.

Важни добавки.

1. Добре е след всяко ядене да се прави гаргара с чай от лайка.

2. На слънце, вятър, дъжд и студ без шапка болният да не ходи.

3. Дадените за преди ядене и след ядене отварки може по желание да се редуват: едната - един месец, а другата - втория месец и т.н.

4. Болните от сифилис могат да встъпват в брак по преценка на лекаря, след като са провели цялостно медикаментозно лечение и след щателен контролен преглед.