29°C   София
 

Идеите за въздействие са съпътствали човека от древността насам. По време на анимистичната фаза от развитието на човешкото общество духовете са били обвинявани, че се вселяват в тялото на хората. До днес това се е запазило в традициите за обсебване от демони и екзорсизма. В нашето съвремие с напредването на технологиите, са се променили и тези идеи за контрол. Всички са чували за хипотезите относно телепатията, "психотронното оръжие" и пр. други сходни на тях неща. Следващите редове не са предвидени за доказване или развенчаване на тези идеи. Независимо има ли ги или не тези феномени, трябва да сме наясно, че категорично съществуват заболявания, при които подобни изживявания се третират като важни симптоми. Лечението им спасява личността на страдащия, неговото бъдеще, семейството му, достойнството му.

Дисоциативно трансово разстройство

При него се наблюдават: единични или епизодични нарушения в съзнателното състояние, идентичността, самосъзнанието за личност, паметта, които са присъщи за обществото и културата, където живее пациентът. Дисоциативният транс включва стеснение на съзнанието за непосредствената околна среда; стереотипни поведенчески актове или движения, които се преживяват като извършени под чужд контрол. Транс на обладаване включва изместването на обичайното усещане за собствена идентичност с нова идентичност, отдавана на влиянието на духове, могъщи сили, божества или други личности, и свързвана със стереотипни, "неволеви" движения, или амнезия. Днес това е най-широко разпространеното дисоциативно разстройство в Азия. Сред примерите са: амок (в Индонезия), бебайнан (в Индонезия), лата (в Малайзия), пиблокто (в Арктика), "нервна атака" (в Латинска Америка), обладаване (в Индия). Дисоциативното трансово разстройство не е част от нормалната широко възприета колективна или религиозна практика. Лекува се с психотерапия, както и с медикаменти.

Епилепсия

Подобни състояния на обладаност могат да се преживеят при комплексни епилептични припадъци, особено в началната фаза на аура, предвестник на самия гърч. Могат да се съчетават с халюцинаторни изживявания, разстройства на мислите и волята. Лечението е с антиепилептични медикаменти. Те са различни класове. Използват се както в неврологията, така и в психиатрията, като хармонизатори на настроението. Понякога подобни преживявания нямат връзка със самия припадък, т.е. при упоритото лечение на гърчовата компонента на заболяването тя може да изчезне, но психичните разстройства остават. Затова е уместно да се приемат и някои антипсихотици. Това обаче задължително трябва да става под наблюдение и предписание на психиатър.

Висш психичен автоматизъм

Шизофренната психоза може да протича с усещане за чуждо въздействие. Най-силно изразено е, когато се разгръща т.нар. синдром на Кандински-Клерамбо. При него човекът има усещането, че някой друг влага мисли в главата му, спира ги, кара ги да нахлуват едновременно; някаква чужда сила владее тялото му, движенията му, волята му, под влияние на тази сила пациентът си отваря устата и говори. Неговата собствена воля е изчезнала или не смее да я прояви заради заплашителните, командни слухови халюцинации, съпътстващи състоянието. Лечението е агресивно, медикаментозно. Колкото по-рано започне, толкова по-бързо може да настъпи облекчение и по-добра прогноза за крайното излекуване.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Златка Райкова вече не крие бременното си коремче. Плеймейтката е на почивка в Гърция с любимия си Благой Георгиев. Двамата споделиха плажни снимки от Солун с последователите си в инстаграм, които потвърджават, че двойката очаква бебе. То ще бъде четвърто за Джизъса и първо за Златка.  Двамата бяха засечени да влизат в частна АГ болница преди два

Топлинният обрив е причинен от това, че при бебетата липсва терморегулация и под кожата им се натрупват блокирани пори. Това обикновено се активира от излагане на горещо и влажно време. Бебета получават мехурчета с малко червена течност – най-често по врата, раменете, гръдния кош, мишници, лакътните гънки, слабините или по лицето.

Първата разходка се прави в зависимост от сезона, през който е родено бебето. Роденото през лятото дете се извежда на открито още през втората седмица. При деца, родени през студен сезон, първата разходка трябва да се предшества от изнасяне на детето пред отворен прозорец, отначало за няколко минути, а след това за 10-15 минути.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заедно с кмета на Костенец Радостин Радев е задържан и виден местен бизнесмен. Разследването сочи, че съмнителните обществени поръчки, проверявани от спецпрокуратурата, са минавали именно през фирмите на въпросния предприемач, сочи неофициалната информация, предаде "Канал 3". 46-годишният Радев, спечелил кметския пост с подкрепата на БСП,

Поради проблеми в турската електроенергийна система турският оператор TEIAS редуцира преносните способности в посока Турция към България до 0 MW за периода 17.06.2019 - 30.06.2019 г. и за този период няма да има внос на електроенергия от Турция към България. Това съобщиха от Електроенергийния системен оператор /ЕСО/, цитиран от БТА.

Пускат в действие зърнен терминал за 200 000 тона Пристанището на Ахмед Доган, което е към купения от него ТЕЦ "Варна", води преговори за товародател и инвеститор за 89 млн. евро. Това призна шефът на двете предприятия, бившият транспортен министър от кабинета на Орешарски, Данаил Папазов. Папазов откааза да отговир на въпрос на "24 часа"