Невралгията се характеризира с внезапна, силна болка, която протича на пристъпи по дължина на един или няколко нерва и се дължи на разстройство в дейността или на възпаление на нервните влакна, които образуват нерва.

Причини. По-често се дължи на възпаление, причинено от вирус, или пък е вторична проява на някакво друго заболяване (грип, сифилис, отравяне с олово) и на процеси по хода на нерва (тумор). Невралгията може да се дължи и на простуда, ревматизъм, подагра, захарна болест и пр.

Признаци. Те са различни в зависимост от това кой нерв е засегнат. Обикновено започва с леко изтръпване по хода на болния нерв, което се последва от болки, различни по характер: ту силни и стрелкащи, ту като заливане на болното място с топла вода, ту пронизващи и т.н. Най-често те ту се повявяват, ту изчезват и то в различни области, за да се върнат отново към изходния си пункт. Кожата по протежение на болния нерв е много чувствителна и болезнена при пипане и при движение. Понякога се появяват подутост, зачервяване и даже пъпки. Болката може да трае няколко сек, мин, часове или дни. Може да се повтаря в различни интервали. Особено много е разпространена невралгията на лицевия нерв. При нея болките обхващат половината на лицето, често са придружени със сълзене, треперене в ъглите на устата, шум в ушите.

Лечение. То трябва да бъде насочено към отстраняване на основната болест. Ако не е известна, тогава лечението е общо за засилване на организма.

I. Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене болният да взема по 1 суп. лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 500 г чист маслинен зехтин и 200 г суров настърган хрян.

II. 20 мин след сместа да се изпиват 75 г отварка от бъзов цвят, жълт кантарион (листа и цвят), клинавче (листа и цвят), мащерка, липов цвят и седефче (листа и цвят) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни суп. лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена се вари 10 мин и изстинала се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус и поръсена с върха на ножа с прах от сух карамфил (на който предварително се отстранява главичката).

Диета. Същата, както при безсъние. Добре е след ядене да се взема по 1-2 ч. лъжички бъзов мармалад с 184 ч. лъжичка прах от яйчени черупки.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, болният да пие чай от лайка (цвят) - 2 суп. лъжици се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 1 час и се прецежда.

III. Два часа след ядене да взема по 1 бучка захар от 20 капки от следната смес: валерианова тинктура 20 г, тинктура от глогов цвят 20 г, розова вода 15 г, камфор на прах 1 г, 10 ментови капки.

IV. 10 мин след капките да се изпиватварка от жълт смил (листа и цвят), иглика (корени), лайка (цвят), комунига, маточина, овчарска торбичка, трепетлика (листа и пъпки) и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес 2 суп. лъжици с прибавка на 1 ч. лъжичка дилянка (корени) се запарват с 500 г вряща вода. Вари се захлупена 10 мин и изстинала се прецежда.

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 500 г топла вода, последвана от налагане на болното място със зелен лист от хрян (може и бакалска хартия), намазан с мед и посолен със сол. Или с торбичка от тензух, напълнена с топла прясна несолена извара. Или с топла лапа от картофи, сварени на пара, смачкани на каша и засилени с 3-7 сини сливи, смачкани без костилките. Или пък със съгряващ компрес от 4 парчета старо хасе, натопени в затоплен спирт за горене и след това добре изстискани. Отгоре се поставя вестник и някакво парче от трико. Едновременно се прави и коремен компрес от 4 парчета, натопени в топла отварка от бял равнец (листа и цвят) - 3 суп. лъжици се запарват с 600 г вряща вода, вари се захлупено 5 мин и като изстине, се прецежда. На главата се поставя "шапка" от лист от прясно зеле леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. А при главоболие - "шапка" от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със смес от 9 суп. лъжици настърган суров кромид лук и 3 суп. лъжици готварска сол. Отгоре се слага друга шапка и се държи до сутринта.

VI. Сутрин. Фрикция с хладка вода на гръбнака, подмишниците, корема и половите органи, сухо изтриване и обличане, последвано от 10-20 дълбоки вдишвания през носа и бавно издишване през устата. Два часа след закуската да се повторят същите приложения, дадени за вечерта, но без клизмата.

Важни добавки. 1. За намаляване на болките е добре болният да носи в джобовете си по 5 сурови кестена, които се сменят веднъж на месец. Също от голяма полза е да спи на дюшек, под който са наредени диви кестени, без да се сменят цяла година. 2. За облекчаване на болките всяка сутрин да посипва помежду пръстите на краката си рафинирана сяра и ако е принуден да излиза навън, да обвива болните части с непрана вълна от овце, тропосана върху парче плат и леко напръскана с камфоров спирт. 3. Много е полезно в топло време и ходенето с боси крака по росната трева. 4. Често промяната на климата облекчава и най-тежката невралгия.

Самовнушение. С формулата: "Болката минава" или с формулата: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става и в най-скоро време напълно ще оздравея".