При това заболяване се отделя кръв от белите дробове или от бронхите. Когато кръвта идва от носа, устата (венците) или гърлото, кръвохраченето не е истинско.

Голяма част от кръвохраченията се дължат на възпаление на венците, разширение на вените на хранопровода, порок на сърцето, болести в гърлото и глътката, полипи в носа, счупване на ребро с повреждане на дробовете, пневмония, разширени бронхи, абсцес, а също на скъсване на вътрешен кръвоносен съд вследствие вдигане и носене на тежки предмети. Най-чести и най-обилни са кръвохраченията при бронхиектазии, сърдечно заболяване, белодробна туберкулоза и др. Количеството на кръвта може да достигне до един литър и повече.

Признаци. При кръвохраченето кръвта идва от дихателните органи. Преди това болният е неспокоен, усеща натиск и горещина в гърдите, задух, суха кашлица, сърцебиене, солен вкус в устата. Понякога настъпва ненадейно, изведнъж след закашляне на болния. Болният е бледен, уплашен, диша бързо, покрит е със студена пот и може да припадне.

Предсказание. Ако количеството на кръвта е голямо, болният може за кратко време да умре било от загубата на кръвта, било от запушване на бронхите и задушаване.

Лечение. Кръвохраченето се лекува по спешност в специализирано болнично заведение.

Народната медицина препоръчва болният да запази пълно спокойствие и веднага да легне с приповдигната горна част на тялото. Стаята трябва да бъде проветрена и прохладна. Болният не трябва да говори и да мърда в леглото. Да се разкопчае яката му. Добре е окръжаващите да го успокоят. На гърдите се поставят студени компреси (10-15С), които трябва да се сменят всеки 5 мин, а после на 2 ч. Тези компреси да се съчетават едновременно и с компреси на прасците, които да се сменят всеки 2 ч. На болния се дава да пие на глътки студена вода с разтворена сол.

Освен това 2-3 пъти на ден се дава прах от полски хвощ. Вземат се 5-10 изсушени стръка от полски хвощ и се стриват на прах; от този прах се взема по една ч. л., разбъркана с малко мед и вода. С прекратяването на кръвотечението се прекратява и вземането на праха, а се пие отварка от полски хващ (2 с. л. от билката в 0,5 л вода врят 10-15 мин), и то всеки 10-15 мин по 2 лъжици. Пиенето на отварата продължава 2 седмици след спиране на кръвохраченето.

Препоръчва се и отварка от къпинови корени, дъбови кори, дебела мара, полски хвощ, овчарска торбичка, бял равнец и малинови листа. Приготвяне: от общата смес, приготвена от всички билки поравно, се взема 1 с. л. и в 0,5 л вода се вари, докато остане половината. Пие се студена и често (всеки 1/4-30 мин) на глътки, докато кръвта спре. Тази отварка помага също за спиране на кръвотечение от носа.

Полезно в случая е и вземането сутрин, обед и вечер по 1 сурово яйце, разбъркано с 1/2 ч. л. печени и счукани на прах черупки от яйца, или пък по 2-3 зърна (колкото царевични) смола от дърветата на сливите, черешите, вишните и зарзалите. Вземат се след ядене.

Диета. Най-добре е болният в този ден или да гладува, или да му се даде чаша студен плодов сок. След това да се храни няколко дни с овесена каша, плодови сокове, зеленчуци, мляко кисело.

При лечението да пази пълно душевно и физическо спокойствие. Да не напуска, леглото най-малко 7-10 дни.

След оздравяването болният в продължение на 3 месеца най-малко да се пази от тежка работа и особено от грип.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите, изтриванията (фрикциите) и т.н.