Отговаря проф. Стефка Петрова, консултант на в. "24 часа" по хранене и диетика от старта на здравното приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Целулитът e термин, който се използва за описание на набръчканата на трапчинки с вид на портокалова кора кожа, свързана с изпъкване на подкожните мазнини. Целулитът се намира най-често на бедрата, хълбоците и ханша, понякога на корема и засяга 90% от жените във възрастта след пубертета, най-често след 35-годишна възраст.

Целулитът не се дължи на свръхтегло и затлъстяване, както много хора мислят, тъй като се среща и при жени с нормално тегло, и при слаби. Той се свързва с тънкия слой подкожна мазнина, а не с по-дълбокия слой мазнини, който определя контурите на тялото.

Няма единно становище за причините на целулита, но проучванията сочат, че той е свързан с действието на естрогените (женски хормони), но в най-голяма степен със специфичната структура на подкожната мастна тъкан при жените. При мъжете влакната от съединителна тъкан, които поддържат структурата на мастната тъкан, като я разделят на камери и я свързват с кожата, са разположени диагонално, а при жените вертикално. Когато съединителнотъканните влакна са еластични, независимо от структурата те могат да поддържат нормалния вид на кожата.

При нарушения в еластичността на съединителната тъкан, в резултат на което влакната стават твърди, когато са вертикално разположени, те придърпват повърхността на кожата. С напредването на възрастта нормално еластичността на съединителната тъкан намалява в резултат на процесите на стареене, но това може да се случи и в по-млада възраст, ако диетата е бедна на антиоксиданти, които неутрализират вредното действие на свободните радикали, образуващи се в организма при нормалните обменни процеси, под влияние на йонизиращи лъчения, токсични вещества, лекарства, при възпалителни процеси.

Целулитът зависи и от броя на съединителнотъканните влакна. Ако са по-малко, той ще се появи по-рано и ще бъде по-изразен. Броят им се предава генетично на поколението, поради което целулитът се свързва и с наследственост - ако майката има целулит, най-вероятно той ще се появи и при дъщерята.

Храненето не може да предотврати целулита, но може значително да отложи времето на неговата поява, да намали неговата тежест и да забави развитието му. Целулитът не се повлиява от диетите за отслабване, най-добър ефект има балансираното здравословно хранене.

Препоръчва се консумация на храни, богати на хранителни и биоактивни вещества с антиоксидантно действие - витамин С, витамин Е, каротеноиди, флавоноиди, цинк и селен, коензим Q. Яжте всеки ден най-малко 500 грама разнообразни зеленчуци и плодове - те са богати на витамин С, каротеноиди и биофлавоноиди с антиоксидантно действие. Най-богати на антиоксиданти са черното грозде, аронията, боровинките, къпините, малините, ягодите, цитрусовите плодове, ябълките, чушките, морковите, тиквите, доматите, броколите.

Черният и зеленият чай, червеното вино и какаото са богати на биофлавоноиди с антиоксидантно действие. Картофите също съдържат значителни количества витамин С. Витамин С освен като антиоксидант има специална роля при синтеза на колагена, който придава еластичността на съединителните тъкани и кожата.

Рибата и ядките (орехи, бадеми, лешници) са богати на n-3 полиненаситени мастни киселини, които имат противовъзпалително действие и така намаляват натрупването на вредните свободни радикали. Яжте поне 2 пъти седмично риба и по 30 грама ядки всеки ден. Вместо животински използвайте растителни мазнини - те са основният източник на антиоксиданта витамин Е.

Консумирайте пълнозърнест хляб и бобови храни, те са богати на растителни влакнини, които стимулират изпразването на червата и допринасят за намаляване въздействието на вредните отпадъчни вещества от обмяната. Яйцата (по едно на ден) са полезни освен като източник на качествен белтък, но и поради богатото съдържание в яйчния жълтък на лецитин, който е необходим за поддържане структурите на клетъчните стени.

За поддържане еластичността на тъканите и за елиминиране на вредните вещества се препоръчва пиенето на много вода - поне 1,5-2 литра дневно.