Отговаря д-р Аспарух Аспарухов, консултант е на "24 часа" по ортопедия от старта на здравното му приложение "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Сублуксация на гривнената става, известна още като болест на Маделунг, е заболяване, при което е нарушено развитието на епифизарната (растежната) плочка на лъчевата кост. Асиметричният растеж на плочката предизвиква деформация на китката, която в някои случаи е значително изразена и нарушава сериозно функцията на ръката.

Деформацията често е двустранна, предимно при жените, и се проявява клинично в пубертета. Деформитет тип Маделунг може да се получи и след неправилно и лошо зараснало счупване на лъчевата кост на т.нар. типично място.

Ръката е извита навътре и нагоре. Ограничени са предимно движенията в гривнената става навън (отвеждане на ръката), както и разгъването. Натиск върху главата на лакътната кост позволява наместване на ръката в ставната повърхност на предмишницата с видимо изглаждане на деформацията.

Лечението на случаите в острата фаза е с обездвижване на ръката за 4 седмици в шина. При болните с голяма давност на деформацията лечението е само оперативно.