Отговаря д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Заболеваемостта и смъртността след цезарово сечение като чист риск са много малки. Някои големи статистики показват смъртност от 40 до 80 на 100 000 случая, но има дълги серии от успешни цезарови сечения.

Рискът от смърт след такова раждане е най-малко два пъти по-висок в сравнение с влагалищното.

Някои от проблемите след цезарово сечение се дължат на лоша оперативна техника, недобре осъществено кръвоспиране и неадекватно заместване с кръв. Възможни са усложнения от анестезията, недостатъчни грижи за профилактика и борба с инфекциите.

Неоправдано е извършването на цезарово сечение без точни медицински показания. У нас, както и по света, лавинообразно нараства честотата на ражданията със секцио. Тази тенденция се дължи както на комерсиални причини, така и на необоснован страх на родилката от болки, от желанието бебето да дойде бързо и в определено време.

Решилите да родят с цезарово сечение трябва да знаят, че след такова раждане и следващото е оперативно. Както и че при бременност и раждане след цезарово сечение има малък риск от разкъсване на матката (в 0,5-1% от случаите).