24°C   София
 

Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

Стойности на кръвната захар сутрин на гладно, които са равни или по-високи от 6,1 ммол/л, говорят за диабет.

Важно изискване е изследването да бъде направено след 12-часово нощно гладуване, като в предшестващите 3 дни няма силни стресови фактори, злоупотреба с алкохол или с богати на захар храни (въглехидрати не повече от 200 г дневно).

Обикновено изследването се прави в капилярна кръв, взета от пръста. Ако то е проведено в кръвна плазма (венозна кръв) границата е малко по-висока (7 ммол/л; при стойности между 6,1 и 6,9 ммол/л се говори за нарушена гликемия на гладно.

Важно значение за диагнозата на диабета имат стойностите на кръвната захар 2 часа след нахранване (постпрандиално) или на 120-ата минута след прием на 75 г кристална глюкоза при т.нар. орален глюкозотолерансен тест (ОГТТ).

Ако е налице диабет, кръвната захар на 120-ата минута надхвърля 11,1 мМол/л. При стойности между 7,8 и 11,1 мМол/л и нормална изходна стойност говорим за "нарушен глюкозен толеранс", който определя висок риск да се развие диабет. В този случай са нужни периодични контроли на кръвната захар на гладно, както и след нахранване (кръвозахарни профили).

Редица външни фактори повишават риска да се влоши въглехидратният толеранс и да се развие захарен диабет. Сред тях са нерационално хранене и обездвижване, водещи до пълнеене, а също хроничният стрес и инфекциите.

Отстраняването им и нормализирането на теглото може да доведат до изчезване на нарушенията и да предотвратят развитието на диабет.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Вървял си по пътя един стар мъдрец и се любувал на природата. По някое време минал покрай нива, на която работел един селянин. Човекът бил грохнал от работа, изморен и потен и едва стоял на краката си. Мъдрецът се спрял и го заговорил: - Хей, човече, ела да поседнем на сянка и да си поговорим. Хем да си починеш малко. - Не мога, трябва да работя.

В древния свят по нашите земи са живяли жени с наистина прекрасни имена, които могат да вдъхновят новите родители и днес. Вижте някои от тях. Алгара, Аглая, Ахинора Биляна, Бисера, Бойка, Бориса, Балкана, Бояна, Боряна, Блага, Буря Ведра, Велика, Вихра, Вяра Дара, Деница, Дивна, Добра, Доброслава, Драга, Дона Елица, Живка, Зара, Зорница Ивана,

Новороденото бебе лесно се охлажда и претопля поради несъвършената му терморегулация. Добре е да се съобразявате със собственото си усещане. На бебето не са му нужни по-топли дрехи от тези, които избирате за себе си. Нормално е неговите длани и стъпала да са по-хладни от тялото. Кихането също небива да ви подвежда.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едисон Йорданов ще продължи кариерата си в Белгия, научи "24 часа". Бившият младежки национал на България подписа договор с "Виртон" за 1 г. Тимът се завърна във II ниво на белгийския футбол, а тази стъпка е част от амбициозен проект, чиято цел е елита. Едисон преминава във "Виртон" като свободен агент,

- Опозиционерът Екрем Имамоглу поема управлението на мегаполиса -  Лирата скочи след обявяването на резултатите Съкрушителна загуба понесе управляващата партия в Турция на повторните избори в Истанбул. Това е тежък удар върху политическото бъдеще на силния човек в страната - президент Реджеп Ердоган, предадоха световните агенции.

Голф и спа комплексът „Света София“ до Елин Пелин има нов собственик. Чуждестранните инвеститори от „България дивелопмънт холдингс лимитед“ продадоха недвижимия имот на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев. За сделката става ясно от документи в търговския регистър, вписани на 20 юни.