27°C   София
 

Отговаря проф. Боян Лозанов, консултант на в. "24 часа" по ендокринология от създаването на здравното му приложение през 2001 г.

Стойности на кръвната захар сутрин на гладно, които са равни или по-високи от 6,1 ммол/л, говорят за диабет.

Важно изискване е изследването да бъде направено след 12-часово нощно гладуване, като в предшестващите 3 дни няма силни стресови фактори, злоупотреба с алкохол или с богати на захар храни (въглехидрати не повече от 200 г дневно).

Обикновено изследването се прави в капилярна кръв, взета от пръста. Ако то е проведено в кръвна плазма (венозна кръв) границата е малко по-висока (7 ммол/л; при стойности между 6,1 и 6,9 ммол/л се говори за нарушена гликемия на гладно.

Важно значение за диагнозата на диабета имат стойностите на кръвната захар 2 часа след нахранване (постпрандиално) или на 120-ата минута след прием на 75 г кристална глюкоза при т.нар. орален глюкозотолерансен тест (ОГТТ).

Ако е налице диабет, кръвната захар на 120-ата минута надхвърля 11,1 мМол/л. При стойности между 7,8 и 11,1 мМол/л и нормална изходна стойност говорим за "нарушен глюкозен толеранс", който определя висок риск да се развие диабет. В този случай са нужни периодични контроли на кръвната захар на гладно, както и след нахранване (кръвозахарни профили).

Редица външни фактори повишават риска да се влоши въглехидратният толеранс и да се развие захарен диабет. Сред тях са нерационално хранене и обездвижване, водещи до пълнеене, а също хроничният стрес и инфекциите.

Отстраняването им и нормализирането на теглото може да доведат до изчезване на нарушенията и да предотвратят развитието на диабет.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

През ден 1 си поставете 2 основни цели, които искате да постигнете. 2. Отделете време за разкрасителна процедура. Подарете на лицето си освежаващо преживяване. 3. Отидете на дълга разходка сред природата. 4. Пишете по 15 минути на ден какво правите за постигане на целите си. 5. Легнете си 30 минути по-рано. 6.

Необходими продукти: 1 ч.ч. захар 2 яйца 2 ч.ч. брашно 1 бакпулвер 2 ванилии 1 ч.л. канела 70 гр. масло 6-7 средно големи сини сливи 1 ч.ч. прясно мляко Начин на приготвяне: Разбийте яйцата със захарта и млякото. Добавете разтопеното масло, канелата и ванилиите и продължете да бъркате. Постепенно добавете и пресятото брашно с бакпулвера.

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едмонд Назарян триумфира с европейската титла за втора поредна година. На първенството за кадети в италианския град Фаенца националът прегази турчина Барис Ербек с технически туш 10:0 за 2,38 минути в категория до 51 кг на класическия стил. Еди бе първо поздравен от своя именит баща Армен Назарян, двукратен олимпийски шампион,

"Българите намират щастието с ракия”, пошегува се авторът на бестселърите “География на блаженството” и “Човек търси Бог” Ерик Уайнър. Той беше специален гост на Шестия световен конгрес на информационните агенции. В книгата си “География на блаженството” той разглежда щастието за различните нации по света.

Внасят първите искания за такава процедура за “Хемус” Завършването в срок на започнати две магистрали - “Хемус” и “Струма”, на скоростния път Видин - Монтана, както и на околовръстното на София, зависи от възможността за бързо отчуждаване на имоти, което се урежда със Закона за държавната собственост.