Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Подаграта е болест на нарушената обмяна на пикочната киселина. Получава се излишък на тази киселина и нейните соли (урати) се натрупват в кръвния ток и ставните капсули. В резултат на това периодично настъпват типични артритни прояви и драстични увреждания на ставите с отлагания на урати (тофи) в кожата и хрущялите (ушна мида).

Излишъкът от урати уврежда бъбреците, в които могат да се образуват камъни.

Повишеното количество пикочна киселина в кръвта се дължи на увеличената продукция (повишен прием с храната, висок ендогенен синтез вследствие ензимни дефекти, клетъчен разпад при тумори, системни кръвни болести, псориазис или намалено излъчване или намалена гломерулна филтрация при бъбречна недостатъчност, потисната тубулна секреция при вроден дефект, използване на тиазидни диуретици, хронично оловно отравяне, декомпенсиран захарен диабет, повишен билирубин и др.).

Диагнозата се поставя чрез рентген на тофите по ушните миди, около ставите и костите, както и по кристали в ставната течност. Тук се отбелязват често уратни камъни в бъбреците. Може да има повишено RR.

Лечението е с лекарствени препарати, които повишават отлагането на урати.