Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Криохирургията представлява контролирано охлаждане с течен азот в областта на заболяването, което довежда до унищожаване на раковите клетки и се заменя с нежен ръбец.

Това е ефективен, достъпен, безопасен, проверен метод, познат от над 100 години. Преимуществата са, че не се налага обезболяване, операцията е безкръвна, не налага приемане в болница, има добър козметичен ефект.

Показания за прилагането на криохирургия са доброкачествените тумори на кожата, предраковите образувания (преканцерози) и част от злокачествените тумори на кожата - може да се приложи при базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином, злокачествено лентиго, болест на Боуен.

Противопоказни са пациенти с изразена кожна пигментация, с повишена склонност към образуване на хипо- или хиперпигментирани ръбци, захарен диабет, болест на Рейно или други декомпенсирани съпътстващи заболявания.

Лечението се извършва от опитен екип от лекари, разполагащи със съвременна апаратура.

По-важно е да се научим как да се предпазим от тези заболявания. Най-добрата предпазна мярка срещу появата на рак на кожата е да се избягват уврежданията от слънчевите лъчи.

Слънчевите лъчи са най-значимият фактор, причинител на всички видове рак на кожата. Изглежда, че влиянието на слънчевите лъчи е най-опасно, ако в детска възраст вече е имало увреждания на кожата, ето защо най-подходящото и най-важното време за предпазване е детството.

Хората със светла кожа, сини очи и червени коси са по-застрашени, отколкото останалите, понеже тяхната кожа е по-слабо защитена от наличния в нея кожен пигмент меланин.

Излагането на слънце в часовете преди обяда (около 11 ч) до късния следобед (докъм 16 ч) е най-опасно, затова се погрижете да стоите на сянка по това време. Но не забравяйте, че ранното сутрешно и късното предвечерно слънце също могат да бъдат опасни, ако не сте взели предпазни мерки.

Винаги използвайте защитни кремове, чийто фактор, блокиращ слънчевите лъчи (SPF), да е поне 15. И нещо още по-важно, зорко следете децата ви да използват защитен крем всеки път, когато излизат навън.

Ризите и широкополите шапки осигуряват чудесна защита.

Не е доказано, че получаването на тен в солариумите е наистина безопасно. Знайте, че от гледна точка на вашата кожа не съществува такова нещо като здравословен тен. Дълбокият загар е знак за натрупано вредно влияние на слънчевата светлина, а следователно и за увреждане на кожата, пък и причинява бръчки.