Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Криохирургията представлява контролирано охлаждане с течен азот в областта на заболяването, което довежда до унищожаване на раковите клетки и се заменя с нежен ръбец.

Това е ефективен, достъпен, безопасен, проверен метод, познат от над 100 години. Преимуществата са, че не се налага обезболяване, операцията е безкръвна, не налага приемане в болница, има добър козметичен ефект.

Показания за прилагането на криохирургия са доброкачествените тумори на кожата, предраковите образувания (преканцерози) и част от злокачествените тумори на кожата - може да се приложи при базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином, злокачествено лентиго, болест на Боуен.

Противопоказни са пациенти с изразена кожна пигментация, с повишена склонност към образуване на хипо- или хиперпигментирани ръбци, захарен диабет, болест на Рейно или други декомпенсирани съпътстващи заболявания.

Лечението се извършва от опитен екип от лекари, разполагащи със съвременна апаратура.

По-важно е да се научим как да се предпазим от тези заболявания. Най-добрата предпазна мярка срещу появата на рак на кожата е да се избягват уврежданията от слънчевите лъчи.

Слънчевите лъчи са най-значимият фактор, причинител на всички видове рак на кожата. Изглежда, че влиянието на слънчевите лъчи е най-опасно, ако в детска възраст вече е имало увреждания на кожата, ето защо най-подходящото и най-важното време за предпазване е детството.

Хората със светла кожа, сини очи и червени коси са по-застрашени, отколкото останалите, понеже тяхната кожа е по-слабо защитена от наличния в нея кожен пигмент меланин.

Излагането на слънце в часовете преди обяда (около 11 ч) до късния следобед (докъм 16 ч) е най-опасно, затова се погрижете да стоите на сянка по това време. Но не забравяйте, че ранното сутрешно и късното предвечерно слънце също могат да бъдат опасни, ако не сте взели предпазни мерки.

Винаги използвайте защитни кремове, чийто фактор, блокиращ слънчевите лъчи (SPF), да е поне 15. И нещо още по-важно, зорко следете децата ви да използват защитен крем всеки път, когато излизат навън.

Ризите и широкополите шапки осигуряват чудесна защита.

Не е доказано, че получаването на тен в солариумите е наистина безопасно. Знайте, че от гледна точка на вашата кожа не съществува такова нещо като здравословен тен. Дълбокият загар е знак за натрупано вредно влияние на слънчевата светлина, а следователно и за увреждане на кожата, пък и причинява бръчки.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Тези от вас, които не знаят какво означава терминът "хюга", може би в момента си задават куп въпроси. Дали е интериорно решение или безумна модна вълна. Хюга възникна още преди няколко години като популярно наименование, а от по-малко от 3 години е актуално и в България. Какво обаче е точно то? Хюга е усещане, начин на живот у дома,

Узаконяват ин витро с митохондрии от друга жена Великобритания първа в света узакони ин витро техника, при която се раждат бебета с две майки и един баща. Процедурата е разработена от учени в Нюкасъл, изпробвана е с животни и те са дали здраво поколение. При нея ядро на яйцеклетка от майката се поставя в цитоплазмата на яйцеклетка от донор

Всяко дете има вроден "механизъм" за научаване, изследване и запомняне на новата информация, която получава. Едно прави това най-лесно чрез слушане, а друго - чрез гледане. Трето се справя за едно определено време, а четвърто малко по-бавно. И това е съвсем в реда на нещата! Как детето ви възприема новата информация и знания можете да проверите

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специалисти от Военномедицинската академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Това е първата такава интервенция в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, които бяха изцяло обновени, съгласно най-високите стандарти за извършване на подобен тип операции и в унисон с развитието на

На Виктория Бекъм ѝ предстои да пусне в продажба колекцията си с козметични продукти. Каква е обаче нейната лична тайна за безупречна кожа? В скорошно интервю за The Telegraph съпругата на бившия състезател по футбол Дейвид Бекъм споделя, че откакто е научила, че мазнините са ключови за здравето на кожата

Премиерът Бойко Борисов ще участва утре в парламентарния контрол след 11.00 часа, обяви председателстващият заседанието на Народното събрание Кристиан Вигенин. Той ще отговори на питане на социалиста Антон Кутев, предаде БТА. Днес депутатите изслушаха на закрито заседание годишните доклади за дейността на ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване"