25°C   София
 

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

При рака на гърдата най-сериозният проблем е способността му да стига до отдалечени части на тялото.

За разлика от повечето други видове рак, например от рака на белия дроб, се проявява по различен начин във всеки отделен случай. При някои пациентки той може да бъде изключително агресивен и много бързо да се разпространи в отдалечени части на тялото. При други е възможно изобщо да не се разпространи, дори след дълги години. И макар в момента да не можем да предскажем съвсем точно при кои жени ракът ще се разпространи, все пак разполагаме с известни отправни точки и има възможност да представим на всяка пациентка поне приблизителна оценка за риска.

Ако ракът на гърдата не се разпространи другаде, той много често може да бъде излекуван посредством хирургическа операция (която при определени обстоятелства може да бъде ограничена по обхват, така че по-голямата част от гърдата да остане незасегната). Ако обаче при диагностицирането му се окаже, че ракът на гърдата се е разпространил в лимфните възли на подмишницата, то съществува голяма опасност той да се разпространи и в други части на тялото - а това вече е твърде сериозно. Добрата новина е, че в случаите, когато опасността от разпространяване е по-висока, системното лечение след операцията (било с хормонотерапия, било с химиотерапия) може да намали риска. Следователно това, което знаем и можем да предвидим за рака на гърдата, позволява на лекарите да пригодят до известна степен лечението към индивидуалния случай.

Съпътстваща (адювантна) терапия се прилага след хирургическата намеса, за да се намали опасността от завръщане на рака. Прилага се, когато след операцията няма никакви белези за останал рак - или с други думи, когато пациентът изглежда напълно освободен от тумора, но има опасност ракът да се появи отново.

Диагнозата на рака на млечната жлеза включва подробна анамнеза (разпит) и клиничен преглед, мамография на 2-те млечни жлези, която в 80% до 90% дава точна диагноза, биопсия на всяка съмнителна от прегледа зона, дори ако мамографията в тази зона не показва данни за рак.

При непалпиращи се (неопипващи се) тумори се препоръчва биопсия под ехографски контрол или стереотактична биопсия под мамографски контрол.

Трябва да се проведат рутинните кръвни изследвания и евентуално изследване на туморен маркер Ca 15-3.

Патологът трябва да постави диагнозата и задължително да определи хистологичния вид (от коя тъкан произхожда), патологичната степен на диференциация на туморните клетки, дали са ангажирани резекционните линии от туморна и да се определи биологичната характеристика на тумора - естрогенните рецептори, прогестеронови рецептори, HER-2-new статус, пролиферационен индекс.

От образните изследвания се препоръчва рентгенова снимка на белия дроб или КАТ (скенер); ехографско изследване на коремните органи или КАТ (скенер). При съмнение за костни метастази се прави сцинтиграфия, а при съмнение за мозъчни метастази се прави КАТ на глава или ЯМР (ядрено-магнитен резонанс).

При ранен инвазивен рак на млечната жлеза също се провежда оперативно лечение.

При тумор, който е малък - около 1-1,5 см, много добре диференциран и има рецептори към естроген и прогестерон, можем да разчитаме на антиестрогенна хормонотерапия с таблетки. Важно е също да няма свръхекспресия на HER-2-new.

Към дотук изброените благоприятни за прогнозата фактори е важно да няма метастатични лимфни възли от региона, а също и възрастта да е над 35 години.

При такава характеристика на тумора очакваме рискът от рецидив или метастазиране да е нисък и не е задължително прилагането на химиотерапия, тъй като самостоятелната хормонотерапия след операцията и лъчелечението е достатъчна за надежден контрол над болестта.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ако искате да помогнете на детето си да обогати речника си, най-добре ще направите да му намерите приятелчета, с които да си играе, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на американски учени. Макар и да е известно, че малките възприемат моделите на речта от семейството си, специалисти от университета на Охайо и университета "Пардю" установиха,

Мария Цънцарова - разследващата журналистка на Би Ти Ви, и нейният съпруг Симо вече се радват и на втори син. Малкият Костадин се роди днес с отлични мерки - висок е 49 см и тежи 3,330 кг. Щастливите родители изказват сърдечни благодарности на д-р Кайрякова, д-р Михова и целия екип на болница „Надежда“, както и на д-р Иван Сигридов.

Всяка майка се чуди кое е нормално и кое не, що се касае до развитието на бебето й. В следващите редове ще откриете някои симптоми, при които е хубаво да се свържете с педиатъра. Това важи само ако се наблюдават постоянно. Бебето не държи изправена главата си след третия месец.Стегнати, неподвижни ръце или крака.Огъва се назад като дъга.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да се конкурираме с най-добрите във Волейболната лига на нациите е част от подготовката ни за Евроволей 2021 Женският национален отбор на България започва битките си във Волейболната лига на нациите. През миналата година момичетата, водени от Иван Петков, спечелиха Златната европейска лига, след което триумфираха в интерконтиненталния турнир на

"Много се вълнувам и искам да споделя с вас първата си фотосесия след една година прекъсване. Благодаря и на целия екип за вярата им в мен и професионалното отношение. За мен беше радост да работим заедно и да направим нещо толкова красиво реалност!". Това написа във фейсбук моделът Кристин Илиева, която пострада в катастрофа с певицата Дивна.

Китайският телекомуникационен гигант Huawei представи официално в четвъртък първия си комерсиален 5G смартфон във Великобритания. Британските оператори се очаква да започнат да предлагат 5G мрежови услуги в някои области на страната съвсем скоро, предаде bulgarian.cri.cn. Новото устройство, което е 5G версия на Mate 20 X за първи път представен в