30°C   София
 

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

При рака на гърдата най-сериозният проблем е способността му да стига до отдалечени части на тялото.

За разлика от повечето други видове рак, например от рака на белия дроб, се проявява по различен начин във всеки отделен случай. При някои пациентки той може да бъде изключително агресивен и много бързо да се разпространи в отдалечени части на тялото. При други е възможно изобщо да не се разпространи, дори след дълги години. И макар в момента да не можем да предскажем съвсем точно при кои жени ракът ще се разпространи, все пак разполагаме с известни отправни точки и има възможност да представим на всяка пациентка поне приблизителна оценка за риска.

Ако ракът на гърдата не се разпространи другаде, той много често може да бъде излекуван посредством хирургическа операция (която при определени обстоятелства може да бъде ограничена по обхват, така че по-голямата част от гърдата да остане незасегната). Ако обаче при диагностицирането му се окаже, че ракът на гърдата се е разпространил в лимфните възли на подмишницата, то съществува голяма опасност той да се разпространи и в други части на тялото - а това вече е твърде сериозно. Добрата новина е, че в случаите, когато опасността от разпространяване е по-висока, системното лечение след операцията (било с хормонотерапия, било с химиотерапия) може да намали риска. Следователно това, което знаем и можем да предвидим за рака на гърдата, позволява на лекарите да пригодят до известна степен лечението към индивидуалния случай.

Съпътстваща (адювантна) терапия се прилага след хирургическата намеса, за да се намали опасността от завръщане на рака. Прилага се, когато след операцията няма никакви белези за останал рак - или с други думи, когато пациентът изглежда напълно освободен от тумора, но има опасност ракът да се появи отново.

Диагнозата на рака на млечната жлеза включва подробна анамнеза (разпит) и клиничен преглед, мамография на 2-те млечни жлези, която в 80% до 90% дава точна диагноза, биопсия на всяка съмнителна от прегледа зона, дори ако мамографията в тази зона не показва данни за рак.

При непалпиращи се (неопипващи се) тумори се препоръчва биопсия под ехографски контрол или стереотактична биопсия под мамографски контрол.

Трябва да се проведат рутинните кръвни изследвания и евентуално изследване на туморен маркер Ca 15-3.

Патологът трябва да постави диагнозата и задължително да определи хистологичния вид (от коя тъкан произхожда), патологичната степен на диференциация на туморните клетки, дали са ангажирани резекционните линии от туморна и да се определи биологичната характеристика на тумора - естрогенните рецептори, прогестеронови рецептори, HER-2-new статус, пролиферационен индекс.

От образните изследвания се препоръчва рентгенова снимка на белия дроб или КАТ (скенер); ехографско изследване на коремните органи или КАТ (скенер). При съмнение за костни метастази се прави сцинтиграфия, а при съмнение за мозъчни метастази се прави КАТ на глава или ЯМР (ядрено-магнитен резонанс).

При ранен инвазивен рак на млечната жлеза също се провежда оперативно лечение.

При тумор, който е малък - около 1-1,5 см, много добре диференциран и има рецептори към естроген и прогестерон, можем да разчитаме на антиестрогенна хормонотерапия с таблетки. Важно е също да няма свръхекспресия на HER-2-new.

Към дотук изброените благоприятни за прогнозата фактори е важно да няма метастатични лимфни възли от региона, а също и възрастта да е над 35 години.

При такава характеристика на тумора очакваме рискът от рецидив или метастазиране да е нисък и не е задължително прилагането на химиотерапия, тъй като самостоятелната хормонотерапия след операцията и лъчелечението е достатъчна за надежден контрол над болестта.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Аби Кланси е най-секси мамчето! Жената на Питър Крауч показа уникално тяло, след като роди четвъртото си дете. Само шест седмици по-късно красавицата няма грам излишно тегло и бързо се похвали със секси снимка по бански. Феновете на Аби са в истински шок и не могат да повярват как може да изглежда по този начин.

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Италианските власти от адриатическия град Сенигалия, област Марке, предотвратиха извършването на кражби по домовете от страна на двама българи, съобщиха местните медии. 30-годишният М.И. и 21-годишният А.М. били преследвани с патрулна кола, а после в преследването се включил и хеликоптер на полицията от Пескара.

Разработка на американски учени от университета в Масачузетс им позволи за пръв път в света да получат течен магнит, съобщи в. "Мейл он сънди". Откритието се счита за пробив в науката, тъй като течният магнит запазва свойствата си дори при промяна на формата. Той ще позволи на учените в бъдеще да могат да конструират течни роботи, предаде БТА.

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват