Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

"Спортното сърце" е известно в медицината от 1899 г. Още тогава Henschen установил, че сърцето при спортистите се отличава от това на хората, които не се занимават със спорт. Този синдром се отличава със синусова брадикардия (забавен пулс), забавяне на електрическото провеждане между предсърдията и камерите, сърдечен шум и уголемени сърдечни кухини с нормална или усилена сърдечна функция. Поставяне на диагнозата, определяне на стадия на измененията и даване на подробни препоръки за начин на живот и спортна дейност са в компетенцията както на специалистите от спортните диспансери, спортните клубове и особено на кардиолозите от функционалните отделения на големите кардиологични центрове в страната.

Последните години показаха, че професионалният спорт не се смята за полезен, защото изисква режим на натоварване заради спортните резултати, а не заради оздравителния му ефект. Наред с това много спортисти даже и не са подозирали наличието при тях на скрито сърдечно заболяване, което е довело или до влошено състояние, или до внезапна смърт.

Многото натрупани аргументи бяха анализирани от учените и вече са предложени начини на поведение при хората, които се занимават или искат да се занимават активно със спорт. Така например Американският институт по спортна медицина снижи нормите за здравословно спортуване от 70 до 40% от максимално допустимото за възрастта натоварване.

Преди да започнете да се занимавате активно със спорт, е необходимо да се уточни с помощта на лекарите имате ли болки или друг дискомфорт в гърдите, припадъци, сърдечни заболявания и хипертония, фамилна обремененост за внезапна смърт и др.Задължително е да направите електрокардиограма и ехокардиография, но е много полезно да се тестувате на и на велоергометър.

Например ехокардиографските данни показват, че само 1,7% от спортистите имат по-дебела стена на лявата камера от 12 мм и същевременно при намаляване или прекратяване на тренировки тя може да се върне в нормални граници.

Сигнал за намаляване на физическите натоварвания може да бъде разширението на сърдечните кухини, което се среща най-често при такива спортове като колоездене при 49%, хокей на лед (42%), баскетбол(40%), ръгби(39%), гребане(34%). Най-важно е препоръките за активни спортни занимания да са съобразени с индивидуалните възможности на човека след тяхната медицинска проверка. Спортното сърце не е присъда, а е резултат на режима на физическа дейност на човека и според това как го експлоатираме то може да ни носи здраве или болест през годините на живот.