Човешките общества се изграждат върху 7 валидни за всички морални норми. Те се спазват от всички хора навсякъде по света, заключи оксфордски екип от учени.

Той е довел докрай огромно изследване на 60 различни култури от цял свят и е установил, че общи за всички тях са следните 7 принципа: помагай на семейството си; помагай на общността си; отплащай се за услуги; бъди смел; зачитай висшестоящите; разпределяй благата справедливо; зачитай чуждата собственост.

Западните общества се движат към по-либерални модели и по-ниска йерархичност, но като цяло крайъгълните камъни на успешните общества са братство и щедрост, изтъкват учените.

Да се придържаш към морала, означава да се грижиш за уязвимите си роднини, да предаваш своята собственост на потомците си, да си готов да воюваш, за да защитиш общността си, и да уважаваш по-възрастните хора.

Без значение дали обществото е първобитно или е най-напреднало, то е цивилизовано, ако 7-те характерни черти се спазват от неговите членове. Тогава е налице и взаимопомощта между тях.

Макар 7-те принципа да наподобяват най-много на християнските норми, те се оказват валидни за всички континенти, култури и религии. Има различия обаче в степента, до която се цени всяка от тези норми. За племето Амхара в Етиопия например най-големият срам е да измениш на близките си и да пренебрегнеш синовния си дълг. Докато в Корея на първо място са равенството и взаимната помощ между съседите, както и груповата солидарност. За масаите в Кения пък "най-голямата добродетел е войнската храброст, придружена от аскетична готовност за саможертва и прояви на доблест", се казва в изследването.

То е публикувано в сп. "Съвременна етнография" и е най-голямото и най-задълбоченото по рода си. Целта му според авторите е да провери дали различните общества имат различни версии на морала. Те изтъкват, че някои от общовалидните норми са консервативни, например зачитането на висшестоящите. Те придават десен уклон на обществото, но това е само привидно, тъй като същите норми се спазват и в обществата с ляв уклон. "Това означава, че нещата, които сближават хората по света, са много повече от тези, които ги разделят", пишат учените.

Универсален морален кодекс

1. Помагай на семейството си. Бъди любяща майка; бъди баща закрилник; грижи се за немощните и слабите си роднини; завещавай имота си на своите потомци.

2. Помагай на общността си. Спазвай местните обичаи; участвай в съвместни дейности и прояви; допринасяй за хармоничните отношения, единството и солидарността в нея.

3. Отплащай се за услуги. Връщай дълговете си; спазвай уговорките си; прощавай, когато ти се извинят.

4. Бъди смел. Бъди храбър и куражлия; в битката бъди герой; рискувай, за да помагаш на другите.

5. Зачитай висшестоящите. Уважавай различията; бъди почтителен, предан и покорен на тези, които са над теб в йерархията; обръщай се към тях по подходящ начин и спазвай етикета.

6. Разпределяй благата справедливо. Разделяй поравно плодовете на съвместната дейност; винаги бъди готов на преговори и компромиси, за да постигнеш съгласие.

7. Зачитай чуждата собственост. Не присвоявай; не кради; не обсебвай; не повреждай чуждата собственост, не навлизай в чуждото.kuku
02/10/2019 18:51:13

znachi ubiistvo i izneveri si e v reda na neshtata , mnogo po vajno e da se podchiniavash na visheto nachalstvo i da si smel v bitki, koi iska da se bie , tova da ne e drevna sparta, golemi prostotii ei

Асан
02/14/2019 16:35:43

Прочетох внимателно и не разбрах, дали тези морали норми са валидни за циганорите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо.

Вие сте заета майка, която е постоянно в движение. Затова е разбираемо, че искате бебето ви да е щастливо и в безопасност (в най-добрия вариант да спи), докато пътувате с него в колата. Добрата новина е, че това е възможно, при това с лекота, ако следвате съветите описани по-долу. Хванете пътя, когато детето ви е готово да заспи Имате ли бебе,

Младите родители, които имат дете за първи път, често изпадат в паника, защото не могат да си отговорят на някои прости въпроси. Ето 6 от тях и техните отговори. Кога бебетата започват да ходят? Повечето бебета няма да направят първите си стъпки, докато не навършат 14 месеца. В някои случаи изпреварват този период, а в други не.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В края на юли 2019 г. депозитите на неправителствения сектор в банковата система са 81.015 млрд. лв. (70 на сто от БВП), като годишното им увеличение е 7.7 на сто, отчита Българската народна банка. Депозитите на нефинансовите предприятия в края на юли са 24.144 млрд. лв. (20.9 на сто от БВП). В сравнение със същия месец на 2018 г.

Премиерът Бойко Борисов коментира след официалното откриване на рудника "Ада Тепе" край Крумовград написаното в "Политико", че България иска еврокомисар по земеделието в следващата еврокомисия. В момента Мария Габриел е еврокомисар по цифровизацията. "Ще се научите да питате, а не измишльотините на някого

Президентът на Русия възложи да бъде направен анализ на степента на заплаха във връзка с тестовете в САЩ на нова модификация на крилата ракета и да се вземат мерки за подготовката на "симетричен отговор", предават ТАСС и БТА. Според съобщение на пресслужбата на Кремъл, разпространено днес, Путин е направил това на съвещание на руския Съвет за