17°C   София
 

Човешките общества се изграждат върху 7 валидни за всички морални норми. Те се спазват от всички хора навсякъде по света, заключи оксфордски екип от учени.

Той е довел докрай огромно изследване на 60 различни култури от цял свят и е установил, че общи за всички тях са следните 7 принципа: помагай на семейството си; помагай на общността си; отплащай се за услуги; бъди смел; зачитай висшестоящите; разпределяй благата справедливо; зачитай чуждата собственост.

Западните общества се движат към по-либерални модели и по-ниска йерархичност, но като цяло крайъгълните камъни на успешните общества са братство и щедрост, изтъкват учените.

Да се придържаш към морала, означава да се грижиш за уязвимите си роднини, да предаваш своята собственост на потомците си, да си готов да воюваш, за да защитиш общността си, и да уважаваш по-възрастните хора.

Без значение дали обществото е първобитно или е най-напреднало, то е цивилизовано, ако 7-те характерни черти се спазват от неговите членове. Тогава е налице и взаимопомощта между тях.

Макар 7-те принципа да наподобяват най-много на християнските норми, те се оказват валидни за всички континенти, култури и религии. Има различия обаче в степента, до която се цени всяка от тези норми. За племето Амхара в Етиопия например най-големият срам е да измениш на близките си и да пренебрегнеш синовния си дълг. Докато в Корея на първо място са равенството и взаимната помощ между съседите, както и груповата солидарност. За масаите в Кения пък "най-голямата добродетел е войнската храброст, придружена от аскетична готовност за саможертва и прояви на доблест", се казва в изследването.

То е публикувано в сп. "Съвременна етнография" и е най-голямото и най-задълбоченото по рода си. Целта му според авторите е да провери дали различните общества имат различни версии на морала. Те изтъкват, че някои от общовалидните норми са консервативни, например зачитането на висшестоящите. Те придават десен уклон на обществото, но това е само привидно, тъй като същите норми се спазват и в обществата с ляв уклон. "Това означава, че нещата, които сближават хората по света, са много повече от тези, които ги разделят", пишат учените.

Универсален морален кодекс

1. Помагай на семейството си. Бъди любяща майка; бъди баща закрилник; грижи се за немощните и слабите си роднини; завещавай имота си на своите потомци.

2. Помагай на общността си. Спазвай местните обичаи; участвай в съвместни дейности и прояви; допринасяй за хармоничните отношения, единството и солидарността в нея.

3. Отплащай се за услуги. Връщай дълговете си; спазвай уговорките си; прощавай, когато ти се извинят.

4. Бъди смел. Бъди храбър и куражлия; в битката бъди герой; рискувай, за да помагаш на другите.

5. Зачитай висшестоящите. Уважавай различията; бъди почтителен, предан и покорен на тези, които са над теб в йерархията; обръщай се към тях по подходящ начин и спазвай етикета.

6. Разпределяй благата справедливо. Разделяй поравно плодовете на съвместната дейност; винаги бъди готов на преговори и компромиси, за да постигнеш съгласие.

7. Зачитай чуждата собственост. Не присвоявай; не кради; не обсебвай; не повреждай чуждата собственост, не навлизай в чуждото.kuku
02/10/2019 18:51:13

znachi ubiistvo i izneveri si e v reda na neshtata , mnogo po vajno e da se podchiniavash na visheto nachalstvo i da si smel v bitki, koi iska da se bie , tova da ne e drevna sparta, golemi prostotii ei

Асан
02/14/2019 16:35:43

Прочетох внимателно и не разбрах, дали тези морали норми са валидни за циганорите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 100 гр. пуешко филе 1 домат 1 картоф 1 морков 1/2 глава лук парче целина 1 стрък ситно нарязан магданоз масло Начин на приготвяне: Нарежете пуешкото филе. Обелете и нарежете зеленчуците. Сварете всичко заедно в леко подсладена вода, прецедете и пасирайте. Прибавяте 1 ч.л. масло и отново разбийте.

Моят баща е силен. Той не е мускулест, релефен или с огромна брада. Не, той не е силен по този начин. Той е истинското олицетворение на силата, защото просто е истински мъж. Ето уроците, които научих от него. Това са нещата, които правят мъжа мъж.  Сърцето на добрия мъж е дом. Моят баща е не просто човек, а дом. Домът е там, където е сърцето.

Водещата Петя Дикова роди момченце. Това съобщи бащата на бебето Илиян Любомиров в предаването "На кафе". "Роди се Александър Илиянов Любомиров.Майката и детето са добре. Александър е 55 сантиметра и тежи 4,260 кг", сподели още той. Илиян е видял бебето, дори го е прегърнал. Споделя, че това е най-емоционалният момент в живота му.

Злоядо дете става световен майстор по чигонг

Създава модната днес лечебна система Юан Гонг През 2012 г. известният китайският майстор Юан Тзе...

Прегръщайте по 12 пъти на ден

От това има 9 големи ползи за здравето Прегръдката укрепва имунната система, лекува депресия,...

Какво е криотерапия?

- Какво е това? - Изкарвате само по гащи 3 минути в камера при минус 85 градуса. Почакайте, не си...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бус ленти ще се появят по големите булеварди в Пловдив, а спирането на автомобили в тях ще се санкционира жестоко. Това обяви градоначалникът Иван Тотев. Маршрутите за градски рейсове ще бъдат обозначени с жълта маркировка. Те ще се появят най-напред по трилентовите булеварди. Тотев даде пример с "Цар Борис Трети" в отсечката от кръстовището с

За 4 години се е увеличил почти двойно, туристите в столицата с 13% ръст за година В столицата средният приход от хотелска стая е достигнал 50 евро, а средният разход, който прави всеки гост на града за една нощувка, е 57 евро. Той дава и средно по 25 евро на ден за други разходи, показват данни на Столичната общинска агенция за приватизация и

ДНК от костите от 9-има кръстоносци от 13-и век, погребани в яма в Ливан, показва, че има какво да се научи за кръстоносците и за контактите им с популациите хора, които срещнали по пътя си, съобщи Сайънс дейли. Тленните останки навеждат на мисълта, че воините в армиите на кръстоносците са се отличавали с генетично многообразие и са се кръстосвали