Все едно дали купувате обикновени или органични храни, трябва добре да ги изплакнете или измиете преди ядене.

Защо продуктите трябва да се мият?

При отглеждането на плодове и зеленчуци се използват вредни пестициди и хербициди, които, попаднали в организма, увреждат имунната и нервната система и могат да причинят безплодие и рак.

Въпреки че продукцията обикновено се измива и почиства, преди да бъде изложена в магазините за хранителни стоки, следи от тези химикали остават по кората на плодовете и зеленчуците. Повечето хора ги измиват под течаща вода и ги ядат сурови. Но ако ще ги готвят, не всеки ги мие. Освен това 25% от пестициди не са разтворими във вода, така че с едно изплакване нищо не правите. Трябва ви нещо по-силно от водата.

Био продуктите се отглеждат без химикали, но пък им се слагат естествени торове като животински фекалии, костно брашно и компост. По тях има и яйца на насекоми, гъбички, бактерии, пръст и друга мръсотия и те остават след готвенето.

Как да измивате зеленчуците

В 2 чаши вода разбъркайте няколко лъжички сода за хляб, т.е. сода бикарбонат. Изсипете сместа в шише със спрей, напръскайте зеленчуците и оставете да постоят 4-5 минути. После ги натъркайте с четка и ги изплакнете със студена вода. Содата е почистващ разтвор. Той лесно отстранява пестициди, бактерии, гъбички и вируси. Тя не е вредна. Произвежда я човешкият стомах, за да намали киселинността, така че няма вреда от поглъщането й. Няма да промени и вкуса на храната.

За да отстраните остатъците от химикали по храната, пригответе смес от:

Съставки

1/4 чаша оцет

1 с.л. ябълков оцет

1 с.л. лимонов сок

Употреба

Разбъркайте сместа в бутилка със спрей и напръскайте продуктите. Да постоят така 5 минути, изтъркайте ги с четка и ги изплакнете със студена вода. По този начин се мият плодовете с дебела кора като пъпеш и диня, тъй като бактериите по тях се прехвърлят в месестата част, докато ги режете. Тази киселинна смес премахва и восъка, с който търговците покриват ябълките или доматите, за да ги съхранят по-дълго.

Листните зеленчуци се почистват по-трудно. Тях накиснете за 25-30 минути в почистващ разтвор - 1/4 чаша ябълков оцет с 2 с.л. сол. После изплакнете листата.