Коктейлите с течен азот, от който се вдига пара, масово се предлагат по баровете. Ако обаче азотът бъде погълнат, той избухва в гърлото, хранопровода или стомаха и раздробява тъканта им.

Как се живее без стомах може да разкаже младата Габи Скенлън от Ланкастър. На своя 18-и рожден ден тя празнувала в един бар и от заведението я почерпили с безплатен коктейл от "Ягермайстер" и азот за 3,95 лири, разказва Би Би Си.

След като го гаврътнала, тя казва, че е изпитала "агонизираща болка". Трябвало да си разкопчае ризата, понеже от устата и носа й излизал дим. По-късно пред съда тя казва, че в стомаха й е станала "експлозия" секунди след поглъщането.

Била е откарана спешно в болница, където лекарите изрязали стомаха и свързващата тъкан с хранопровода, за да спасят живота й. После съединили хранопровода направо с отвора за тънкото черво.

Барът "На Оскар" е бил открит само 5 месеца преди инцидента. Той признава виновност само по обвинението в недобросъвестност на своя служител и е осъден да плати 100 000 лири глоба. Собственикът отказва да признае вина, но се съгласява с предложението на прокурора да плати 20 000 лири за съдебните разноски още преди произнасянето на присъдата и после е оправдан.

Барът продава цяла гама коктейли с течен азот, който се добавя заради димния ефект при пиенето. Фаталният коктейл е бил чак петият за г-ца Скенлън и в някои от последвалите коментари след нейно интервю за случая тя несправедливо е наречена "впиянчена", изтъква Би Би Си.

Течният азот има приложение в различни области - от охлаждане на компютри до операциите за отстраняване на кожни дефекти и израстъци. Някои заведения го използват за незабавно замразяване на храни и напитки. В контакт с въздуха течният азот бурно се изпарява, образувайки облак пара. Според физици той трябва да се изпари преди храната или напитката, приготвена с него, да бъде консумирана. Ако бъде погълнат, азотът причинява изгаряния на вътрешните лигавици и тъкани.

Габи Скенлън казва, че фаталният коктейл променил живота й. Тя вече не може да се храни нормално, чувства постоянен глад и е загубила усещането за ситост. Много храни са й забранени, яде по няколко залъка само, дълго дъвче и преглъща внимателно. Храни се на пресекулки, като и нощем става по няколко пъти за да хапне. Освен това е омаломощена и неспособна да работи, боледува често и изпитва пристъпи на "пълзяща болка по всяко време на денонощието".

Барът "На Оскар", където поднасят гърмящия коктейл.
Барът "На Оскар", където поднасят гърмящия коктейл.