Децата, които хронично страдат от недостиг на сън като малки, са изложени на по-висок риск от развитие на психози в първите години след пубертета, установи изследване, цитирано от електронното издание "Медикъл Експрес" и БТА.

Изследователи от университета на Бирмингам са анализирали информация за продължителността на нощния сън сред 12 394 деца на възраст от шест месеца до седем години и сред 3889 души на 24-годишна възраст. Учените са установили, че децата, които редовно спят по-малко нощем, са изложени на повече от два пъти по-висок риск да развият психотично разстройство след края на пубертета и близо четири пъти по-висок риск от психотичен епизод.

"Напълно нормално е децата да страдат от проблеми със съня в различни периоди от детството, но е важно да знаем кога трябва да се потърси помощ. Понякога сънят може да се превърне в постоянен и хроничен проблем и тук виждаме връзката с психиатричните заболявания в млада възраст", каза ръководителката на изследването д-р Изабел Моралес-Муньос.