Vit D укрепва имунната система, подпомага
нервната система и мозъчните функции, препоръчва се срещу остеопороза, сърдечни заболявания и грип 

Хората с по-тъмна кожа се нуждаят от повече време на слънце от светлокожите

В днешно време много хора изпитват недостиг на витамин D. През зимния сезон липсата му е още по-разпространена. Затова специалистите съветват: За да си го набавите, не пропускайте слънчевите дни.

Един от тях е турският специалист по ендокринология и метаболитни заболявания професор д-р Ибрахим Шахин, декан на факултет в университета "Иньоню" в Малатия:

"Витамин D, който действа като хормон в тялото, поддържа здравето на костите, като подобрява усвояването и използването на минералите калций и фосфор", обяснява докторът пред в. "Сабах".

Той помага за укрепване на имунната система и предпазва тялото от инфекции. Регулира мускулната функция и подобрява мускулната сила. Подпомага нормалния растеж на клетките, нервната система и мозъчните функции, допълва Шахин, който преподава като гост-професор в Харвардския университет в САЩ.

Витаминът се препоръчва срещу остеопороза, сърдечни заболявания, грип.

Изследвания показват, че той може да ви предпази и от някои видове рак, например на дебелото черво, гърдата, простатата, кожата и панкреаса.

Мляко, яйчен жълтък, риба

Професорът обръща внимание на факта, че витамин D се съдържа само в някои храни, при това в малки количества. Това са мазна дълбоководна риба, прясно мляко, яйчен жълтък. Около 20% от нуждите на организма от витамина се задоволяват чрез храната. Следователно диетата сама по себе си не е достатъчна. 80% от количеството се произвежда в тялото с помощта на слънчевата светлина и по-точно на ултравиолетовите лъчи.

За синтеза на витамин D в организма е необходим пряк контакт на слънчевата светлина с кожата на лицето, ръцете, краката. При това главно през летните месеци - от май до ноември, и в определени часове на деня - от 10 до 15. Въпреки че по-дългото излагане на силни слънце е рисков фактор за рак на кожата, лекарите смятат, че трябва да се печем всеки ден или поне през ден 10-15 м без защитен крем, за да набавим необходимата на тялото доза витамин D.

"Често обаче нямаме възможност да се възползваме от слънчеви бани за производство на достатъчно от този важен витамин продължава проф. Шахин. - Затова недостигът или сериозният дефицит са често срещано явление, а през зимните месеци - още по-често."

Кой трябва да го приема

Препоръчително е всеки да проверява нивото на витамин D в организма си, отбеляза експертът. Хората с риск от дефицит трябва редовно да измерват нивата му в кръвната плазма и ако са недостатъчни, да започнат да приемат добавки в правилната доза.

Рисковата група пациенти са тези, които не могат да стоят дълго на слънце, възрастни хора, пациенти със свръхтегло и тези, които са претърпели операция за лечение на затлъстяване.

Хората с по-тъмна кожа се нуждаят от повече време на слънце от светлокожите, предупреждава д-р Шахин. Приемащите лекарства, които влияят на метаболизма на витамин D, страдащите от хронична бъбречна или чернодробна недостатъчност, хората с болести на стомашно-чревния тракт, които нарушават усвояването на хранителни вещества, както и тези със заболяване на паращитовидните жлези също вероятно се нуждаят от добавката, предупреждава турският специалист.

Излагането на слънце трябва да се планира разумно, за да се избегне силното обедно слънце, когато UVB лъчите са най-силни. Ранното или по-късното следобедно слънце обикновено се счита за по-безопасно. Важно е да се отбележи, че UVB лъчите също крият рискове, включително слънчево изгаряне и рак на кожата. Затова умереността е от ключово значение.

Не ползвайте повече от необходимото

Ибрахим Шахин предупреждава, че за нормално се приема равнище на витамин D в кръвта над 20 ng/ml (50 nmol/l). "Идеалното ниво е 30-50 ng/ml. 10-20 ng/ml (25-50 nmol/l) показва недостиг, а по-малко от 10 ng/ml (25 nmol/l) – тежък дефицит", подчертава ендокринологът.

Лечението – при доктор

Професор Шахин отбеляза, че по-възрастните хора и тези с риск от дефицит на витамин D се нуждаят от по-високи дневни дози.

"При лечение на пациенти с допълнителни заболявания като бъбречна, чернодробна недостатъчност и хипопаратироидизъм (намалена секреция на паратироиден хормон) формите и дозите на витамина са различни. Той може да навреди на организма, ако се приема в излишък. Освен това - уверете се, че получавате достатъчно калций заедно с витамин D. Лечението на дефицит или недостиг на витамин D трябва да се извършва от лекар", заключава експертът.