Следващата седмица хората със симптоми за кожна алергия ще могат да се консултират и тестват в дерматологични клиники в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора

Дерматолози ще консултират и изследват безплатно хора със симптоми на кожни алергии от 4 до 8 декември. В кампания 2023, петнадесета поред,  и тази година ще се включат лекари специалисти от София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора, съобщи доц. д-р Жана Казанджиева, координаторът на кампанията и председател на секцията по дерматоалергология към Българско дерматологично дружество.

Практиката показва, че един от всеки петима пациенти с кожни оплаквания се оказва с контактна екзема (контактен дерматит).

Само в миналата кампания дерматолозите са тествали и насочили към лечение над 700 души. В топ 3 на кожните алергени са никелът, кобалтът, текстилните бои. В последните години точно към багрилата българските пациенти показват най-много алергични реакции според създадената от БДД база данни през последните 30 г. Дреха, която "пуска" обилно цвят и след като е обличана се появява дискомфорт, да се избягва, препоръчват специалистите. 

Основни симптоми, които намекват за кожна алергия, са екзема по ръцете и/или обриви по лицето и тялото. Те може да бъдат съпътствани от  лющене, сърбеж, парене.

Логично е да се подозира алергия към метали при дискомфорт, зачервяване, болка, обриви в зоната на носено бижу, като при децата много характерна е реакцията върху ушите заради обеци. 

За алергичните към боя за коса, особено при кръстосана реактивност,  доц. Казанджиева обясни, че има два алтернативни варианта без химически оцветители - бои за коса с натурално индиго и натуралната къна. 

В последните години се отчита и алергия към някои от  умните часовници. Съдържанието на никел дори и в минимални количества в тях, реагира с потта и се образуват никелови катиони с алергенен потенциал. "Модерни" алергени може да бъдат и някои гел лаковете, някои от мастилата за временни татуировки,  дезинфектанти с активен кислород, използвани в СПА центрове.

Най-често наблюдаваните симптоми са зачервяване по лицето и около очите, което експертите обясниха с това, че пациента докосва лицето си с ръце и така се получава алергичната реакция.

Като цяло при всяко съмнение за кожна алергия лекарите правят проверка с така наречения пач тест. Това е предварително опакован комплект от отделни панели с минидозички с различни често срещани алергени, които дерматологът ще залепи на гърба ви. Носи се 48 часа, за деца е допустимо времето да се съкрати до 24 часа, ако проявяват неспокойствие. След това лекарят сваля "лепенките" и вижда дали кожата е реагирала.

Алергията е следствие на атопичния дерматит, а не е причината за него, обърна пирамидата на масовата представа проф. д-р Развигор Дърленски, секретар на секцията по дерматоалергология към дерматологичното дружество. Лекарят разсея и друга заблуда, споделяна от много родители на деца с атопичен дерматит, които смятат, че той е свързан с алергия към белтъка казеин в млякото. Всъщност само 20 от 100 души с атопичен дерматит имат алергия към казеина, но заради неоснователни страхове много деца са подложени на ненужни диети, смята проф. Дърленски.

При децата у нас на първо място по разпространение е също както и при възрастните алергията към никъл. Следват парфюмните съединения и каучуковите производни в играчки, разказа зам.-председателката на секцията по дерматоалергология доц. д-р Румяна Янкова.