Авторитетен специалист по съдова хирургия от световна величина направи 3 изключително сложни операции съвместно със съдовите хирурзи от МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

На 22 май  проф. Теодосиос Биздас бил гост в съдова хирургия по покана на завеждащия отделението д-р Любослав Шкварла, съобщиха от екипа на лечебното заведение.

Поканата е опит за повишаване на нивото и следване на утвърдени световни практики за ендоваскуларно лечение, на които д-р Шкварла държи да се прилагат в отделението. Посещението има обучителен характер и амбицията на началника на Съдова хирургия е подобни визити да се превърнат в практика.

Съвместно били извършени сложни ендоваскуларни процедури на трима пациенти. Единият от случаите неколкократно е бил определен като невъзможен за лечение, оперативно или ендоваскуларно, от редица съдови центрове у нас. Въпреки това екипът хирурзи в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" е положил големи усилия, което е довело до желания резултат, посочват от пресцентъра на болницата.

След процедурите гостът изразил положително мнение за дейността на структурата и предложил бъдеща колаборация.

Проф. Биздас е водещ в световен мащаб съдов хирург с иновативно мислене и изключително добра медицинска практика. Основател е на онлайн платформа за обучение в съдовата медицина Vascupedia. Проф. Биздас е завършил в Германия, работил е в Мюнстер и Хановер. Към момента практикува в Атина и Кипър.