Естествените лаксативи са храни или билки, които подпомагат движението на червата. Важно е да ги разграничим от слабителните, тъй като последните имат по-силно или по-драстично действие и могат да причинят определени проблеми или противопоказания.

Сливи и мед
Поставете шест сливи в тенджера с чаша и половина вряща вода, покрийте и оставете да кисне една нощ. На сутринта прецедете, добавете лъжица мед и пийте. Не изхвърляйте сливите, може да ги ядете през целия ден.

Алое вера
Вземете стрък алое вера и го нарежете. Сварете малко вода. Изчакайте малко да изстине и изсипете в стъклен буркан с плътно затварящ се капак. Поставете парчетата алое вера и покрийте – оставете в хладилника.

Може да го консумирате най-много два пъти седмично. Това е един от най-добрите естествени лаксативи, но не се препоръчва за бременни или кърмещи жени, нито за хора, приемащи антикоагуланти.

Гроздов сок и ленено семе
Направете сок от малко грозде (около една чаша) и добавете супена лъжица ленено семе на прах. Пийте на празен стомах за не повече от седмица.

Компрес от рициново масло
Това домашно слабително средство е за външна употреба. Трябва да натопите кърпа или марля в рициново масло, да загреете на слаб огън, да легнете по корем и да поставите марлята върху кръста. Покрийте компреса, за да остане топъл за по-дълго. Правете веднъж на ден. Не се препоръчва да се консумира рициново масло при запек.

Плантаго майор
Тази билка с произход от Индия е много богата на фибри и е идеална за редовното ходене до тоалетната. Тя абсорбира водата, увеличава размера на изпражненията и стимулира чревния транзит.

Ябълки
Този вкусен плод съдържа вещество, наречено пектин, което насърчава чревната подвижност, омекотява изпражненията (поради количеството фибри) и благоприятства тяхното изхвърляне. Препоръчваме ви да ядете по една ябълка на ден. Може да го направите преди обяд или като десерт след вечеря. По възможност яжте сурова или варена ябълка със сини сливи. Това е един от най-добрите естествени лаксативи.

Банани
Това е друг плод, който осигурява голямо количество фибри (плюс калий) и е мощно слабително. Едно парче банан осигурява 12% от фибрите, от които тялото се нуждае на ден. Освен това съдържа олигозахариди - вещества, които достигат несмлени до дебелото черво, което насърчава храносмилането и евакуацията.

Лук
Този зеленчук не бива да липсва в нито едно ястие не само заради вкусния си вкус, но и защото помага в превенцията на много заболявания, патологии или състояния. Това е много ефективно естествено слабително.
Освен това консумацията на суров лук активира секрецията на стомашни сокове и благоприятства здравето на чревната флора. В него има компонент, наречен хинин, който стимулира метаболизма.

Тези храни могат да регулират чревния транзит и да помогнат за подобряване на проблема със запека. Но има и други много полезни насоки, които също ще бъдат от голяма полза.

Много е важно да не потискате желанието си за ходене по голяма нужда и да намирате време всеки ден да посещавате тоалетната.

Също така може да бъде много полезно да извършвате ежедневен масаж в областта на корема, за да стимулирате движението на дебелото черво. Отделяйте време всяка сутрин да извършвате прости движения, следвайки траекторията на дебелото черво към ректума.

Освен това трябва да има достатъчен прием на течности и физически упражнения. Не подценявайте бавното хранене, дъвченето и наличието на здравословна диета като цяло.

И накрая, имайте предвид, че естествените лаксативи също могат да имат странични ефекти. Някои хора изпитват подуване на корема, гадене или повръщане.
Поради тази причина е най-добре да се консултирате с вашия лекар, преди да приемате каквото и да е, особено ако сте бременна, кърмите или приемате лекарства.
Освен това, ако проблемът продължава или се появят други симптоми, не се колебайте да потърсите помощ от специалист.