Фитнес гуруто Рейчъл Дилън съветва да се наслаждаваме на всяка храна в умерени количества и да правим разнообразни тренировки

Австралийката Рейчъл Дилън е сред популярните онлайн фитнес инструктори, което не е изненадващо, тъй като с перфектните си форми тя може да зарази и най-инертните хора да опитат да подобрят физическото си състояние. Освен това, основавайки се на своя личен опит, отхвърля изтощителното спортуване и непрекъснатото гладуване. 29-годишната красавица смята, че трябва да се наслаждаваме на всяка храна в умерени количества и да правим разнообразни тренировки, а не само кардиоупражнения.

“Честно казано, доста се ужасявам, когато си спомням някои от крайностите, до които стигах преди. Тъй като бях начинаеща и недостатъчно образована, се подлагах на прекомерни натоварвания. Ядях готвена риба всеки ден за закуска, преди да започна работа в 5 часа сутринта”, разказва Рейчъл Дилън пред “Дейли мейл”. Тя изоставя подхода “всичко или нищо” преди около 8 г., тъй като осъзнава, че е неустойчив. Започва да се храни разнообразно и да използва и уредите за мускули във фитнеса, от които като повечето жени се е ужасявала, защото не иска тялото ѝ да изглежда прекалено мускулесто. Промяната дава чудесни резултати. Печели световна титла по фитнес за жени. Много дами започват да я търсят за съвет, когато споделя в интернет свои идеи за тренировки и здравословно поведение. Така от личен треньор постепенно се превръща в онлай фитнес гуру с последователи от цял свят. Личното ѝ богатство се изчислява над 5 млн. долара, но не парите са основната движеща сила в нейната работа.

Рейчъл иска да предпази колкото се може повече жени от грешките, които е правила, и

да им спести лишения и натоварвания,

даващи само краткотраен резултат. Тя е достигнала до 6 житейски правила за поддържане на добра форма през целия живот.

Първото е: Наслаждавай се на всички храни, но в умерени количества. Дилън прилага малък трик, наречен “обемно хранене”, за да не се лишава от нищо. Това означава, че се насочва предимно към храни с по-голяма маса, но с малко калории. Менюто ѝ обикновено включва много протеини, сложни въглехидрати, зеленолистни зеленчуци и плодове. Макар да тренира редовно, се старае да приема около 1800-2000 калории дневно, което е и препоръчителната норма за жени на нейната възраст.

“Фокусирам се върху ястия с високо съдържание на фибри и семена от чия, за да се чувствам сита за по-дълго време”, казва тя. Закуската ѝ често е парче пълнозърнест препечен хляб, варен яйчен белтък, авокадо, шепа ягоди и шепа боровинки. Около 10-11 часа прави още едно леко хранене с четири оризови бисквити, намазани с крема сирене и гарнирани с парченце краставица. Обядът ѝ съдържа протеинова паста с доматен сос, зехтин, риба тон, броколи и чери домати. Прави още една следобедна закуска със смути от плодове, семена от чия и и бадемово мляко, а за вечеря обича пълнозърнеста юфка с пуешка кайма, соев сос, лют червен пипер, грах, броколи и карфиол. Ако ѝ се хапва нещо сладичко, си позволява едно-две квадратчета шоколад.

“Зеленчуците без скорбяла като броколи, зелен фасул и домати са с високо съдържание на фибри и изключително ниско съдържание на калории. Така че не е проблем да ги ядете често”, казва фитнес гуруто. Според нея има толкова неща, които не правим, защото сме повлияни от общественото мнение да мислим по определен начин.

Затова много хора влизат във фитнеса с нагласата, че трябва да натоварят максимално тялото си, за да изгорят натрупаните калории. За да подпомогнат този процес, спазват екстремни диети, които допълнително го стресират и объркват метаболизма.

Второто правило на Рейчъл за излизане от тази спирала на злото е: Наслаждавай се на разнообразие от тренировки и движения. По този начин физическата активност става приятна и постепенно се превръща в начин на живот, а не в натоварване.

С тази промяна е свързано и нейното трето правило: Прави по-малко кардиотренировки. Сърдечносъдовите упражнения като бягане, плуване, каране на колело или енергично ходене често се поставят на първо място, когато става въпрос за програми за добра форма и дълголетие. По думите на Рейчъл Дилън обаче те не са панацея, а и не са постижими за всеки. За някои хора по-спокойни упражнения с гирички или ластици могат да имат по-голям ефект, особено ако се правят всеки ден.

Четвъртото правило е да приемем тялото си. Това означава да го обичаме, а не да му се ядосваме. По този начин ще свикнем по-лесно да живеем с малките му или по-големи несъвършенства. Да гледаме на тях като на нещо нормално, което с малко усилия да се подобри.

В този процес може да ни помогне и петото правило на Рейчъл Дилън: Обичайте силата си. Нейният опит е показал, че правенето на силови упражнения

не само стяга корема и дупето, но и изключително тонизира цялото тяло.

Нейното шесто правило гласи: Вземай си повече почивни дни. Може да звучи необичайно за фитнес гуру, но Дилън е разбрала, че след всяко физическо или психическо натоварване трябва да има момент на релакс. По този начин тялото ще бъде предпазено от прекомерни изтощения и ще ни служи вярно по-дълго.