Портокалите могат да намалят с 60 процента риска от макулна дегенерация, която предизвиква силно намаляване на зрението, съобщи Дейли експрес.

Според изследователите от Института за медицински изследвания в Уестмийд ползите от цитрусовия плод за очите са значителни, пише БТА. Те са анкетирали повече от 2000 австралийци над 50 години и са установили, че тези, които редовно ядат портокали, по-рядко развиват фаталната за очите болест през 15-годишния период на изследването. Дори и един портокал седмично осигурява защита, макар и не колкото при редовната консумация на плода.   

Макулната дегенерация е една от водещите причини за загуба на зрение. При нея се уврежда централната част на ретината. Засегнатите трудно четат и разпознават лица, а в по-тежката си форма болестта предизвиква ослепяване.

Портокалите са богати на калий, калций, фосфор, витамини от групата В, витамини А и С. Те предпазват от рак - на кожата, белите дробове, гърдата, стомаха и дебелото черво. Полезни са също за сърцето, бъбреците и черния дроб. Съдържат много разтворими фибри и намаляват холестерола.