На читателския въпрос отговаря д-р Никола Станчев, гастроентеролог в Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести, УМБАЛ “Александровска”

 

Хроничният автоимунен хепатит е чернодробно заболяване с възпалителна плазмоклетъчна инфилтрация в чернодробния паренхим, некротични промени с последваща фиброза, еволюиращо до чернодробна цироза.

Описано е за първи път през 1950 г., засяга по-често женския пол с два възрастови пика - до 20 г. и от 45 до 70 г.

Причината за заболяването е неизвестна,

като се предполага състояние след преболедуване от остър хепатит А, В, С, Epstein Barr вирус, прием на някои медикаменти, генетично предразположение с нарушения в автореактивността, при което имунитетът на организма не разпознава собствените чернодробни клетки като свои и ги атакува.

В до 40% от случаите заболяването се комбинира с други автоимунни състояния - тиреоидит, улцерохеморагичен колит, диабет тип 1 с увреждане на В-клетките в опашката на панкреаса, произвеждащи инсулин, ревматоиден артрит, цьолиакия. Понякога хепатитът се изявява в месеците след раждане. Доказването на заболяването става с лабораторни, ехографски и биопсични методики.

Този тип хепатит налага провеждането на лечение поне за период от 2 години, а понякога и за постоянно. Обикновено се започва с прием на кортикостероиди, последвани в комбинация и от имуносупресори, като лечебният курс намалява в значителна степен еволюцията на заболяването към чернодробна цироза. Естествено, чернодробната трансплантация идва в съображение в по-напредналите фази на заболяването.

По отношение на хранителния режим, който следва да спазват пациентите, то

не са подходящи мазните ястия, приемът на алкохол,

пържените и преработените храни, маслото, сосовете, шоколад, торти. Храненията следва да бъдат 5-6 пъти дневно, с калоричност до 3000 кал, прием на сол до 4 г/дневно, с течности до 1,5 литра, като се препоръчват варени и печени ястия със зеленчуци, плодове, нетлъсто месо - пилешко, телешко, ябълки, круши, моркови, диня, маруля, домати, тиквички. Не трябва да се прекалява с газообразуващите храни - боб, леща, грах.