Хипертермията е спешно състояние - в 10 до 50% е фатално и има лоши последици при голяма част от оцелелите. Докато дойде лекар: преместване на хладно място, разсъбличане, намокряне на кожата. Дори при успешно лечение пълното възстановяване на вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година.

Облекчението ни от захлаждането докъм 23-25 градуса през почивните дни у нас няма да е дълго. Според прогнозите за времето от вторник започва нова гореща вълна, в която дневните температури ще достигат 40 градуса.

Възможно е тя да е придружена и от тропически нощи с температури над 20 градуса. Въпреки че като цяло лятото е по-благоприятният за здравето сезон, екстремните горещини са проблем. Особено за възрастни над 65 г., бебета и малки деца, бременни, за хора, които работят на открито, за тези, които пият обезводняващи лекарства, бета-блокери, антидепресанти, противоалергични и някои други медикаменти. Според анализ, публикуван тази седмица в “Бритиш медикъл джърнъл”, горещините повличат увеличаване на сърдечносъдовите проблеми, респираторните, бъбречните и психичните заболявания.

Градовете са ключов проблем при справянето с изменението на климата - все по-голяма част от хората живеят в градските зони. Очаква се урбанизираното население да нарасне от 4,2 милиарда през 2018 г. до 6,7 милиарда до 2050 г. Фактор за това е и нарастващото застаряване на йнаселението. С годините възрастните хора се нуждаят от повече удобства в бита и да са по-близо до децата и внуците си. В същото време с глобалното затопляне расте и честотата на екстремните събития.

Изменението на климата, урбанизацията и застаряващото население създават перфектната буря от рискове за здравето, особено в т.нар. топлинни острови. Те се създават в централните части на градове с над 1 млн. население, каквато е и българската столица.

В отговор на екстремните температури се затормозяват физиологичните процеси. Тялото търси начин да охлади вътрешните органи и особено мозъка. Кръвният поток се преразпределя към кожата, изпотяването се увеличава. Целта е телесната температура да остане в рамките на 35,5-37,5 градуса.  Децата са по-чувствителни към горещините поради все още развиващата се система за терморегулация. СНИМКИ: PIXABAY

Децата са по-чувствителни към горещините поради все още развиващата се система за терморегулация. СНИМКИ: PIXABAY

В отговор на повишения кислороден глад на турбообороти преминават кръвоносната, нервната и дихателната система, неблагоприятни промени настъпват и в работата на бъбреците за поддържане на баланса на течностите и електролитите. Затрудняването на терморегулацията води до прегряване с различни неблагоприятни последици за здравето, включително сърдечно-белодробни проблеми при високорискови групи.

Очаква се до 2100 г. смъртността, свързана с топлината, в Европа да нарасне 50 пъти поради изменението на климата, засилено от разширяването на градовете. Решаваща роля за смекчаване на ефекта на горещите вълни и топлинните острови имат националните политики и градските власти. Единственото, което човек може да направи в личен план, е да избягва претопляне и да познава признаците на топлинния удар и на слънчевия удар, за да реагира бързо и адекватно.

Хората почти винаги имат предупредителни симптоми преди топлинен или слънчев удар, но понякога не обръщат внимание

Топлинният удар е спешно състояние - в 10 до 50% е фатално и има лоши последици при голяма част от оцелелите. Смята се, че пълното възстановяване на вътрешните органи може да отнеме от 2 месеца до една година.

При топлинен удар телесната температура може да се повиши за минути до опасни нива. Най-големият риск е от трайно термично увреждане на мозъка и бъбреците, конвулсии и смърт.Топлинният удар е по-чест, когато горещините са съчетани с висока влажност. Симптомите са зачервена, гореща, суха кожа (без изпотяване), замаяност, объркване, безсъзнание, ниско кръвно, ускорен пулс, главоболие, гадене и много висока телесна температура. Състоянието иска намеса на лекар. Първата помощ до пристигане на медик е извеждане на човека от горещата среда, разсъбличане, намокряне на тялото по всякакъв възможен начин, за да се намали температурата.

Слънчевият удар е резултат от пряко въздействие на слънчевите лъчи. Той е интуитивно по-разпознаваемо състояние. Симптомите са сходни като при топлинен удар.

Болестите, свързани с топлината, могат да бъдат предотвратени чрез пиене на достатъчно течности и поощряване на потенето, като се носят леки, широки и “дишащи” дрехи. По възможност трябва да се избягват физическите усилия. Ако е неизбежно, трябва да се съчетава с чести почивки или да се отложи за по-хладната част на деня.